Nic podobného letos v kině neuvidíte, hlásí první recenze. Napínavý horor Duše prokletých se však líbí víc v zahraničí, než v Česku

Tereza Pulgretová
Foto: Bontonfilm

S podzimní sezonou do kin dorazila očekávaná novinka Duše prokletých (Oddity). Po nedávném velmi opěvovaném snímku Longlegs sklízí tato irská duchařina u zahraničních kritiků velký úspěch a film označují za „starý dobrý horor“. Vypadá to ale, že čeští diváci si zatím ze snímku s příměsí detektivní zápletky na zadek nesedli. Postrádají krev a nelíbí se jim ani malé množství lekavých scén.

Hororová novinka z dílny irského režiséra Damiana McCarthyho slibovala divákům strašidelný příběh o sběratelce tajemných artefaktů a prokletých duší. Hlavní hrdinka Darcy je slepá, i přesto ale vidí mnohem víc než ostatní obyčejní lidé. Jednoho dne je na osamoceném panství brutálně zavražděna její sestra a vina padne na pacienta z nedalekého ústavu pro choromyslné. Darcy, která dokáže vnímat svět mrtvých, se proto rozhodne zjistit, co se onu osudnou noc skutečně stalo. K rozlousknutí děsivé zápletky si vezme na pomoc i nejnebezpečnější předmět své sbírky.

PSALI JSME: NEJDĚSIVĚJŠÍ HOROR ROKU S NICOLASEM CAGEM DORAZIL DO KIN. KRITICI HO ŘADÍ MEZI NEJLEPŠÍ KOUSKY POSLEDNÍHO DESETILETÍ

Zahraniční recenze na horor Duše prokletých

Tvůrci filmu Duše prokletých divákům slibovali, že je tento horor doslova „roztrhá na kusy“. A dle reakcí zahraničních recenzentů se jim to skutečně povedlo. Kromě skvělého výkonu Carolyn Bracken, která se zhostila dvojrole sester, vyzdvihují také jeho jedinečnost.

„Oddity je už druhý McCartyho triumf a jsem si jistý, že nic podobného letos v kině neuvidíte. A možná ještě dlouhou dobu potom,“ napsal například za Daily Record Ian Bunting.

„Jednoduše, ale výborně natočený film Oddity je zábavný a vrací se k základům nadpřirozených thrillerů. Stará se tak víc o to, aby diváka vyděsil, než aby se u něj cítil trapně,“ ocenila Jeannette Catsoulis pro New York Times. Na Rotten Tomatoes si tak novinka zatím drží neuvěřitelné skóre 96 %.

ČTĚTE TAKÉ: HOROROVÁ ÓDA NA MATEŘSTVÍ, KTERÁ HOVOŘÍ O IZOLACI, SAMOTĚ A ŽENSKÉ ZLOBĚ, PŘEKVAPILA NA FESTIVALU V TORONTU. AMY ADAMS SE V NÍ MĚNÍ V ZUŘIVOU FENU

Foto: Bontonfilm

Recenze českých diváků na horor Duše prokletých

Choutky domácích sledujících po dokonalých temných hororech ale, zdá se, uspokojeny úplně nejsou. Stěžují si na příliš pomalé tempo, místy nudné pasáže a málo lekavých scén. Naopak často vyzdvihují celkovou mrazivou a plíživou atmosférou, kterou je film prošpikovaný.

„Bohužel i celkem chytrý scénář a fakt, že tvůrce nechce pouze lacině strašit záhadným domem, mi nepřišlo dostatečně zajímavé natolik, abych se u filmu bavil podobně jako například u filmů Ari Astera,“ uvedl jeden z komentujících na ČSFD.

„Oddity má brutální atmosféru, neskutečné napětí a solidní herce. Škoda jen, že s plot twistem nevydrželi filmaři o něco déle, navíc vyšli s pravdou ven příliš na přímo. Kousek tajemna by přece jen neuškodil,“ doplnil ho další.

Jakub Vopelka z Kinoboxu, kde snímek dostal hodnocení 64 %, uvedl, že Duše prokletých postrádá nadstandardní dárečky pro fajnšmekry. „Po Longlegs další avizovaná žánrová událost splňuje předepsané parametry a napne i zabaví investigativní rodinnou skládačkou s asistencí nadpřirozeného golema. Balanc mezi duchovnem a lidskou podlostí už ale lépe zvládly jiné filmy,“ napsal.

Pokud i vy patříte mezi fanoušky strašidelných kousků o paranormálních jevech a nevysvětlitelných záhadách, o kvalitě hororu Duše Prokletých se můžete nyní sami přesvědčit v tuzemských kinech.

Zdroje: ČSFD, Bontonfilm, Kinobox, Rotten Tomatoes

Hodnocení na Kinoboxu: 64 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.