Zřejmě poslední film v životě Clinta Eastwooda míří do kin. Ve svých 94 letech nabídne morální dilema Porotce č. 2

Radim Červenka
Foto: Warner Bros

Clintu Eastwoodovi je už těžko uvěřitelných 94 let a stále neopouští režisérskou sesli. Je pravděpodobné, že s filmem Porotce č. 2 (Juror #2) ale diváci už opravdu uvidí poslední dílo tohoto slavného herce a neméně úspěšného režiséra. Hlavní roli ve snímku o vnitřním boji obyčejného člověka, jenž si musí vybrat mezi rodinou a spravedlností, si střihne Nicolas Hoult.

Tvůrčí dlouhověkost Eastwood potvrdil už mnohokrát. A nejde jen o to, že ve značně pokročilém věku zvládne ustát natáčení z fyzicky. I když povětšinou zůstává věrný zásadám příběhů drsné školy a přidržuje se velmi rád morálních dilemat, i ve věku filmaře seniora dokázal, že umí zaujmout napříč věkovými kategoriemi filmových fanoušků.

Napravení reputace

V jeho posledním uvedeném snímku Cry Macho se objevil, jako obvykle, zároveň v pozici režiséra a herce hlavní postavy. Věk u bývalého akčního hrdiny už je ze záběrů znát a ruku na srdce, snímku to přeci jen trochu ubralo. Eastwood se tak rozhodl soustředit na režisérskou roli, což skvěle fungovalo ve filmu Richard Jewell (2019). Při natáčení měl sice ještě devadesátku před sebou, ale Porotce je i tak velmi očekávaným počinem.

Komplikací doprovázející vznik filmu měla být i kritika vedení Warner Bros, s nimiž tvůrce spolupracuje padesát let. Cry Macho byl totiž kasovním propadákem, nicméně avizovaný poslední snímek je něco, co pravděpodobně překonalo záporná čísla v tržbách. Filmová studia jsou známá tvrdým přístupem k tvůrcům. Jenže muž, který se proslavil jako „Drsný Harry“, sám režíroval 35 celovečerních kousků a má doma čtyři Oscary, to je jiná kategorie.

Nicholas Hoult v hlavní roli Porotce č. 2

Porotce č. 2 tak dostal zelenou, jako poslední film před zaslouženou penzí hollywoodské legendy. Určitě se bude i tentokrát držet své osvědčené one-shot metody. Snaha natáčet scény jen jednou přináší jeho filmům určitou syrovost a zároveň snižuje náklady. V posledním počinu nás čeká především morální dilema muže, který je členem soudní poroty a má rozhodnout o vině člověka, o němž je přesvědčen, že není pachatelem vraždy. Oběť měl zabít omylem sám hlavní hrdina při autonehodě, když nevěděl, že srazil živého člověka.

Hlavní role se ujme čtyřiatřicetiletý britský herec Nicholas Hoult. Divákům se vryl do paměti nejvíc jako Beast v sérii X-Men. Podle traileru svůj přečin odhalí, ale jestli nakonec film skončí tím, že vyrukuje s pravdou ven, dozná se k vraždě a půjde do vězení, to nevíme. Snímek nabídne dilema obyčejného člověka, otce od rodiny, kterou by musel pro spravedlnost opustit. Pro fanoušky komornějších kousků z americké produkce bude film jistě velkým lákadlem.

Světová premiéra Porotce č. 2 se chystá na 27. října letošního roku.

Zdroje: CBR, Discussingfilms, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.