Zamiloval si Brno, je pacifista a kvůli Lagerfeldovi měl otevřený vztah aneb Co jste možná nevěděli o letošní hvězdě Varů Danielu Brühlovi

Eva Lenská
Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Letošní filmový festival v Karlových Varech sice skončil, my si ale připomeneme jednoho významného hosta, který všechny ohromil svým vtipem a charismatem. Německo-španělský herec a režisér Daniel Brühl, jenž zazářil ve filmech Good bye, Lenin!, Rivalové a Na západní frontě klid, představil svůj film Soused, a rozhodně si tak zaslouží, abychom zmínili několik zajímavostí o jeho životě.

Talent na jazyky

Daniel Brühl mluví plynně španělsky, německy, francouzsky, portugalsky a anglicky, ale rozumí také katalánsky. Je také jedním z nejplodnějších herců, pokud jde o dabing vlastní tvorby. Španělský dabing zní podle něj vždycky trochu vášnivěji než německý, jenž je chladný a suchý. V tomto směru se umí skvěle přizpůsobit.

Má rád Čechy i Moravu

Při pobytu v Karlových Varech Daniel Brühl uvedl, že má naši vlast rád. Pracovně jsem byl posledních několik let při různých příležitostí hlavně v Praze a vlastně můj další film budu režírovat opět převážně v Praze. A také bych rád znovu viděl Brno,” přiznal pro Novinky. Byl jsem tam jako teenager a chtěl bych se tam vrátit, protože to bylo nádherné. Ty lesy a vesnice, které jsou v této části země. Ale je toho mnohem více, co bych chtěl v Česku vidět, takže příště, pokud budu režírovat v Praze, zajistím si, abych tu zůstával i na víkendy, a budu cestovat všemi různými směry,” doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: AUTORKA KNIŽNÍ SÉRIE BRIDGERTONOVI SE VYJÁDŘILA KE ZMĚNĚ POHLAVÍ JEDNÉ Z POSTAV. DIVÁKŮM SLIBUJE NEJEMOTIVNĚJŠÍ A NEJSRDCERYVNĚJŠÍ ŘADU

Foto: Universal Pictures

Rodina

Jeho otcem byl režisér Hanno Brühl a jeho máma pracovala jako učitelka. Má bratra Olivera a sestru Miriam. Dlouhou dobu chodil s herečkou Jessicou Schwarz, ovšem nakonec se oženil s psychoterapeutkou a bývalou modelkou Felicitas Rombold, se kterou má dva syny. Prvorozený dostal jméno Anton Hanno.

Otevřený vztah

V seriálu Becoming Karl Lagerfeld miluje muže, kterého hraje sympatický Théodore Pellerin. Jak v tomto případě postupoval? Jako obvykle s humorem. Když jsem se seznámil s Théodorem, zavolal jsem své ženě a řekl jí, že se omlouvám, ale že budu pár měsíců zamilovaný do muže. Ona řekla, že toho mladého herce miluje, takže je to v pořádku. A tak jsem se rozhodl, že se do něj zamiluju. Tudíž jsme měli otevřený vztah,” zavzpomínal Brühl se smíchem pro The Guardian.

Pacifista

Daniel Brühl se netají tím, že je pacifista. Dokonce z důvodu svědomí odmítl vojenskou službu a raději dal přednost civilní. Pacifismus označil za něco, co má rád, v co věří a v co chce věřit, zvláště v dnešní době, kdy se ubíráme zcela opačným směrem. Herec, který válku prožil ve filmu Na západní frontě klid, mladým lidem vzkázal, že válka není cool. „Válka není dobrodružství, válka je hrůza a domnělí vítězové budou trpět do konce života!”

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBLÍBENÝ APOKALYPTICKÝ THRILLER O MONSTRECH SE CHYSTÁ NA KONEČNÉ ZÚČTOVÁNÍ. PODLE TRAILERU TO BUDE BRUTÁLNÍ JÍZDA

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Lepší než Oscar

Během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Daniel Brühl převzal od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Tohle je ta nejpůvabnější soška, je ještě krásnější než Oscar. Obdržet ji z rukou muže, který tento festival vede po třicet let a je zodpovědný za to, že se Karlovy Vary staly chrámem kinematografie, je pro mě velká čest,” okomentoval s nadšením.

Svět Formule 1

Ve snímku Rivalové perfektně ztvárnil slavného mistra světa F1 Nikiho Laudu, který během osudové nehody málem uhořel, ale dokázal se vrátit zpátky do kokpitu a znovu vítězit. Tato role patří mezi ty nejvýraznější, kterými se Daniel Brühl vryl divákům do paměti. Svět tehdejší formule 1 ho doslova šokoval. Překvapilo mě, jaká rivalita panovala mezi závodníky, že se jezdilo doslova na život a na smrt. A pak mě šokovalo, jak nebezpečné to dřív bylo. Žil jsem v domnění, že jde v podstatě o dost bezpečný sport, nevím, jestli se někdo zabil od Senny, ale rozhodně mi žádný ‚smrťák‘ neutkvěl. Doba se změnila. Dřív byli piloti něco jako rockové hvězdy, samý skandál a extrémy, dnes mají blíž k perfektně připraveným atletům,” řekl. S Laudou si tenkrát hned padli do oka a slavný pilot si film, jenž má na ČSFD hodnocení 90 %, okamžitě zamiloval.

Zdroje: The Guardian, Popsugar, Crux, Novinky, KVIFF, Reflex

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.