Kvíz: Jak dobře znáte filmy s legendární Ivou Janžurovou?

Z dokumentárního filmu Janžurka / Foto: Cinemart

Iva Janžurová je jednou z nejvýznamnějších českých hereček. Svou kariéru rozvíjí již od 60. let 20. století a stále se herectví aktivně věnuje. Pojďme s námi zavzpomínat na její skvělé filmové role. Je tady další filmový kvíz.

Herečka Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici a už od raného mládí projevovala zájem o herectví. Po studiu na DAMU se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde získala své první velké role. Později se přidala k souboru Národního divadla, kde excelovala v celé řadě klasických i moderních her.

Iva Janžurová dokáže skvěle ztvárnit jak dramatické, tak komediální role. V divadle se proslavila například rolemi v hrách jako Audience od Václava Havla nebo Višňový sad od Antona Pavloviče Čechova. Je ale také výbornou filmovou herečkou.

Za svou kariéru se objevila ve více než stovce filmů a televizních inscenací, mezi které patří nezapomenutelné komedie jako Pane, vy jste vdova! či Marečku, podejte mi pero!. Její výrazný herecký styl a schopnost přirozeně vyjádřit lidské emoce ji řadí mezi nejoblíbenější herečky české kinematografie.

Iva Janžurová ve filmu Janžurka
Z dokumentárního filmu Janžurka / Foto: Cinemart

Její dlouhotrvající popularita a vliv na českou kulturu z ní dělají skutečnou ikonu českého herectví. V září 2024 měl premiéru dokumentární film Janžurka, který má n svědomí její dcera dokumentaristka Theodora Remundová. Osobní, vtipný, dojemný a zcela otevřený film odhaluje nejdůležitější chvíle v profesním i soukromém životním příběhu této skvělé herečky. Osobní linka lásky milenecké, partnerské i mateřské se odhaluje jako živná půda pro vášeň k herecké profesi, protíná se s promyšlenou důsledností v uvažování o hereckých postupech.

Pojďme nyní zavzpomínat na filmové role Ivy Janžurové. Je tady nás další filmový kvíz.

Iva Janžurová ve filmu Janžurka

Jak dobře znáte filmy s Ivou Janžurovou?

1 / 15

Koho hrála Iva Janžurová ve filmu Tři Tygři ve filmu: JACKPOT?

2 / 15

Ve filmu Teroristka je už postava Ivy Janžurové v penzi. Čím se ale živila před důchodem?

3 / 15

Jak se jmenuje film, ve kterém členové jedné rodinky vyrazí autem na výlet z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání?

4 / 15

Komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Iva Janžurová zde hraje nadšenou příznivkyni a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů. O jaký film jde?

5 / 15

Koho hrála Iva Janžurová v pohádce O princi, který měl o kolečko víc?

6 / 15

Ve které pohádce si Iva Janžurová zahrála bábu Magi?

7 / 15

V oblíbené české komedii vynaleznou přístroj k regeneraci starých dojnic. Ovšem majitel kosmetického salónu chce získat kopii přístroje, která by měla bohatým paničkám vracet ztracené mládí. O jaký film jde?

8 / 15

V pohádce O Terezce a paní Madam, si paní Madam zahrála Iva Janžurová. Kdo hrál Terezku?

9 / 15

V jakém filmu proti sobě válčí sousedé Novákovi a Bartáčkovi?

10 / 15

V komedii Drahé tety a já hraje Iva Janžurová Hermínku. Pamatujete si ale, jak se jmenují jej tety?

11 / 15

Kde si měli dát ve filmu „Marečku, podejte mi pero!“ rande Kroupa a Týfová podle psaníčka, které ve škole vyvolalo velké pozdvižení?

12 / 15

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... O jaký film jde?

13 / 15

Jakou postavu hrála Iva Janžurová v komedii „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“?

14 / 15

Které dvě herečky hrály společně s Ivou Janžurovou trojici lehkých slečen ve filmu Světáci?

15 / 15

Jak se jmenuje chudý pension ve filmu Pension pro svobodné pány?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 68%

0%

ZKUSTE SI I NAŠE DALŠÍ KVÍZY:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.