Z nouze jedla tlačenku pro psy a Menšík jí to na place pořádně zavařil. Dnes slaví 93. narozeniny herečka Jiřina Bohdalová

Eva Lenská
Europeana Production

Dnes slaví krásné 93. narozeniny oblíbená česká herečka Jiřina Bohdalová, která má na kontě celou řadu skvělých filmových, televizních i divadelních rolí. Nezapomenutelná byla ve filmu Fany nebo v pohádce Nesmrtelná teta. Zahrála si v seriálech Chalupáři a Cirkus Humberto, namluvila několik večerníčků a účinkovala v Televarieté. Má dva České lvy a Cenu Thálie. Nyní si její život a kariéru připomeneme několika zajímavostmi.

Jiřina Bohdalová se narodila 3. května 1931 v Praze. Její otec byl truhlářem a matka, která se věnovala ochotnickému divadlu, služebnou. Divadlo ji lákalo už od dětství, přesto vystudovala dívčí reálné gymnázium a po maturitě nějaký čas učila na základní škole. Na DAMU byla přijata až na třetí pokus, pak začala v divadle a postupně přešla k filmu. Zazářila třeba ve snímcích Hvězda zvaná Pelyněk, Noc na Karlštejně nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

V Televarieté vytvořila nezapomenutelnou dvojici s Vladimírem Dvořákem a dětem namluvila Pohádky z mechu a kapradí nebo Rákosníčka. Dostala Řád Bílého lva a osmkrát za sebou vyhrála televizní diváckou cenu TýTý. Jejím prvním manželem byl seismolog Břetislav Staš, se kterým má dceru Simonu (rovněž vynikající herečku) a podruhé se provdala za herce Radoslava Brzobohatého. Loni v říjnu ukončila svoji divadelní kariéru. Má dva vnuky a ve volném čase ráda zahradničí.

ČTĚTE TAKÉ: 2. ŘADA PROBLÉMU TŘÍ TĚLES PONESE PODLE TVŮRCŮ VELKÉ TVŮRČÍ PROBLÉMY. POKRAČOVÁNÍ VŠAK CHTĚJÍ JEŠTĚ VÍC NEŽ DIVÁCI

Foto: Česká televize / Miroslav Kučera

Tlačenka pro psy

Herečka miluje jídlo a ráda vaří i peče. Maso má rozhodně raději než ovoce. Po mamince zdědila recept na vynikající tažený štrúdl. Na diety kašle a má ve zvyku vařit poctivou českou kuchyni. Zažila ovšem i dobu bídy a strádání. Když jí v 50. letech zavřeli tatínka do vězení, měla hluboko do kapsy a musela se spokojit s tlačenkou pro psy, kterou pojídala s houskou. Přiznala to před časem v pořadu Host Radiožurnálu.

Nahá v Turecku

Jako celebrita je neustále pod drobnohledem médií a bulváru. V roce 2008 zveřejnil bulvární deník Aha! fotografie, na kterých nahá věšela plavky na hotelovém balkóně. Její dovolená v Turecku tak vedla k naprostému zhroucení. Dcera jí musela zavolat záchranku. Fotky prý nafotil nějaký neznámý čtenář a deník Aha! se obhajoval tím, že považoval za vhodné informovat veřejnost o tom, jak se české celebrity v cizině chovají. Podle moderátora Karla Šípa to však bylo svinstvo nejhoršího kalibru.

Odmítla donášet

Po škole začala hrát u Jana Wericha v Divadle ABC a toho se chytla i Státní bezpečnost, která po ní chtěla, aby Wericha šmírovala a donášela na něj. Bohdalová to odmítla, ale přesto byla od konce 50. let vedena jako agentka StB. Teprve v roce 2004 soud konstatoval, že ji tam zapsali neoprávněně a její jméno bylo vymazáno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SILNÝ, ALE ZÁROVEŇ VELMI SMUTNÝ PŘÍBĚH: NA NETFLIX MÍŘÍ DRAMA, KTERÉ JE PODLE NĚKTERÝCH DIVÁKŮ NEPRÁVEM PŘEHLÉDNUTÝ KLENOT

Jiřina Bohdalová
Foto: Česká televize / Yan Renelt

Fanynka fotbalu

Sport jí nebyl nikdy cizí. Oblíbila si především fotbal, takže byla členkou Amfory, fotbalového klubu osobností České republiky. Stala se dokonce čestnou výkopářkou. „Společně jsme navštívili šestadvacet zemí. Od těch dostupných, jako jsou Rakousko, Itálie nebo Německo, až po Austrálii, Japonsko, Nový Zéland či Kambodžu. Celkem byla Amfora ve třiceti čtyřech zemích a Jiřina s námi byla v drtivé většině z nich,“ uvedl prezident klubu Petr Salava.

Pomočená na place

Její kolega Vladimír Menšík byl pěkný rošťák. Když spolu točili snímek Ach, ta vojna a ona měla na sobě bílou vojenskou uniformu, strašně ji rozesmával. Ze všeho toho smíchu se podle ČSFD pomočila a musela si obléct čistý kostým. Jenže Menšík neměl dost a mučil ji dál. Rozesmál ji i podruhé a potřetí jí před kamerou řekl: „Máš dost moče?“, přičemž šla smíchy do kolen, znovu se pomočila a natáčení ten den muselo skončit.

Recept na dlouhověkost

I ve svém pokročilém věku stále točí filmy, navštěvuje různé akce a pořady. Také se zajímá o nové technologie a nebojí se sociálních sítí. Na otázku, co jí drží ve formě a jaký je její recept na dlouhověkost, odpovídá, že je po rodičích. „Nejsem přešlechtěná, to je taky důležitý. A pořád dělám. Myslím, že člověka udržuje práce, která ho baví. A mě to pořád baví. Jsem ráda mezi lidma, když takhle někde můžu a lidi se smějou, tak to je, jako když jsem zpocená a přijdu pod sprchu. To je nádherný!“

Zdroje: Top recepty, Wikipedia, ČSFD, Blesk, Týden, iRozhlas, Extra, iDnes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.