Nové české drama divákům představí silný příběh. Film Rok vdovy je natočen podle skutečné události

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Film Rok vdovy režisérky Veroniky Liškové vypráví příběh o odvaze, naději a síle začít znovu po smrti životního partnera. Scénář vznikl volně podle deníků Zuzany Pokorné, které s velkým čtenářským ohlasem publikoval na pokračování týdeník Respekt. V titulní roli exceluje herečka Pavla Beretová za podpory Julie Šoucové, Zuzany Kronerové, Tomáše Bambuška a Lucie Žáčkové. Nyní se snímek představuje v traileru, se kterým startuje i osvětová kampaň #vaspribehnekonci.

Hlavní hrdinkou filmu Rok vdovy je tlumočnice Petra, která se vlivem tragické události smiřuje s tím, že se z ní ve čtyřiceti letech stala vdova. Brzy zjistí, že zármutek není jedinou výzvou, které musí čelit. Přidává se starost o dospívající dceru a tlak ze strany manipulativní tchyně.

ČTĚTE TAKÉ: ČEŠI PODLE NĚJ NEMAJÍ VKUS, MÁ ŽENSKÉ JMÉNO A ZA PÁR PUS MÁLEM SKONČIL VE VĚZENÍ ANEB 7 ZAJÍMAVOSTÍ O RICHARDU GEROVI

A pak tu je celá byrokratická mašinerie, která smrtí člověka ožívá. Hypotéky, půjčky, nájmy, poplatky, nekonečné dědické řízení. Mezi troskami svého života však Petra krok za krokem nachází odvahu k novému začátku a návratu do světa, ze kterého zmizel její hlavní opěrný bod. Celovečerák natočený na motivy skutečných událostí je křehkou a dojemnou studií procesu truchlení v současné společnosti.

Rok vdovy je celovečerním hraným debutem dokumentaristky Veroniky Liškové. „Chtěli jsme, aby Rok vdovy přinesl na plátna kin silný realistický příběh ze současnosti, který bude citlivě hovořit o věcech, na které naše společnosti raději nemyslí. Je nejen o ztrátě životního partnera a truchlení, ale hlavně o novém začátku a síle žít svůj život sám či sama za sebe. A také o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým,“ řekla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TOHLE NIKDO NECHCE: NETFLIX UVEDE VTIPNÝ A ČÁSTEČNĚ AUTOBIOGRAFICKÝ ROMANTICKÝ SERIÁL PLNÝ PŘEKÁŽEK, JISKŘENÍ A PROTIKLADŮ

Prostor pro sdílení a reflexi témat souvisejících se ztrátou blízkého člověka rozšiřují tvůrci prostřednictvím kampaně #vaspribehnekonci. Součástí budou besedy po vybraných projekcích Roku vdovy, během nichž bude možné debatovat s filmaři, herečkami i vybranými odborníky o tom, jaký typ podpory člověk prožívající smrt blízké osoby potřebuje.

O zkušenostech s truchlením natáčí režisérka Veronika Lišková a její tým také video rozhovory se známými osobnostmi. Jejich cílem je tyto zkušenosti sdílet a mluvit o nich.

Pro Veroniku Liškovou a producentku Kristýnu Michálek Květovou je Rok vdovy jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale.

Foto: CinemArt

Film vznikl v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska. Producenty jsou Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek (Cinémotif Films), slovenskými koproducenty Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm) a chorvatskou koproducentkou je Miljenka Čogelja (Pipser). Distributorem filmu v tuzemsku je CinemArt, na Slovensku ho uvede společnost Filmtopia.

Premiéra filmu Rok vdovy je naplánovaná na 10. října 2024.

Zdroje: CinemArt

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.