Film, o kterém se bude mluvit ještě dlouho. Drama s Danielem Craigem získalo 11minutové ovace a kritici vyzdvihují jeho herecký výkon

Foto: Julia Mineeva/Thenews2 via Deposit Photos

Až do 7. září bude probíhat jeden ze světově nejprestižnějších filmových festivalů – festival v Benátkách. Každý rok se ho účastní řada známých osobností a promítají se zde zajímavé snímky. Ani letos tomu není jinak. Svou premiéru si už odbyl i nový film s Danielem Craigem Queer.

Na filmovém festivalu v Benátkách letos představil svůj nový film také Luca Guadagnino. V životopisném dramatu s názvem Queer si hlavní roli zahrál bývalý představitel Jamese Bonda a současný představitel detektiva Benoita Blanca z filmové série Netflixu Na nože Daniel Craig.

Někdejší agent 007 hraje postavu Williama Leeho, který vede osamělý život uprostřed dělnické a vysokoškolské komunity v Mexico City v 50. letech. Když do města přijede mladý student Eugene Allerton, kterého si zahrála hvězda seriálu Outer Banks Drew Starkey, Williama to přiměje, aby konečně s někým navázal smysluplný kontakt. Avšak mladíkem začne být jaksi poblázněn.

ČTĚTE TAKÉ: Clooney a Pitt v Benátkách uvedli novou komedii Wolfs. Z výsledné situace jsou dost zarmouceni. Je to průšvih, říkají

Queer je adaptací stejnojmenného románu Williama S. Burroughse, který je do značné míry považován za autobiografický. Scénář k němu napsal spisovatel Guadagnino Challengers Justin Kuritzkes a dále si v něm zahráli například Lesley Manville, Jason Schwartzman, Andra Ursuta, Michael Borremans a David Lowery.

Není to poprvé, co si Daniel Craig zahrál queer postavu. Ve druhém díle detektivky Na nože: Glass Onion se totiž ukázalo, že má detektiv Benoit Blanc za partnera muže, kterého si zahrál Hugh Grant. Ovšem tentokrát došlo i na intimní scény. Craig k tomu v Benátkách řekl: „Chtěli jsme to udělat dojemné, skutečné a přirozené, jak jen to šlo. Drew je úžasný, fantastický, úžasný herec, se kterým se dá dobře pracovat, a docela jsme se u toho zasmáli. Snažili jsme se, aby to bylo zábavné.” Doplnil také, že na intimních scénách samozřejmě není nic intimního, jelikož je během nich přítomen celý štáb a hromada lidí.

První recenze na film Queer

Film Queer Lucy Guadagnina si podle magazínu Deadline na filmovém festivalu v Benátkách vysloužil 11minutové ovace. Na Rotten Tomatoes mu zatím filmoví kritici udělili 76% hodnocení, což není rozhodně špatný výsledek, i když z lepšího festivalu jsou i lépe hodnocené snímky, například Maria s Angelinou Jolie.

„Jde o jedno z dosud nejúžasnějších intimních děl Guadagnina – nedokonalá, zadržující cesta do nepohody a euforie,“ píše o filmu Rory Doherty z Flicks. „Bez ohledu na to, kde tento film skončí, budeme o něm mluvit ještě dlouho, zejména o jeho dynamickém páru, jakým jsou Craig a Starkey, kteří zachycují milostný příběh, který se nepodobá žádnému jinému,“ myslí si pak Ema Sasic z Next Best Picture.

TAKÉ JSME PSALI: Tenzní thriller se skvělými akčními scénami se v Benátkách postaral o pořádný rozruch. The Order ukazuje, že co se stalo, ještě neskončilo

Peter Bradshaw z Guardianu chválí především Craigovo herecké nadání a jeho velkolepé ztvárnění postavy, stejně tak Owen Gleiberman z magazínu Variety. „Tato složitá vlna emocí vyžaduje od Craiga opravdu hodně a on se s tímto úkolem skvěle vyrovná. Je potěšením vidět ho po jeho přísně sledovaném 15letém působení v roli agenta 007 tak uvolněného a podávajícího možná svůj dosud nejlepší výkon,“ myslí si Raphael Abraham z Financial Times. Jiní zase pozitivně hodnotí vizuální stránku filmu, jakou je Guadagnino pověstný.

Je jasné, že film Queer nebude kvůli svému ústřednímu tématu přijímán celou společností, ale je jasné, že rozhodně stojí za pozornost.

Film Queer 2024
Foto: La Biennale di Venezia

Zdroje: Deadline, Rotten Tomatoes, Filmový festival v Benátkách

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.