Kvíz: Jak dobře znáte filmy s legendárním Rudolfem Hrušínským?

Slavnosti sněženek / Foto: Filmové studio Barrandov

Rudolf Hrušínský (1920–1994) byl jedním z nejvýznamnějších českých herců, známý svou všestranností a schopností ztvárnit širokou škálu postav. Na svém kontě má řadu populárních filmů. Jak dobře je znáte? Zkuste si náš další filmový kvíz.

Rudolf Hrušínský patřil do slavné herecké rodiny Hrušínských a během své dlouhé kariéry vytvořil mnoho nezapomenutelných rolí jak v divadle, tak ve filmu. Rudolf Hrušínský byl mistrem ve ztvárnění lidských charakterů a často hrál charismatické, melancholické nebo komediální postavy. Jeho herectví se vyznačovalo přirozeností a hloubkou, což mu přineslo obrovskou popularitu u diváků.

Hrušínský exceloval ve filmech napříč žánry. Mezi jeho nejvýznamnější role patří postava doktora Skružného v komedii Vesničko má středisková, která se stala kultovní díky jeho podmanivému a jemně ironickému projevu. Další významnou rolí byla postava Karla Kopfrkingla ve snímku Spalovač mrtvol, kde Hrušínský ztvárnil temnou, psychologicky náročnou roli, za kterou je dodnes oceňován.

Nezapomenutelná je pak rozhodně také jeho role Dobrého vojáka Švejka nebo majitele lezní Antonína Důry v Rozmarném létě Jiřího Menzela. Populární jsou také jeho filmy Adéla ještě nevečeřela, Postřižiny, Tajemství hradu v Karpatech, Tři veteráni nebo Slavnosti sněženek.

Jak dobře znáte filmy s Rudolfem Hrušínským? Zkuste si náš filmový kvíz.

Jak dobře znáte filmy s Rudolfem Hrušínským?

1 / 14

V jakém filmu zaznívá: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným...“?

2 / 14

Jakou roli ztvárnil Rudolf Hrušínský ve filmu Noc rozhodnutí z roku 1993? Šlo o jeho poslední filmovou roli.

3 / 14

Kdo napsal předlohu k filmu Dobrý voják Švejk?

4 / 14

Koho si zahrál Rudolf Hrušínský ve filmu Dařbuján a Pandrhola?

5 / 14

Jeden z filmů s Rudolfem Hrušínským, kde hraje roli majora Kalaše, je natočen podle skutečného případu sedminásobného vraha Mrázka. Jak se jmenuje?

6 / 14

Stárnoucí pražský specialista doktor Meluzin přijme po rozchodu se ženou, která zůstala v zahraničí, místo obvodního lékaře ve venkovském zdravotním středisku, kde chce opět najít duševní klid a rovnováhu. Zprvu naráží na nedůvěru, nepochopení i pomluvy místních obyvatel. Jeho odborné znalosti, chápání lidských hodnot i slabostí a moudrý klid však jeho okolí přesvědčí, že je nejen dobrý lékař, ale i člověk. O jaký film jde?

7 / 14

U jaké řeky se odehrává film Zlatí úhoři na motivy povídek Oty Pavla Jak jsem potkal ryby?

8 / 14

O čem primárně je film Kulový blesk?

9 / 14

Jak se jmenuje policejní komisař, který do Prahy pozval slavného detektiva Nicka Cartera ve filmu Adéla ještě nevečeřela?

Žaludek

10 / 14

O jaké hospodě říká Rudolf Hrušínský ve filmu Adéla ještě nevečeřela, že je tam výčepní, který pivo úplně hejčká?

11 / 14

V jakém filmu Rudolf Hrušínský říká: „Jeď do Pelhřimova a prohlédni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“?

12 / 14

V jakém filmu se objevují hrabě Teleke z Tölökö se svým věrným sluhou Ignácem?

13 / 14

Jak se jmenuje postava, kterou ve filmu Tři veteráni ztvárnil Rudolf Hrušínský?

14 / 14

Ústředním tématem jednoho filmu s Rudolfem Hrušínským je nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem... O jaký film jde?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 82%

0%

ZKUSTE SI I DALŠÍ KVÍZY

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.