Několik pokusů o sebevraždu, snaha potratit a překonaná rakovina: Dnes slaví narozeniny legendární Brigitte Bardot

Elisabeth Francová
Foto: Han Productions

Dnes slaví již 88. narozeniny legendární herečka Brigitte Bardot. Ikona stříbrného plátna 50. a 60. let a velká bojovnice za práva zvířat. Pojďme si povědět pár zajímavostí z jejího neobyčejného života.

Neměla příliš šťastné dětství

Brigitte Bardot se narodila 28. září 1934 do bohaté rodiny inženýra a dědičky z rodiny ředitele pojišťovny v Paříži. Privilegovaný život ale neznamenal šťastné dětství pro Brigitte, ani pro její mladší sestru Mijanou. Otec byl chladný a přísný. Bylo vyžadováno chování podle etikety, vždy správné oblečení a poslušnost. Matka byla zase velmi vybíravá, co se týče přátel dívek a tak jich měly jen velmi málo.

Málem se stala baletkou

Během druhé světové války trávila Brigitte spoustu času doma posloucháním desek a tancem. Její matka v tom viděla potenciál a zapsala dceru na hodiny baletu. Brigitte milovala tanec a dařilo se jí, vypadalo to i na úspěšnou budoucí kariéru baletky. Ovšem až do doby, kdy dívku viděla tančit tehdejší ředitelka časopisu Elle. V pouhých 15 letech se tak Brigitte objevila na titulní straně Elle, a to změnilo směr její kariéry už navždy.

… a Vadim stvořil BB

V pouhých 18 letech se Brigitte vdala za režiséra Rogera Vadima. Starší Vadim měl na její počínající hereckou kariéru obrovský vliv. To on jí poradil odbarvit se na blond a také přímo pro ni napsal roli ve filmu … a Bůh stvořil ženu. Tento film znamenal absolutní průlom. Brigittina krása a smyslnost ve filmu vynikla naplno a učinila z ní sex symbol pro celý svět.

Vzdala se syna

Brigitte nebyla mateřský typ a když ve 24 letech otěhotněla, dítě si nechtěla nechat a dokonce se pokusila o potrat. Na naléhání partnera, a později druhého manžela Jacquese Charriera, si dítě nechala a porodila syna Nicholase. Během těhotenství dítě nazývala tumor a ani po porodu k němu neměla nijak vřelý vztah. Považovala mateřství za přítěž. Manželství s Charrierem nevydrželo a po rozvodu získal syna do péče. Vztah se synem se herečce bohužel nikdy nepodařilo napravit.

Pokusila se o sebevraždu

V roce 1960, v den jejích 26. narozenin, byla Brigitte nalezena v bezvědomí před svým domem. Život celebrity, neustálé pronásledování paparazzi, dokonce i výhrůžky smrtí, to vše bylo na mladou ženu příliš. Podřezala si zápěstí a předávkovala se prášky na spaní. O tomto období života později řekla: „Cítila jsem se uvězněná, chycená v pasti, měla jsem pocit, že se dusím. V jednu chvíli jsem chtěla už jen umřít.” O sebevraždu se herečka pokusila ještě několikrát.

Překonala rakovinu prsu

Brigitte skončila hereckou kariéru ve 40 letech a uchýlila se do izolace. Když zjistila, že má rakovinu prsu, uchovávala tuto informaci v tajnosti před veřejností, jak to jen šlo. Nad rakovinou nakonec zvítězila, do veřejného světa se ale už potom nevrátila.

Je vášnivou bojovnicí za práva zvířat

Brigitte Bardot je známá tím, že se více zajímá o zvířata, než o lidi. Po ukončení herecké kariéry zasvětila život boji za práva zvířat, založila i vlastní nadaci. Žije v St. Tropez se svým čtvrtým manželem Bernardem d’Ormalem a spoustou zvířat. Vlastní 15 psů, několik desítek koček, ovečky, kozy, oslíka a další zvířata. Možná její láska ke zvířatům vyšla ze zklamání z lidstva: „Cítím nedůvěru k většině lidí, lidstvo mě děsí a hluboce mi ublížilo.”

Filmy s Brigitte Bardot dostupné na Netflixu:

  • Cette Sacré Gamine
  • Le Repos Du Guerrier
  • Můj syn Nero

Zdroje: factinate, discoverwalks, nytimes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.