Jeden z nejlepších filmů s válečnou tematikou míří na Netflix. Nervy drásající thriller s tísnivou atmosférou, hodnotí ho diváci

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix opět sáhl do zásob světové kinematografie a tentokrát vybral britský válečný thriller 71 z roku 2014, který režíroval francouzský režisér Yann Demange. Film posbíral několik cen a dočkal se i skvělého hodnocení na ČSFD. Za zmínku stojí především vynikající herecký výkon Jacka O’Connella a působivá vizuální stránka.

Píše se rok 1971 a v Severním Irsku se stupňuje napětí. Gary Hook (Jack O’Connell) je jedním z řady mladých britských vojáků, kteří jsou vysláni, aby v ulicích Belfastu udržovali mír. Hook, který se neorientuje v místní politice a je nedostatečně informován svými veliteli, je ponechán sám sobě v neznámém, nelítostném městě poté, co se rutinní domovní prohlídka zvrhne v chaotické nepokoje a on je oddělen od zbytku své jednotky.

ČTĚTE TAKÉ: TŘETÍ ŘADA ÚSPĚŠNÉHO KRIMI SERIÁLU ADVOKÁT SE BLÍŽÍ. NETFLIX SE SNAŽÍ NAVNADIT DIVÁKY NOVÝMI ZÁBĚRY

S příchodem noci, kdy se pokouší dostat zpět na vojenskou základnu, se během své nedobrovolné cesty dostává do kontaktu nejen s unionistickými a republikánskými polovojenskými jednotkami, ale i s podvratnými silami, které rozdmýchávají plameny konfliktu a vedou vlastní špinavou válku. V takovém protřídí se jeho věrnými společníky stávají nejistota, zmatek, strach a beznaděj.

Válečný snímek 71 zabodoval i na 49. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech a na ČSFD si vysloužil skvělé hodnocení 74 %. „Britský syrový žánr v celé své kráse, s hlavním hrdinou, co téměř mlčky sám odehraje tento skvěle natočený nezávislý snímek. Pro mě to byl opravdu drsný a intenzivní zážitek umocněný dokonale smutnou hudbou,” shrnul thriller jeden z diváků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DALŠÍ ČESKÁ KOMEDIE OVLÁDLA NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ ALE VYKRESLUJE MUŽE JAKO SMRADLAVÁ PRASATA A ŽENY JAKO JEDNODUCHÉ PIPKY

„Tahle sonda do historických událostí roku 1971 je vskutku příjemným překvapením, protože rychlé jednání postav a poměrně kompaktní podoba celého snímku vás nenechá vydechnout ani na vteřinu. A když už si přeci jen myslíte, že se polevuje, věřte, že nepolevuje, to je jen ticho před bouří. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů s válečnou tematikou,” doplnil další.

„Film s tísnivou atmosférou, kde nebezpečí číhá doslova za každým rohem nepřátelského města. Je to nervy drásající zážitek,” uvedl jiný recenzent a spolu s ním si v té drsnosti, krutosti i syrovosti občanské války libovali i ostatní. Není divu, že Yann Demange dostal za režii tohoto kousku tři významné ceny. Rozhodně jde o dobrou filmařinu, která ani léty neztrácí na kvalitě.

Válečný snímek 71 bude na Netflixu dostupný už 1. září.

Zdroj: Irish Film Institute, ČSFD, KVIFF

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.