Herci, kteří zavrhli roli Bonda: Někteří se báli závazků, jiní manželky

Tereza Pulgretová
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer / Nicole Dove

Pouze šesti hercům se zatím poštěstilo a zahráli si nejznámějšího agenta na světě. O poznání více umělců se ale o roli Jamese Bonda za 60 let existence této franšízy ucházelo. Kterým známým jménům utekla životní šance a s ní i oblek agenta MI6?

Ralph Fiennes

Nakonec se ve filmech o nejslavnějším agentovi na světě stejně objevil, ovšem v trochu jiné roli. Ralpha Fiennese totiž v polovině 90. let brzdil strach z příliš velkého závazku k této franšíze, a roli Bonda tedy zavrhl. Později se nechal slyšet, že z producentů stejně cítil, že jejich finální volba bude Pierce Brosnan. Herec, který se mimo jiné proslavil ztvárněním Voldemorta, v bondovkách později navázal na Judi Dench jako šéf M.

Ralpha Fiennese můžete na Netflixu vidět například ve snímku Vykopávky (2021) nebo Nepohodlný (2005).

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer / Nicole Dov

Sean Bean

Další z hollywoodských tváří, která se i přes nepřízeň osudu ve franšíze nakonec přeci jen ukázala. Sean Bean se konkurzu na roli britského špiona účastnil už v roce 1994. Ve snímku Zlaté oko (1995) si ale jako nástupce Timothy Daltona zahrál, Pierce Brosnan. Sean Bean, jenž se na začátku milénia proslavil trilogií Pán prstenů, dostal ve filmu roli Bondova úhlavního nepřítele. Filmaři se s volbou rozhodně nespletli a Bean dodnes patří k nejlepším padouchům britského tajného světa.

Sean Bean je aktuálně na Netflixu k vidění v seriálu Římská říše (2016) a Ledová archa (2020-2023).

Foto: 2001 New Line Cinema

Liam Neeson

Ačkoliv se může zdát neuvěřitelné, že by někdo vůbec mohl mít nějaký důvod odmítnout šanci zahrát si Jamese Bonda, nejzajímavější má bezesporu Liam Neeson. Příležitost sloužit britské královně mu tvůrci naservírovali v roce 1994. Irský herec ale tou dobou akorát dotočil Schindlerův list a Manželé a manželky, a co víc, čekala ho svatba.

Jeho tou dobou budoucí žena Natasha Richardson si ale svého milovaného v kůži špiona nepřála. „Když budeš hrát Bonda, tak si tě nevezmu,“ tlumočil po své nastávající Neeson, který se role kvůli lásce skutečně vzdal. Jako hrdina akčňáků se začal vyjímat až ve svém pozdějším věku.

Na Netflixu si s Liamem Neeson můžete pustit například film Neznámý (2011), Mrazivá pomsta (2019), 96 hodin (2008), 96 hodin: Odplata (2012), 96 hodin: Zúčtování (2014), Balada o Busteru Scruggsovi (2018) a Krásný modrý svět: Souboj se suchem (2018).

Foto: 1993 Universal Pictures

Christian Bale

Možná to zní jako lákavá představa, troufneme si ale říct, že odmítnutí bondovky Christianem Balem, byl opravdový win-win. V době, kdy franšízu pomalu začal opouštět Brosnan, hledali filmaři jeho vhodného nástupce. A Bale, jehož diváci pamatovali už ze snímků Americké psycho nebo Sametová extáze, dokonale splňoval všechny požadavky.

I přesto, nebo možná právě proto, roli odmítl. Pro Screen Rant řekl, že neměl žádný zájem zobrazit dalšího chladnokrevného asasína poté, co hrál v Americkém psychu a že role Bonda odpovídá všem stereotypům britských a anglických herců. Jeho kariéra se díky tomu vydala směrem k Batmanovi, zatímco filmaři bondovek objevili všemi milovaného Daniela Craiga.

Christiana Balea lze na Netflixu vidět ve snímcích Bledé modré oko (2022), nebo Veřejní nepřátelé (2009).

Foto: Lions Gate Films

Hugh Jackman

Další tváří, kterou fanoušci Bonda mohli pravidelně vídat na plátnech místo Daniela Craiga, je australský fešák Hugh Jackman. Tomu byla role přímo nabídnuta po úspěch v prvním X-Menovi v roce 2000.

Jackman v roce 2017 časopisu Variety řekl, že nabídku odmítl, protože se bál, že mezi dvěma franšízami nebude mít čas už vůbec na nic jiného. „Navíc mi připadalo, že se scénáře bondovek stávají čím dál víc neuvěřitelnými a šílenými. Cítil jsem, že je potřeba, aby se staly trochu realističtější a drsnější,“ vysvětlil. Tvůrci mu ale řekli ne a Jackman si tedy s radostí nechal tuto příležitost upláchnout.

Na Netflixu je s Hugh Jackmanem ke zhlédnutí kultovní fantasy Van Helsing (2004).

Foto: 2000 20th Century Fox

Henry Cavill

Pravděpodobně nejblíž byl k špionovi MI6 tehdy dvaadvacetiletý Henry Cavill. A právě nízký věk byl na začátku tisíciletí důvodem, proč si filmaři nakonec vybrali Daniela Craiga. Všemi milovaný představitel Zaklínače se se současnou tváří agenta 007 dostal do duelu, ve kterém byl vybrán starší a zkušenější. Craigovi bylo 37 let v době, kdy se životní role dočkal.

Cavill ale na franšízu nezanevřel a volbu producentů chválí. Možnosti zahrát si legendárního Bonda se prý ani dnes úplně nebrání a debatě je plně otevřený.

Kromě Zaklínače (2019-2021), dvou filmů s Enolou Holmes (2020, 2022) si lze Henryho Cavilla na Netflixu pustit například ve snímku Mission: Impossible – Fallout (2018).

Foto: Netflix

Mel Gibson

Jedním z dalších, kdo se závazku k publiku a celé franšíze bál, je Mel Gibson. Už tomu ale bude nějaký ten pátek. Agenta 007 v té době ještě pravidelně ztvárňoval Roger Moore, Gibsonovi bylo pouhých 26 let a přestože nebyl úplně neznámý, k žádným celebritám také ještě nepatřil.

„Zrovna jsem pracoval na projektu v Austrálii s Peterem Weirem. Chvíli jsem o tom přemýšlel, ale nakonec jsem se té myšlenky vzdal. Vzpomněl jsem si na chudáka Seana, který se na bondovkách zasekl po celé tři dekády,“ vysvětlil.

Ne Netflixu si lze pustit jeho herecké výkony ve filmech Patriot (2000), Miliónový hurikán (2020), Tlusťoch (2020), Táta je doma 2 nebo oceňované režisérské dílo Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016).

Foto: 20th Century Fox

Zdroje: Den of Geek, Screen Rant, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.