Knižní doporučení: Co si na podzim přečíst, když máte rádi seriál Srdcerváči? Post-apokalyptickou romanci nebo román české autorky

Barbora Kučerová
Foto: Teddy Cavendish/Netflix

Všechno začalo v roce 2014 románem Solitaire. Ačkoliv v něm má hlavní slovo Tori, příběh jejího bratra Charlieho a jeho přítele zaujal čtenáře natolik, že se autorka Alice Osemanová rozhodla napsat novelu Charlie a Nick, v němž vystupují jako hlavní postavy. Jenže Charlie a Nick se dožadovali jiného formátu, a tak autorka s talentem nejen na psaní začala vydávat webový komiks. Znáte ho pod názvem Srdcerváči.

Srdcerváče (v originále Heartstopper), kteří se nedávno dočkali druhé řady na Netflixu, si oblíbili čtenáři i diváci. Mnoho z nich pak hledá podobný povzbudivý příběh, v němž postavy zápasí se stejnými problémy, které tíží každého z nás. Milostné trable, přátelství, neshody v rodině, hledání svého smyslu. Přesně takové více či méně “feel good” příběhy, které spadají pod LGBTQ+ tématiku, ale nevyhýbají se ani vážným životním okolnostem, jako jsou šikana či porucha příjmu potravy, jsme pro vás vyhledali.

To jediné, co na světě zbývá

Zatímco Srderváči se seznámili ve škole po změně zasedacího pořádku, Andrew a Jamie se setkávají poté, co smrtící virus zahubil většinu lidstva. Svět se změnil a opatrnost je nutná, jenže tyto dva to k sobě neodolatelně táhne. Je jen otázka času, kdy na povrch vyplynou tajemství, která před sebou skrývají. Knihu napsal Erik J. Brown.

Některé holky ano

Morgan přestoupila na jinou střední, když se ukázalo, že homosexualita prý není v souladu se školním řádem. Seznámí se s Ruby, milovnicí aut, která se ve volném čase účastní soutěží krasy, do kterých ji nutí její máma. Láska kvete, ale zatímco Morgan by ji vykřičela do celého světa, Ruby ještě není připravena vyjít s pravdou ven. Od stejné autorky Jennifer Dugan doporučujeme také Zmrzlinářky.

PSALI JSME: 4. řada Zaklínače potěší fanoušky knižní série, slibuje výkonný producent. Liam Hemsworth už s tvůrci nápady projednává

Co když jsme to my

Autoři Becky Albertalli (Já, Simon) a Adam Silvera (Oba na konci zemřou) spojili síly při psaní románu Co když jsme to my a jeho pokračování Pořád jsme to my. Arthur je beznadějný romantik, který miluje muzikály. Když během letních prázdnin v New Yorku narazí na Bena, je mu jasné, že mu vesmír dává znamení. Možná právě našel svou osudovou lásku! Jenže jaká je šance, že se ve městě s osmi miliony obyvatel ještě někdy potkají?

Léto mezi řádky

Román české autorky Aleny Štraubové patří spíše na léto, ale zaujme vás i tak. Denis odjíždí se svou přítelkyní do Španělska pracovat jako animátor, i když prázdniny by radši strávil s knížkou na pláži. Když se seznámí s Vincentem, chytrým a pohledným kolegou, letní plány se zničehonic komplikují.

Muffin a čaj

Populární český autor Addair Theo v roce 2018 naprosto oslnil knižní trh románem Muffin a čaj. Daniel a Kit jsou jako noc a den. Jeden je skvělým studentem, který si až úzkostlivě střeží své soukromí. Druhý je tělem i duší umělec, který pořádek moc neřeší a často dřív mluví, než myslí. Přátelství mezi nimi, natož láska, by byl zázrak… nebo snad ne?

Zdroj: Databáze knih, webová stránka Osemanové

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.