Další česká komedie chce ovládnout Netflix. Není to sice žádná sláva, i tak je Život pro samouky nadprůměrem ve svém žánru

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm / Zuzana Panská

Netflix má v zásobě další českou komedii. Pojednává o randění po čtyřicítce a nechybí jí pořádná nálož sarkasmu. Podle knihy Láska pro samouky od Barbory Šťastné ji natočila režisérka Jitka Rudolfová. V kinech měl snímek Život pro samouky premiéru loni v květnu a diváky potěšilo hlavně obsazení Jany Plodkové.

„Nový život, noví muži, tak proč si připadám jako stará kráva?“ zní věčná otázka hlavní hrdinky Kláry (Jana Plodková). Během slavnostní večeře v den výročí svatby se s Klárou rozejde její manžel (Jaroslav Plesl) a pořídí si pořádně silnou a lesklou motorku. Klára si na oplátku koupí jízdní kolo a odstěhuje se k mamince (Zuzana Kronerová). Maminka je poněkud výstřední, bezprostřední, skoro bláznivá, nicméně běžné maminkovské řeči si neodpustí.

ČTĚTE TAKÉ: VELKOLEPÝ A VIZUÁLNĚ SKVĚLÝ SNÍMEK. FILM JAVARI JE DOBRODRUŽNOU VÝPRAVOU ZA POSLEDNÍMI PŘÍSLUŠNÍKY KMENE JAGUÁŘÍCH LIDÍ

Do toho všeho se Klářina pubertální dcera rozhodne, že začne se všemi mluvit jen anglicky. A aby toho nebylo málo, začne Kláře radit influencerka a trenérka štěstí (Bára Seidlová), která jí začne vést k sebelásce. To samozřejmě obnáší i randění s novými muži (David Švehlík, Václav Neužil a Lukáš Příkazký) a následně znamená katastrofické schůzky plné trapasů. Do téhle chvíle měla Klára svůj život celkem naplánovaný, ale s tím je teď konec . . .

Komedie o tom, že randění ve čtyřiceti se ani moc neliší od randění v osmnácti, jen všechny ty trapasy už nevypadají tak roztomile, trvá 95 minut a českým divákům se vcelku zamlouvala. Na ČSFD jí udělili průměrných 54 % procent, což ale není na českou komedii z poslední doby vlastně až tak zlé, neboť hromada jiných novějších českých komedií na podobné hodnocení ani nedosáhne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILM, ZE KTERÉHO BYLO DIVÁKŮM ZLE A PRCHALI ZE SÁLU, NEBO VÁLEČNÉ DRAMA S KATE WINSLET ANEB NA CO V ŘÍJNU DO KINA

Foto: Bontonfilm / Zuzana Panská

Diváky film bavil zejména díky vtipu a skvělému herectví Jany Plodkové, která nadchla i režisérku Jitku Rudolfovou. „Jana je herečka, se kterou je radost pracovat. Kromě toho myslím, že má značný komediální talent, který dokáže uplatnit v různých situacích — od velkých gest až po minimalistické humorné nuance,“ řekla o ní v tiskových materiálech k filmu.

Co se tedy líbilo na komedii Život pro samouky divákům? „Zručně napsaná a ještě zručněji zrežírovaná oddechovka, která je vtipně romantická, emancipovaná a skvěle zahraná. Kraluje Jana Plodková, jejíž komediální talent je srovnatelnej (ne-li lepší) s Natašou Gollovou,“ pochvaloval si jeden z nich.

NAPSALI JSME TAKÉ: NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ČESKÝ FILM ROKU MÍŘÍ DO SVĚTA, ZÁJEM MAJÍ I V USA. VLNY VYSÍLAJÍ SILNÉ TÉMA

„Po dlouhé době česká komedie, u které bych nelitoval peněz za vstupenky do kina. A to fakt neříkám často. Pro někoho možná specifický humor, ale nám sedl naprosto dokonale. Usmíval jsem se prakticky celý film a několikrát jsem se i zasmál. K tomu docela dobré herecké obsazení, včetně Vyorálkova štěku v roli školníka,“ doplnil další spokojený divák, který film zjevně viděl na Voyo.

Komedie pro ženy se líbila i ženám. „Přirozené, milé, vtipné — dost jsem se nasmála, oddychové, fajn scénář a herecké výkony. Po skončení  filmu v člověku zůstane dobrá nálada a dobrý pocit, což není málo,“ uvedla jedna z divaček.

Kritika by se samozřejmě také našla, přesto jde o poměrně vkusnou a kupodivu i vtipnou záležitost, která se bude skvěle hodit do podzimních plískanic, až se usadíte s čajem či svařáčkem v pohodlném křesle a začnete očima procházet nabídku Netflixu.

Vtipný snímek Život pro samouky bude mít na Netflixu premiéru 9. října.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.