První polský gotický brak dopadl lépe, než se čekalo. Pekelná díra je aktuálně na Netflixu, žádný trhák ale nečekejte

Foto: Netflix

Poslední dobou čím dál častěji narážíme na polskou produkci, která sice neotvírá brány filmovému ani televiznímu průkopnictví, ale vyznačuje se řemeslem tak poctivým, že od amerických bratránků na Netflixu se takřka neliší. Pekelná díra (Ostatnia Wieczerza; Hellhole) dorazila na Netflix.

Mezi novinkami na Netflixu aktuálně najdeme polský horor z roku 2022 pod českým/anglickým názvem Pekelná díra/Hellhole. Trochu škoda, že se tentokrát při lokalizaci překladatele do jednoho či druhého jazyka nepřidrželi polského originálu. Odkazuje na klíčový křesťanský rituál eucharistie, kdy si při bohoslužbě věřící připomínají poslední večeři Ježíše Krista pojídáním oplatku.

Foto: Netflix

Pekelná díra se nebere úplně vážně

V Pekelné díře se pojídá nejen oplatek, ale i lidská těla zaonačená do nechutné večeře mnichů v klášteře, kde se odehrává celý děj filmu. Až na výjimku dvou úvodních scén: pokusu o rituální vraždu novorozence s ďáblovým znamením a jízdu autobusem hlavního hrdiny. Tím je příslušník polské bezpečnosti (film se odehrává v komunistických časech roku 1987) Marek. V klášteře vyšetřuje podivné mizení žen posedlých démony.

Aluze na pojídání lidských těl v křesťanství je kritickou hrou právě s křesťanskou symbolikou. Polsko je asi nejkřesťanštější země v Evropě, s čímž se nejeden tamější filmař těžko ztotožňuje. Film si tak mimoděk do místního intenzivního náboženského života rád rýpe. V tuzemsku však budou průměrnému divákovi nejspíše tyto motivy cizí, a tak se může snímek klidně jmenovat Pekelná díra. Tu na konci uvidíme taky v té nejlepší scéně filmu, kdy tvůrci od krvavých scén, nechuťáren, zvracení a klasických lekaček přešli k humorné parodii žánru.

Kovář ze Sekala v Pekelné díře

Utahování si z klasických hororů ve filmu, který je sám ze své podstaty klasickým hororem, je trochu překvapivé, ale do jeho pojetí celkem zapadá. Pekelná díra je ze všeho nejvíce žánrovým filmem a rozhodně se nepokouší zaujmout jakýmkoliv novátorstvím. Inspiraci Jménem růže nebo Vymítačem ďábla rozhodně nezapírá. Řemeslo však můžeme pochválit. Atmosféra zanedbaného kláštera je hustá jako babiččina polévka, která pro samé brambory nejde ani spolknout.

Našince může přilákat i obsazení Olafa Lubaszenka do role převora Andrzeje, který v ní exceluje. Pokud jméno herce nikomu nic neříká, zcela jistě ho viděl v původním polském Zaklínači (2002) a především jako kováře Juru Berana, který zlikvidoval hlavního padoucha v oceňované koprodukci Je třeba zabít sekala (1998). Lubaszenko před hereckou kariérou vystudoval teologii, a možná proto mu role tak sedla.

Pekelné díře bude na Netflixu dobře. Těm, co se rádi bojí, nabídne plnohodnotný večerní pokrm a stojí za puštění v křesle v rámci žánru. Díru do dějin filmu snímek neudělá (na Kinoboxu má hodnocení 58 % ), ale své místečko ve filmotéce si obhájí. 

Zdroje: autorský text, Rotten Tomatoes, ČSFD, Kinobox, Netflix

Hodnocení na Kinoboxu: 58 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.