Netflix válcuje české drama Jedna noc. Ožehavé téma a film s duší, který je syrový až na kost, říkají o něm diváci

Eva Lenská
Bontonfilm

Českým filmům se na Netflixu daří a výjimkou není ani drama režiséra Davida Laňky s názvem Jedna noc, které se okamžitě probojovalo na druhou příčku TOP 10 nejsledovanějších filmů. Tvůrce už v minulosti zabodoval třeba snímkem Spolu. Je ale jeho novinka, která měla premiéru v kinech letos v květnu, také tak dobrá?

Snímek Jedna noc, který se zabývá tématem sexuálních livechatů, je o vztahu bývalého úspěšného muzikanta Adama (Adam Ernest) a jeho ženy Elišky (Vanda Chaloupková). Společně už v životě zažili nejednu pernou chvilku, navzdory tomu jsou stále spolu a starají se o desetiměsíčního syna Štěpána. Jenomže to, co se odehraje během jedné noci, představuje dosud nejtěžší zkoušku jejich společného života. Kam až jsou ochotni zajít?

ČTĚTE TAKÉ: POVZNÁŠEJÍCÍ A VTIPNÉ DOBRODRUŽSTVÍ PLNÉ EMOCÍ: DO ČESKÝCH KIN MÍŘÍ ANIMÁK ROZZUM V DIVOČINĚ, KTERÝ BODOVAL I NA FESTIVALU V TORONTU

Laňka se tentokrát rozhodl řešit ožehavé téma sexuálních služeb na síti, kterými se údajně dá dobře vydělat. Hrdinu dohání minulost a on nemá na výběr. Propadá se až na samé dno a ukazuje svůj skutečný charakter. Jeho žena se rozhodne zachránit manželství sexem přes internet.

Film se dostává na Netflix poměrně brzy po premiéře. Jak se líbil divákům v kinech? Na ČSFD si vysloužil průměrné hodnocení 55 %, což ale není zas tak zlé, když přihlédneme k tomu, jaké propadáky se u nás kolikrát točí. Nedávno se například na první příčku do TOP 10 na Nettflixu probojoval Lesní vrah, který má na ČSFD 29 %.

„Na český poměry celkem syrovej film o člověku, co dostal druhou šanci a moc si jí nevážil. Sice bylo zvláštní vidět Adama Ernesta v takový roli, ale nikdo mi nevymluví, že nám tu možná roste další perfektní herec,“ uvedl jeden z diváků, který stejně jako většina, poukázal na syrovost až na kost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÉ SCI-FI O OŠKLIVOSTI SI PODMANILO NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ VŠAK PŮSOBÍ VYČPĚLE A ZAVÁNÍ LAJDÁCTVÍM

„Ten film má duši a kdesi pod povrchem ukazuje krásným způsobem to nejzvrácenější a nejsmutnější z naší aktuální společnosti v absolutní nevinné čistotě, že se dá k hlavnímu hrdinovi najít i soucit a nějak ho chápat, ač je to na první pohled absolutně nepochopitelné,“ pokračoval další.

Našla se ale i kritika. „Snímek s podtitulem drama by měl mít úvod, průběh a zvrat. Tenhle film má prostředek a konec,“ stěžoval si komentující. Herecké výkony Ernesta a Chaloupkové však diváci chválili, na snímek Spolu však Jedna noc podle nic nemá.

Zdroje: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.