Nová česká drama-komedie dobývá Netflix. Absolutní špička, zoufalý i nadějný zároveň, hodnotí diváci Zahradníkův rok

Eva Lenská
Foto: Donart film

Krátce po premiéře v kinech se na Netflix dostalo české komediální drama Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Snímek režiséra Jiřího Havelky se velmi snadno probojoval do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu a většina diváků na něj pěje samou chválu. Zajímavé je, že děj je inspirován skutečným příběhem a stejnojmenným literárním dílem Karla Čapka.

O čem je snímek Zahradníkův rok?

Na úpatí malebného kopečku žije postarší zahradník (Oldřich Kaiser) se svojí ženou (Dáša Vokatá), kteří se spolu starají o své maličké zahradnictví. Jejich téměř idylický život je narušen, když se v nedalekém zámku hodlá usadit nový majitel, jenž chce přetvořit krajinu dle svých představ. Když zahradnictví brání jeho plánům, spustí se sled bizarních událostí.

ČTĚTE TAKÉ: Solidní historická řežba s fungující zápletkou a dialogy, tvrdí diváci o akční novince, která dobývá Netflix

Nový majitel nejdříve vytvoří plot s žiletkovým drátem a uzavře příjezdovou cestu. Postupně přidává ve svých podlých činech na intenzitě, aby dosáhl svých cílů. Málomluvný zahradník se ale nevzdává a snaží se bránit svůj domov. Když se policie i starostka (Alena Mihulová) postupně utápí ve své vlastní byrokracii, zahradník se rozhodne vzít osud do vlastních rukou.

Recenze na film Zahradníkův rok

Havelkův snímek Zahradníkův rok se dočkal chvály už na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl uveden v sekci Zvláštní uvedení. Do kin vstoupil 18. července. Na ČSFD si vysloužil velmi pěkné hodnocení 69 %.

„Krásný a smutný zároveň! Zoufalý i nadějný! Malý velký film! Konečně dva herci z Čech, na které se dá koukat jen tak,“ napsal o něm jeden z diváků. „Uspokojení a radost ze smysluplné lidské činnosti. Pocta jednoduchosti a soběstačnosti obyčejného života uprostřed systémového bludiště. A sveřepé odhodlání nenechat si svůj svět nikým ukrást,“ doplnil.

„Absolutní špička. Nejlepší Havelkův film. Po teatrálních Vlastnících a zbytečně šaškující Mimořádné události Havelka tentokrát předvádí čistou minimalistickou filmařinu. Vše je umocněno dokonale vybraným partnerským párem Kaiser-Vokatá, nápaditou kamerou a brilantní hudbou,“ nešetřil chválou další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Diváci si zamilovali nový seriál plný napětí, mocenské dynamiky a ohromujících zvratů. V Česku jsme ho přitom skoro všichni přehlédli

Variace na Davida a Goliáše

Zahradníkův rok ocenila i Věra Míšková z Novinek. Nazvala film variací na biblického Davida a Goliáše a dodala: „Zahradník ve skvostném podání Oldřicha Kaisera ve filmu ani jednou nepromluví, ale herec Kaiserova formátu vůbec mluvit nepotřebuje, vše dokáže vyjádřit mimikou.“

„Setkání s byrokracií nebo i s policisty mohou vyvolat úsměv, jinak ale tentokrát Havelka natočil film nesrovnatelně vážnější, místy až deprimující bezmocností člověka a jeho vlastnictví vůči jinému, silnějšímu a bohatému protivníkovi. Nad pocitem bezmoci však emocionálně vítězí zahradníkovo odhodlání nenechat se zlomit,“ pokračovala. Film ohodnotila 80 % a přiznala, že velmi dobrou volbou bylo i obsazení Kaiserovy životní partnerky, písničkářky Dáši Vokaté.

Český film Zahradníkův rok je na Netflixu teprve krátce, pokud jste ho ještě nestihli zhlédnout, určitě mu dejte šanci. Aktuálně vládne TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu.

Zdroj: ČSFD, Donart film, Novinky

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.