Trpí hodně zvláštní fobií a rodiče mu zazdili okna. Svérázný režisér Tim Burton dnes slaví narozeniny

Elisabeth Francová
Foto: Walt Disney Pictures

Talentovaný režisér Tim Burton dnes slaví narozeniny. Ve svých netradičních animacích a filmech kombinuje zdánlivě protichůdné prvky hororu a komedie. Fanoušci na celém světě jsou jeho prací okouzleni. Co vše jste o tomto výjimečném tvůrci dosud nevěděli?

Originální režisér se narodil 25. srpna 1958 jako Timothy Walter Burton v kalifornském Burbanku. Otec William byl profesionálním hráčem baseballu a matka Jean majitelka obchodu s dárkovými předměty s kočičí tematikou. Po otci Tim zdědil sportovní talent a na střední škole hrál závodně vodní pólo.

Již v dětství tíhnul introvertní Burton k umění a filmu a tak není překvapení, že po střední škole vystudoval obor charakterová animace na kalifornském Institutu umění. Průlom v kariéře přišel v roce 1988 s filmem Beetlejuice a od té doby se Tim Burton drží vysoko na žebříčku nejoblíbenějších režisérů.

Rodiče mu zazdili okna v pokoji

Ačkoli Burton prožil normální klidné dětství, vybavuje si jednu zvláštní věc. V pokoji měl dvě okna a jednoho dne se rodiče rozhodli je obě zazdít. Nechali mu prý jen škvíru, aby se mohl dívat ven. Tim nikdy nepřišel na důvod, proč to udělali a sám se jich nikdy nezeptal. Domnívá se, že nechtěli, aby utekl.

Trpí fobií ze šimpanzů

V roce 2001 vznikl pod taktovkou Burtona film Planeta opic. Před samotným natáčením absolvoval režisér i celá jeho filmařská skupina školení o životě a chování primátů. Co se týče filmu, výuka pomohla, ale sám Tim se přiznal, že se bojí šimpanzů a cítí se v jejich okolí nepříjemně. „Když zkoumáte opice a opičí kulturu, zjistíte, že šimpanzi jsou zdaleka nejděsivější. Jsou to sérioví vrazi! Myslím, že mě tolik děsí proto, že jsou obecně považováni za roztomilé, ” řekl.

Foto: 20th Century Fox

Nerežíroval Ukradené Vánoce

Ukradené Vánoce patří k nejslavnějším Burtonovým filmům, ale on sám v režisérském křesle neseděl. Tam byl jeho dlouholetý spolupracovník Henry Selick. Burton byl v době práce na Ukradených Vánocích uprostřed natáčení jiného filmu, a to Batman se vrací. Nicméně ačkoli přímo nerežíroval, byl tvůrcem a animátorem všech postav.

Foto: Walt Disney Pictures

Nesnesitelně chrápe!

Tim Burton a dlouholetá partnerka Helena Bonham Carter žili roky v oddělených domovech. Důvodem nebyly žádné partnerské neshody, ale Burtonovo velmi hlasité chrápání. „Vyzkoušeli jsme spoustu léků a metod, ale nefungovaly. Má vybočenou nosní přepážku, ale jít na operaci odmítá,” řekla k tématu Helena.

Uspořádal party v Bílém domě

V roce 2009 požádal tehdejší prezident Barack Obama Burtona, aby uspořádal halloweenskou party v Bílém domě. Takový požadavek se neodmítá a tak Burton nachystal místnost, aby vypadala přesně jako scéna čajového dýchánku z jeho filmu Alenka v říši divů. Dokonce přesvědčil i Johnnyho Deppa, aby se ukázal v kostýmu Kloboučníka a navíc se jako Kloboučník i choval.

Filmy Tima Burtona, které můžete vidět na Netflixu:

  • Karlík a továrna na čokoládu
  • Mrtvá nevěsta

Ačkoli jsou prozatím dostupné pouze dva filmy z Burtonovy dílny, nezoufejte. Již tento podzim se na Netflixu můžete těšit na nový osmidílný seriál Wednesday Addamsová režírovaný právě Timem Burtonem!

Zdroje: IMDb, CSFD, thefactsite, Ranker, phase9, ndtv

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.