Kam se poděl Mahoney z Policejní akademie? Pořád se věnuje herectví, ale v novějších rolích byste ho těžko poznali

Foto: Warner Bros. Pictures

Populární komedie z roku 1984 Policejní akademie si získala popularitu po celém světě a do dnes patří k oblíbeným filmů, které si čas od času rádi pustíme, i když jsme je viděli už několikrát. Filmová série byla plná výrazných postav, které diváky neskutečně bavily. Jednou z nich byl i Carey Mahoney, kterého si zahrál Steve Guttenberg.

Steven Robert Guttenberg se narodil 24. srpna 1958 v Brooklynu do židovské rodiny. Mezi jeho nejznámější filmy patří Zámotek, Policejní akademie, Tři muži a nemluvně, Okno do ložnice nebo Číslo 5 žije. Jeho cesta k herectví začala, když na střední škole vyhrál roli v off-Broadwayské produkci The Lion in Winter. Po střední navštěvoval univerzitu v Albany, SUNY. Vydržel tam ale jen rok a odstěhoval se do Kalifornie, aby se věnoval své herecké kariéře. Krátce na to byl obsazen do reklamy na Kentucky Fried Chicken, kde hrál po boku plukovníka Sanderse, obchodníka a zakladatele rychlého občerstvení KFC.

Následovalo několik hereckých rolí včetně napínavého filmu Horská dráha, středoškolského snímku The Chicken Chronicles nebo v dramatickém thrilleru Hoši z Brazílie. V roce 1984 ho však do hvězdného nebe vystřelila komedie Policejní akademie, kde se objevil jako Carey Mahoney. Během následujících čtyř let se stal vytíženou hvězdou a objevil se v devíti hlavních rolích. Následovala Policejní akademie 2, Zámotek, Policejní akademie 3, Okno do ložnice, Policejní akademie 4, Tři muži a nemluvně a další filmy.  

Okno do ložnice
Foto: NBC Universal

Posledním filmem, ve kterém se zatím objevil je Jak zabít svého manžela: Příběh Nancy Brophyové z roku 2023 a letos by se měl objevit v dramatickém seriálu Paper Empire. Herectví se tedy stále, i ve svých 65 letech, věnuje. Poslední roky je však jeho koníčkem také psaní. Nedávno vydal knihu Time to Thank, se kterou se podělil na svém Instagramu.

Co se týče Guttenbergova osobního života, v září 1988 se oženil s modelkou Denise Bixler a o čtyři roky později se rozvedli. Následně herec začal od roku 2014 žít s reportérkou WCBS-TV Emily Smith, na Štědrý den 2016 [se zasnoubili a 19. ledna 2019 se vzali.

Guttenberg se angažuje v charitativních organizacích, jejichž cílem je zlepšit příležitosti pro bezdomovce a pro mladé lidi. Nadace Entertainment Industry Foundation vybrala Guttenberga jako velvyslance pro záležitosti dětí. V roce 2016 se Guttenberg také připojil k čestné radě Lymphatic Education & Research Network.

Herece byste dnes v některých jeho rolích nepoznali. Když si v sitcomech Schooled nebo Goldbergovi nasadí brýle, jakoby se proměnil v úplně někoho jiného. Na snímcích z jeho Instagramu (viz výše) je to však stále ten stejný Mahoney, kterého si pamatujeme z Policejní akademie.

Zdroje: ČSFD, West Side Rag, Q&A, imdb, Instagram/Steve Guttenberg

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.