Vystudovala psychobiologii a její prababička zemřela drastickou smrtí během holokaustu. Dnes slaví narozeniny Lisa Kudrow alias Phoebe

Eva Pospíchalová
Foto: NBC

Většina lidí ji zná jako bláznivou Phoebe Bufetovou ze seriálu Přátelé. Talentovaná herečka Lisa Kudrow má za sebou ale dlouhou kariéru plnou i jiných rolí a zejména zajímavý život. Dnes slaví tato talentovaná herečka 60. narozeniny.

Lisu Valerii Kudrow zná dnes celý svět jako excentrickou Phoebe ze seriálu Přátelé (Friends). Herečka má za sebou ale mnohem zajímavější a bohatší život.

Rodinná historie

Její prarodiče z otcovy strany byly židovskými emigranty z Běloruska. Lisy dědeček z matčiny strany zase pocházel z maďarské židovské rodiny a babička z matčiny strany se narodila ruským židovským rodičům. Umělkyně věděla, že její prababičku Mera Mordejovič za druhé světové války zavraždili nacisté. V show Who Do You Think You Are? ale herečka navštívila město Ilya v Bělorusku a byla šokována, když zjistila, že byla Mordejovič při holokaustu upálena s dalšími devíti stovkami Židů ve městě.

Dospívání a studia

Už v šestnácti letech podstoupila Lisa operaci nosu, jelikož byla velmi nespokojená se svým vzhledem. Změna jí dodala sebevědomí a považuje ji dodnes za velmi pozitivní rozhodnutí. Později herečka získala bakalářský titul z psychobiologie a skoro osm let pracovala s vlastním otcem, jenž byl výzkumným lékařem. Stejně jako trhlá Phoebe umí Kudrow plynule francouzsky.

ČTĚTE TAKÉ: 12 seriálů, které si diváci nejraději pouští pořád dokola a nikdy je nepřestanou bavit

Osudová role

Cizí jazyk je ovšem jedna z mála podobností, které mezi ikonickou postavou z amerického seriálu a herečkou fanoušci najdou. Většina oddaných diváků Přátel si pamatuje, jak ráda Phoebe hraje na kytaru a zpívá. V reálu však Lisa na kytaru neuměla, a musela proto navštěvovat hodiny hry na tento nástroj. Akordy, které se naučila, pak odehrála pouze v seriálu. Nic víc, nic míň.

Její postava také v seriálu čeká trojčata svého bratra (umělým oplodněním), aby se zakrylo vlastní těhotenství herečky. Protože však nebyla dost velká na to, aby „vypadala na trojčata“, museli ji kostyméři přidat pod oblečení vycpávky.

Ke konci natáčení Přátel Lisa společně s ostatními hereckými kolegy dostávala výplatu přibližně 25 milionů korun za natočení jedné epizody.

Zahrála si i ve filmech jako Romy a Michele, Zavěste prosím, Doktor Dolittle, nebo Dívka ve vlaku, nicméně svoje první ocenění získala právě za Přátele. Ze šesti hvězd sitcomu byla také Kudrow první, která za svůj výkon obdržela cenu Emmy. Na tuto cenu byla nominována vícekrát než kterýkoli jiný člen obsazení Přátel.

Zdroje: Biography, Netflix, IMDb, The Richest

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.