Pamatujete na Doyla ze seriálu Profesionálové? Kvůli brutálnímu napadení radikálně změnil život a dnes byste ho nejspíš nepoznali

Foto: London Weekend Television (LWT)

V roce 1977 se začal vysílat seriál Profesionálové, který se natáčel až do roku 1883. Celkem vzniklo pět sérií. Jeho ústředními postavami byli parťáci Bodie a Doyle, agenti CI5, které šéfoval major Cowley. Charismatické detektivy, po kterých v té době šílely davy žen, si zahráli Lewis Collins a Martin Shaw. Jak dnes vypadá představitel Doyla Martin Shaw a co dělal po Profesionálech? Už byste ho nejspíš nepoznali.

Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle a William Bodie mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf major George Cowley má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ.

Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou a sním i jeho hlavní postavy. Jednou z nich byl Doyle, kterého si zahrál herec Martin Shaw. Ten se narodil 21. ledna 1945 v Birminghamu a k herectví ho dostala jeho láska k Shakespearovi. Nejdříve začínal v divadle a koncem 60. let získal první televizní roli.

TAKÉ JSME PSALI: JAK DNES VYPADÁ JOE LANDO ALIAS SULLY Z DOKTORKY QUINNOVÉ? JE MU 62 A POŘÁD JE TO VELKÝ HEZOUN

Profesionálové
Foto: London Weekend Television (LWT)

V roce 1971 se mu přihodila tragédie. Jedné noci byl Martin Shaw přepaden a musel podstoupit plastiku rozbité pravé lícní kosti. To ho ovlivnilo natolik, že se rozhodl vzdát alkoholu, přestal kouřit a začal být vegetariánem.

Na herectví ale nezanevřel. Přes různé filmové a seriálové role se nakonec v roce 1977 ujal role Doyla v seriálu Profesionálové, které sám původně dával jen dvě série. Nakonec jich však bylo pět a seriál ho proslavil i mimo Británii.

Mezi jeho další významné televizní role patří titulní role v seriálech The Chief, Judge John Deed nebo Inspektor George Gently. Naposledy se objevil v roce 2021 v seriálu The Long Call, kde ztvárnil roli Dennise Stephensona, vůdce fiktivního náboženského kultu zvaného Barum Brethren.

ZKUSTE SI KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE OBLÍBENÉ RETRO SERIÁLY? VŠECHNY OTÁZKY UHODNE MÁLOKDO

Dnes je herci 79 let a žije v Norfolku v domě, který vlastnili předci Abrahama Lincolna. Mezi jeho koníčky celý život patřilo létání, vlastní i pilotní průkaz. Díky své vášni se v roce 2006 dokonce dostal i k moderování pořadu o letadlech pro kanál Discovery Channel.

Zároveň také miluje zvířata a směřuje k nim veškeré své charitativní aktivity. Je aktivistou za práva zvířat a dobré životní podmínky zvířat. Také je patronem Hillside Animal Sanctuary ve Frettenhamu v Norfolku, charitativní organizace, která poskytuje bezpečný domov zanedbávaným a týraným zvířatům a mnoho dalších organizací podporuje.

Zdroje: Wikipedia, ČSFD, The Telegraph, Hillside, Drhadwentrust

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.