Silný emocionální zážitek a film s poselstvím, chválí diváci vydařený snímek s Tomem Hanksem, který si podmanil Netflix

Eva Lenská
Foto: Sony Pictures Entertainment

Netflix ovládl vskutku vydařený snímek Muž jménem Otto (A Man Called Otto) natočený podle knihy švédského spisovatele Fredrika Backmana. V hlavní roli jako téměř vždy exceluje výborný Tom Hanks. Není divu, že se tak kousek krátce po uvedení dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu.

Otto Anderson (Tom Hanks) už má to nejlepší v životě za sebou. Zůstal úplně sám, z práce před časem odešel a i čtvrť, ve které bydlí, už není taková, jaká bývala. Hodlá tedy svůj život ukončit a odejít za svou zesnulou manželkou Sonyou. Jenže zrovna, když se chce oběsit, málem mu do domu nabourají noví sousedé Marisol (Mariana Treviño) a Tommy (Manuel Garcia-Rulfo).

Nabručený stařík nechápe, co je tak těžkého na tom zacouvat s přívěsem na správné místo. Mladí lidé si už neumí nic opravit, dělají si, co chtějí, a odmítají dodržovat základní pravidla. Zkrátka všechno a všichni stojí za nic.

ČTĚTE TAKÉ: APOKALYPTICKÉ SCI-FI O SMRTÍCÍM SNĚHU DORAZÍ NA NETFLIX. TRAILER K ETERNAUTOVI VYPADÁ NAPROSTO EPICKY

Ottovým nejoblíbenějším slovem je idiot. Jenže Marisol je temperamentní Mexičanka, které nějaké to ostřejší slůvko nemůže ublížit, a starého mrzouta si nevšímá. Čas od času mu přinese něco k jídlu, přijde si vypůjčit nářadí nebo chce, aby ji Otto naučil řídit, neboť Tommy je nešika, který neumí ani zapojit myčku. Postupně se dostává Ottovi pod kůži a začíná chápat, co za jeho mrzoutstvím vůči okolnímu světu stojí. A starý muž díky ní začíná znovu získávat chuť do života.

Úspěšné komediální drama natočil režisér Marc Forster podle knihy Muž jménem Ove, která se stala bestsellerem a na Databázi knih má hodnocení 92 %. Ani film si nevede zle, na ČSFD si vysloužil opravdu skvělé hodnocení 78 %. Americká verze tak ani moc nezaostává za švédskou z roku 2015, která má na ČSFD krásných 81 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ČESKÝ FILM ROKU MÍŘÍ DO SVĚTA, ZÁJEM MAJÍ I V USA. VLNY VYSÍLAJÍ SILNÉ TÉMA

Jak snímek, který měl v českých kinech premiéru loni 2. února, hodnotili diváci? „Toto dílo má snad vše, co si na dobrém filmu tak cením. Příběh je dostatečně poutavý, hodnoty jednotlivých postav se zajímavě posouvají a vyvíjejí, celé je to přirozeně vtipné a přitom je to natolik vážné, až celá řada scén dokáže diváka mimořádně dojmout,“ napsal jeden z nich.

„Fakt silný emocionální zážitek. Tohle jsem nečekal, musel jsem to rozdýchat, slzy jako hrachy. Tom Hanks koncertoval,“ doplnil další. „Nádherný, brilantní a dojemný film ze života. Krásná hudba, příjemní herci a samozřejmě můj oblíbený Tom Hanks, který exceluje. Obecně nemám ráda, když Američané přetáčí něco, co už vyšlo a fungovalo, ale tady se jim to povedlo. Udělali svoji verzi a ta je boží. Švédskou verzi mám ráda, ale k téhle se spíš vrátím, neboť mi přijde, že víc tne do živého a předává nám poselství vážit si každého dne,“ uvedla nadšená divačka, která chválila i obsazení Hanksova syna Trumana coby mladého Otta.

Muž jménem Otto je na Netflixu dostupný od 24. září. Pokud jste snímek ještě neviděli, nenechte si jej ujít. Určitě nebudete litovat. Je to opravdu jeden z mála vydařených filmových klenotů, které člověk může vidět i opakovaně.

Zdroje: Falcon, ČSFD, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.