Nezapomenutelná podívaná: Mnoha cenami ověnčený a diváky opěvovaný snímek Tár s Cate Blanchett míří na Netflix

Foto: Florian Hoffmeister / Focus Features

Netflix uvede další oceňovaný a úspěšný snímek. Hudební drama Tár zaujme především díky vynikajícímu hereckému výkonu hvězdné Cate Blanchett, která se kvůli roli slavné dirigentky musela naučit mluvit německy a hrát na klavír. Není divu, že za svůj výkon obdržela cenu BAFTA a Zlatý glóbus. Různých ocenění však film nasbíral mnohem víc a diváka možná překvapí, že Lydia Tár ve skutečnosti nikdy neexistovala.

O čem je hudební drama Tár?

Dirigentka Lydia Tár (Cate Blanchett) je na absolutním tvůrčím vrcholu. Už sedmým rokem vede prestižní německý orchestr, k tomu připravuje vydání knihy a uvedení Mahlerovy Páté symfonie, což má být vrcholem celé hudební sezóny. Tato rozporuplná žena působí sebejistě, sebevědomě, dominantně i mocně.

ČTĚTE TAKÉ: 2. řada úspěšného seriálu Právo podle Lidie Poët míří na Netflix: Hrdinka inspirovaná skutečnou postavou se zaplete do politiky

Foto: Focus Features

Jenže pod na první pohled pevnou maskou se skrývá normální člověk s obavami, nejistotami, touhami a potřebami. Zatímco s dirigentskou taktovkou v ruce si je Lydia jistá každým svým rozhodnutím, když opustí jeviště, najednou ztrácí pevnou půdu pod nohama. Někdy jen maličko, jindy však zcela fatálně.

Osobní život Lydie je také složitý. Žije se svou ženou Sharon (Nina Hoss), se kterou vychovává adoptivní dceru Petru (Mila Bogejovic). Jenže pak ji zaujme ruská violoncellistka Olga (Sophie Kauer) a hrdinčiny vztahy se začnou komplikovat. Lydiina posedlost Olgou dráždí nejen Sharon, ale i asistentku Francescu (Noémie Merlant).

Film na míru Cate Blanchett

Snímek, který měl v našich kinech premiéru v roce 2023, má na svědomí režisér Todd Field, jenž napsal i scénář. Bez Cate Blanchett by ale film nejspíš nevznikl. „Tento scénář byl napsán pro jedinou umělkyni, pro Cate Blanchett. Kdyby řekla ne, film by nikdy nespatřil světlo světa. Diváky to asi nepřekvapí. Nás přesto dokázala při natáčení překvapit svými nadlidskými schopnostmi. Ve všech možných ohledech je to její film,“ řekl na toto téma Field.

Kromě výše uvedených herců si ve filmu zahráli také Mark Strong, Julian Glover, Sam Douglas, Allan Corduner a Sydney Lemmon. Hudbu k filmu má na svědomí islandská hudební skladatelka Hildur Guðnadóttir, která má na kontě Oscara za snímek Joker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Perfektní podívaná, co vás vtáhne do děje, hodnotí diváci příběh Tima Burtona, který právě panuje Netflixu

Recenze na film Tár

Hudební film Tár měl úspěch i v tuzemsku, na Kinoboxu si ostatně vysloužil skvělé hodnocení 78 %. „Fenomenální, dechberoucí a nezapomenutelná podívaná. Tár je snímek mistrně sepsaný, bravurně sehraný a sugestivně nasnímaný. Cate tedy stála před nelehkým úkolem ztvárnit vnitřní boj renomované skladatelky jen za pomoci výrazů tváře a obstála v něm s nevídanou grácií. A hudba, ta je prostě grandiózní,“ řekl o filmu jeden z nadšených diváků.

A jak reagovali filmoví kritici? Snímek toho v sobě skrývá mnohem víc. Stane se z Lýdie nakonec monstrum? „Tár se točí kolem témat zneužívání moci, manipulace, nevěry či pocitu nadřazenosti a poskytuje komentář k hnutí #MeToo či cancel culture. Právě k problematice cancel culture přistupuje minimálně ze dvou různých pohledů, a to nejen z pozice oběti, ale i predátora. To je jedním z důvodů, proč film vyvolal jistou kontroverzi. V některých ohlasech byl dokonce označen i za antifeministický,“ napsal o snímku Pavel Bárta z Totalfilmu, který ho ohodnotil pěti hvězdičkami.

Foto: Focus Features

„Tár je vyprávění soustředěné výhradně na vývoj protagonistky, jež se propadá do emocionálně stále víc vyhraněných situací. Jedním z témat filmu je vytržení individuálních činů z kontextu a utváření názoru na jejich základě, bez přihlédnutí k čemukoli dalšímu. Jde o film, do nějž se vešlo mnoho nuancí,“ uvedl ve své recenzi Martin Svoboda z Kinoboxu. Ten film ohodnotil 80 %.

Tento snímek donutí diváky přemýšlet. Fields chce, aby si o hrdince a jejím jednání i životě udělali obrázek sami. Zároveň to ale není film pro každého. Každopádně má v rukávu eso, kvůli kterému ho stojí za to vidět. Tím je geniální, a v tomto případě zcela dokonalá, Cate Blanchett.

Hudební snímek Tár s Cate Blanchett bude mít na Netflixu premiéru 30. října.

Zdroje: CinemArt, Kinobox, Totalfilm, Wikipedie

Hodnocení na Kinoboxu: 78 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.