Tenzní thriller se skvělými akčními scénami se v Benátkách postaral o pořádný rozruch. The Order ukazuje, že co se stalo, ještě neskončilo

Foto: La Biennale di Venezia

Mezi filmy, které se letos představily zatím na filmovém festivalu v Benátkách, je také kriminální thriller The Order australského filmaře Justina Kurzela. Svou premiéru si odbyl poslední srpnový den a sklidil standing ovation i slušné hodnocení od kritiků na Rotten Tomatoes.

Čtvrtý den filmového festivalu v Benátkách patřil premiéře nejnovějšího počinu australského režiséra Justina Kurzela. Neonacistický kriminální thriller The Order v hlavních rolích s Judem Law, Nicholasem Houltem, Tyem Sheridanem, Jurnee Smollett a Marcem Maronem se postaral o pořádný rozruch.

Snímek vypráví příběh z roku 1983 o policistech, v čele s agentem FBI Terrym Huskem (Jude Law), pronásledujících skupinu bankovních lupičů na severozápadě Pacifiku. Nejde však o práci běžné skupiny organizovaných zločinců, nýbrž o radikální skupin nebezpečných místních teroristů gangu bílé rasy, která je známá jako The Order, a vede ji Robert Jay Mathews (Nicholas Hoult). Kriminální thriller je založen na knize faktu z roku 1989 Silent Brootherhood od Kevina Flynna a Garyho Gerhardta, která má mimochodem na Databázi knih hodnocení 85 %.

Podle Indie Wire se proslýchá, že bylo uvedení filmu pro společnost, během sporného volebního roku v USA, považováno za jedno z nejobtížnějších pro uvedení, vzhledem k tomu, jak se téma shoduje s některými z nejhlasitějších zastánců jistého bývalého republikánského prezidenta, který opět v současné době kandiduje.

„Myslím, že nyní žijeme v době, která se odrazila ve filmu, kde panuje rozdělení a kde se hodně mluví o budoucnosti a ideologiích. Film je o ideologii, která je neuvěřitelně nebezpečná a ukazuje, jak rychle může být zaseta. Myslím, že je to nadčasová věc, nejen v Americe, ale i v Austrálii,“ říká o svém nejnovějším projektu Kurzel.

ČTĚTE TAKÉ: Film Peaky Blinders je na spadnutí. K obsazení se přidávají nová zvučná jména a tvůrce láká na výbušnou kapitolu příběhu

První recenze krimi thrilleru The Order

Po premiéře v Sala Grande věnovali diváci filmu The Orger dlouhý potlesk ve stoje. A o tom, že film zaujal, rozhodně svědčí i jeho hodnocení na světové hodnotící platformě Rotten Tomatoes, kde mu filmoví kritici dali 77 %.

„Dlouhodobá hra investigativních spojování, postavená na sérii smrtících disciplinovaných akčních scén,“ říká o The Order Robbie Collin z britského Daily Telegraphu. Akční scény pak chválí i další kritici. „Přestože je The Order skvělý jako dokudrama, je také svižně působivý jako přímočarý kriminální thriller, zejména v akčních sekvencích,“ uvádí Jonathan Romney z Guardianu.

TAKÉ JSME PSALI: Vzrušující novinka s Nicole Kidman nažhavila Benátky. Film si vysloužil 6,5minutové ovace ve stoje i nadšená hodnocení

„The Order od Justina Kurzela je neuvěřitelně fascinujícím filmem, který se ponoří do příběhu, který přitom vlastně mnoho lidí z publika před zhlédnutím nemuselo znát nebo o něm dokonce vůbec neslyšelo,“ píše Clotilde Chinnici z Loud and Clear Reviews a poukazuje na zajímavé lekce dějepisu, které film přináší. Alexander Harrison ze Screen Rant si dokonce myslí, že je The Order varováním. „Zanechává v nás mrazivý pocit, že to, co se stalo, ještě neskončilo, nebo možná nemůže, skončit,“ píše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový adept na Oscara. Filmová novinka s Angelinou Jolie odrovnala Benátky a vysloužila si 10minutový potlesk ve stoje

A nakonec ještě jedna česká recenze z Benátek od Víta Schmarce alias Marigolda, který na ČSFD píše: „Výsledkem je neskutečně tenzní thriller zasazený ve strhující ohijské přírodě, který svou tvrdostí a nekompromisností připomene Sicario a Wind River. Přes drobné výhrady mě to přikovalo do sedačky s neskutečnou silou. Kurzelův nejlepší film, ve kterém spojuje svojí zvláštní empatii k lidským zrůdám a víc divácký přístup.“

Práva na film má Amazon, takže bude v budoucnu dostupný na Prime Video. V prosinci by ho ještě předtím měl v USA vydat Vertical.

Zdroj: Filmový festival v Benátkách, Deadline, Indie Wire, ČSFD, Rotten Tomatoes, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.