Filmová novinka o jednom z nejznámějších českých vrahů míří na Netflix. Lesní vrah má podle diváků nevyužitý potenciál

Eva Lenská
Foto: Vernes

Není to dlouho, co Netflix do své nabídky přidal mrazivé životopisné drama Manželé Stodolovi a už přichází s dalším vrahem. Minimalistické krimi režiséra Radima Špačka, které nese název Lesní vrah, totiž sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů, Viktora Kalivody.

Viktor Kalivoda zavraždil v roce 2005 v lese tři náhodné kolemjdoucí. Proto se mu také přezdívá Lesní vrah. Zajímavé je, že pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. K jeho koníčkům patřilo například čtení detektivek.

Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro, ale i proto, že svůj motiv nikdy pořádně neprozradil, ač se k zabíjení přiznal. Jeho postava se tak ve filmu stává plátnem, na které si diváci mohou promítnout své vlastní obavy, úzkosti a zlé úmysly.

ČTĚTE TAKÉ: TUČŇÁK V NOVÉM TEMNÉM KRIMI THRILLERU OVLÁDNE GOTHAMSKÉ PODSVĚTÍ. COLIN FARELL JE V ROLI NAPROSTO K NEPOZNÁNÍ

Foto: Vernes

Jak to s ním ale ve skutečnosti dopadlo? Byl za své činy potrestán? Kalivoda se velmi zajímal o Olgu Hepnarovou, která v roce 1973 najela nákladním vozem do skupinky lidí na tramvajové zastávce. Její zločin ho možná inspiroval. Vraždy však plánoval skoro přes rok. Když ho zatýkali, nestavěl se na odpor. Byl apatický a vůbec neprojevoval lítost. Nakonec byl odsouzen na doživotí a 26. září 2010 spáchal ve valdické věznici sebevraždu. V zařízení prý pobýval i s nechvalně proslulým Jiřím Kájínkem.

Film měl premiéru v kinech 25. dubna, ovšem diváky moc neuspokojil. Na ČSFD dostal velmi nízké hodnocení 35 %. „Upřímně netuším, co tím chtěl básník říci. Už trailer byl zvláštní a samotný film je na tom hodně podobně. Jestli mělo jít o nějakou minimalistickou sondu do hlavy sériového vraha, pak se to dost nepovedlo. O Viktoru Kalivodovi se tu totiž vůbec nic nedozvíme,“ postěžoval si jeden z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ MAFIÁNSKÝ THRILLER ZABODOVAL NA SLOVENSKU. I U NÁS MÁ MIKI NA ZDEJŠÍ POMĚRY NADPRŮMĚRNÉ HODNOCENÍ

Foto: Vernes

„Marně přemýšlím, z čeho bych vyčaroval aspoň jednu hvězdu,“ pokračoval další. „Film trvá jenom 70 minut a je tam tolik hluchých míst, že je to až neskutečný. Divákovi to neřekne vůbec nic, přitom materiálu k tomuto případu je dost. Po Manželech Stodolových další hrubě nevyužitý potenciál na plátně,“ dodal další.

„Intimní, sugestivní, výborně natočený film. Ale podruhé už by to stejný zážitek nepřineslo. Naštěstí se i čas držel na hranici minimalismu. Film, který není pro každého, a brzy zapadne, protože nepřináší vůbec nic. Ani pohnutky vraha z něho nelze odhadnout,“ našel přece jen trochu chvály jiný sledující.

Krimi drama Lesní vrah bude mít na Netflixu premiéru 4. září.

Zdroje: Vernes, Wikipedia, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.