Neštítí se bezdomovců a nezlomily ho ani kruté rány osudu. Skromný sympaťák Keanu Reeves slaví narozeniny

Eva Lenská
Foto: Saban Films

Dnes slaví 58. narozeniny Keanu Reeves, kterého proslavily filmy jako Nebezpečná rychlost, Matrix a John Wick. Osud k němu nebyl vždy vlídný, přesto se nevzdává, točí další filmy a je nadmíru štědrý k potřebným. Jako obvykle tu máme pro vás několik zajímavostí z jeho života a také seznam filmů, ve kterých ho můžete vidět na Netflixu.

Keanu Charles Reeves se narodil 2. září 1964 v Bejrútu. Jeho matka byla tanečnice a otec geolog. Po rozvodu rodičů žil s matkou a sestrou Kim v New Yorku a Torontu. Škola ho moc nebavila, tak se dal na herectví. Natočil nespočet úspěšných filmů a ochutnal slast i trpkost slávy. Vyzkoušel si však také režii a produkci. Kromě toho všeho ovládá hru na baskytaru, napsal sbírku poezie a miluje hokej a motorky. V současné době žije s umělkyní Alexandrou Grant, která s ním spolupracovala na jeho knize. O jeho štědrosti a dobročinnosti by se dalo dlouze vyprávět, nicméně on je úžasně skromný, laskavý a pro většinu lidí pořád tak trochu tajemný.

Na Netflixu ho můžeme vidět v těchto filmech:

  • Siberia
  • John Wick
  • John Wick 3
  • Constantine
  • Vždycky budeš moje možná
  • 47 róninů
  • Pořádné pecky Billa a Teda
  • Ten pravý, ta pravá?
Foto: Universal Pictures

Poetické, avšak komplikované jméno

Jméno Keanu v havajštině znamená chladný vánek nad horami a herec se ho nevzdal, ani když mu to doporučovali agenti, kteří ho nedokázali vyslovit. Jelikož ho mnozí z nich považovali za příliš exotické a nezvali ho na konkurzy, nějakou dobu používal smyšlená jména jako K.C. Reeves, Chuck Spadina a Page Templeton III.

Milovník hokeje

Do hokeje se zbláznil už v dětství. Poté, co se s matkou a sestrou přestěhovali do Toronta, ho tento sport úplně pohltil. Věnoval se mu po celou dobu školní docházky a dokonce se stal spolutrenérem hokejového klubu. Většinu času trávil v brance. Když mu však nabídli angažmá v týmu Windsor Spitfires, odmítl jej s tím, že svou budoucnost vidí v herectví. Přesto si hokej zahrál i na plátně ve filmu Youngblood z roku 1986.

Chůvu mu dělal Alice Cooper

Jeho máma byla kostýmní výtvarnicí a mezi její klienty patřil i legendární rocker Alice Cooper, který chodíval přímo k nim domů. Keanu později prozradil, že sice nevypadal tak děsivě jako při svých show, ale nosil s sebou falešné zvratky a psí hovínka, aby terorizoval hospodyni.

Foto: Saban Films

Bez motorky ani ránu

Na motorce se naučil jezdit během natáčení jednoho filmu v Německu a po návratu do USA si také jednu pořídil. Jeho nejoblíbenější motorkou je Norton Commando z roku 1973. V Kalifornii také spoluzaložil firmu a prodejnu motocyklů na zakázku Arch Motorcycle Company. V současné době nejezdí tak rychle jako dříve, neboť se stal účastníkem řady vážných nehod. Vášeň k motorkám ho připravila nejen o pár zubů, ale jednou měl i natrženou slezinu. Kaskadérům z Matrixu věnoval motorky značky Harley Davidson, což jistě náležitě ocenili.

Osud k němu nebyl dvakrát přívětivý

Nejenže se jako dítě musel vyrovnat s rozvodem rodičů, ale později přišel o kamaráda Rivera Phoenixe, jenž zemřel v pouhých 23 letech na předávkování drogami. Na Štědrý den se lidé obvykle radují, ale on právě toho dne přišel o dceru. Jeho přítelkyně Jennifer Syme ji 24. prosince roku 1999 porodila mrtvou. A aby toho neštěstí nebylo málo, ta o rok a půl později tragicky zahynula při automobilové nehodě. Když k tomu přičteme i leukémii hercovy sestry Kim, nebudeme se divit tomu, že Keanu tvrdí, že lidé se pletou, když tvrdí, že se smrtí se lze vyrovnat a časem přebolí všechny rány.

Neštítí se bezdomovců a je galantní k ženám

Keanu má pověst nenápadného a skromného muže, který je sice až nepředstavitelně bohatý, ale rozhodně si nemyslí, že peníze jsou všechno. Rád se o ně dělí se svými blízkými i potřebnými. Založil například soukromou nadaci pro boj s rakovinou (nikoli však svým jménem), která se věnuje výzkumu a financuje dětské nemocnice. Herec nežije v luxusní a obří vile, ani mu nedělá problém jezdit hromadnou městskou dopravou. Klidně si přátelsky popovídá s bezdomovcem a ženy pouští v metru sednout. Fanoušci si také nemohou stěžovat. Ochotně se s nimi fotí a rozdává autogramy.

Zdroj: ČSFD, Wikipedia, Mental Floss, Discover Walks, The Factsite

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.