Naprosto zbytečný film a místo akce a komedie velká nuda. Novinku Netflixu s Berry a Wahlbergem možná ani nezvládnete dokoukat

Foto: Laura Radford/Netflix © 2024

V pátek 16. srpna dorazil na Netflix akční film Jednotka všedního nasazení (The Union), ve kterém si hlavní role zahráli Halle Berry a Mark Wahlberg. Snímek, z kterého byli diváci nadšení ještě před jeho vydáním, protože je navnadilo jeho hvězdné obsazení i trailer, nakonec ale pohořel.

Mark Wahlberg a jeho dlouholetý produkční partner Stephen Levinson během pandemie neodpočívali, jelikož začali dávat dohromady děj nového akčního filmu Jednotka všedního nasazení. Později napsáním scénáře pověřili scenáristu Davida Guggenheima. Netflix jim dal zelenou a rozhodl se do snímku investovat.

Akční komedie, kterou režisér Julian Farino, je popisována jako dělnický James Bond. Mike (Wahlberg) spokojeně žije svůj jednoduchý život stavebního dělníka v rodném New Jersey, dokud mu do cesty opět nevstoupí jeho bývalá středoškolská láska Roxanne (Berry). Neobjevila se ovšem náhodou, ale cíleně ho vyhledala, jelikož si je vědoma, že právě on je tím pravým mužem, kterého potřebuje.

Jako členka Unie, což je přísně tajná a trochu neortodoxní vládní agentura, jež dělá špinavou práci pro CIA a FBI, naverbuje Mikea na nebezpečnou zpravodajskou misi v Evropě. Mike je ideální hlavně proto, že na něho jako na obyčejného člověka z davu nemají jiné tajné služby žádné informace. Projde krátkým rychlým výcvikem a okamžitě se vydává do akce.

I když se snímek hned po vydání těší dobré sledovanosti a okamžitě se vyšplhal do čela TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů na Netflixu, protože si ho i kvůli obsazení a žánru jistě pustí mnoho diváků, bohužel nemá příliš co nabídnout. A toho názoru jsou i diváci, kteří se v jeho hodnocení příliš nepřetrhli. Jednotka všedního nasazení si například na ČSFD vysloužila (v době psaní článku) pouhé 48% hodnocení.

„Akce na zadek neposadí a nezasmál jsem se snad ani jednou, což je u akční komedie celkem problém. Navíc se tu místy prázdně kecalo a to zejména o tom, co bylo někdy před 25 lety. Je to řemeslně slušně natočené, má to líbivou výpravu a Halle Berry to s Wahlbergem docela šlape, ale celkově je to další úplně zbytečný film,“ píše jeden z recenzentů na platformě a další uvádí: „Je to blbý a blbě napsaný. Kdyby to bylo vtipný, člověk to přejde. Jenže ono to není ani vtipný. A Halle už to skoro v šedesáti prostě neutáhne.“ A ani další recenze nejsou příliš přívětivé. Podle dalšího diváka je film hloupý, nudný a někteří lidé by místo scénářů měli raději psát seznamy na nákupy. I podle dalšího jde o naprosto zbytečný a hloupý film.

Lepší hodnocení nezískala Jednotka všedního nasazení ani v zahraničí. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes této akční komedii dali filmoví kritici 45 % a publikum dokonce jen 27 %. „Nejhorší věc, kterou lze o filmu říci: NUDA! Téměř vždy dokoukám i neuspokojivý film. Tenhle ne,“ píše zde jeden z diváků a i další přiznává, že film vypl v polovině. Jiní si zase lámali hlavu nad tím, proč se hvězdy jako Berry a Wahlberg připojili k obsazení tak nudného filmu.

Názory kritiků jsou vesměs podobné. Peter Debruge z Variety si například myslí, že film ani postavy nemají příliš osobnosti, dokonce až do té míry, že není během celého filmu jasné, co k sobě cítí. John Nugent z Empire zase píše, že jde o druh akční komedie, u které si budete myslet, že jste ji už vlastně někdy viděli a zároveň je naprosto zapomenutelná.

The Union. Halle Berry as Roxanne Hall and Mark Wahlberg as Mike McKenna in The Union.
Foto: Laura Radford/Netflix © 2024.

Naše hodnocení filmu Jednotka všedního nasazení

Začíná to akcí, takže jste okamžitě napjatí, co se bude dít, ale pak se to zvrhne v úplně podivně splácaný scénář, který nedává téměř vůbec smysl. I když se snažíte film vnímat, stále máte pocit, že vám něco uniká. I když se toho hodně děje, moc se toho vlastně neděje. Velkou část filmu vlastně ani nemáte ponětí, co a proč se stalo a co přesně se řeší. Scénář je pojatý opravdu podivně.

Herecké výkony nebyly špatné, ačkoliv chemie mezi Berry a Wahlbergem byla naprosto nulová. Jejich romantická minulost byla v dějové lince úplně zbytečná a její omílání pořád dokola bylo celkem otravné. Bohužel film postrádal také vtip, který sliboval. Humor tam nebyl naprosto žádný, přitom má být film akční komedií. Pokud jde o akční scény, už jsme na Netflixu viděli o hodně lepší. Tohle zkrátka nebylo ono. Neviděli jsme nic převratného ani nového. Film působí jako hromada céčkových titulů, které jste už viděli, zároveň ani po jeho dokoukáni pořádně nevíte, o čem vlastně pořádně byl.

Přiznám se, že jsem film viděla na třikrát. Buď jsme u něj usnula, nebo jsem začala dělat něco jiného a zapomněla, že ho mám zapnutý. Pořád jsem ale doufala, že se nějak rozjede a něco z toho bude, takže jsem ho přetočila zpátky tam, kde jsem si pamatovala, že jsem scény ještě vnímala a koukala dál. Když už jsem se do něj zadívala, bylo to často proto, že jsem nemohla spustit oči ze skvělé naprosto hladké pleti Halle Berry a přemýšlela o tom, jak může vypadat v téměř 60 pořád tak dobře. Což ale není to, co tvůrci divákům chtěli předat, že ne?

Zdroje: Netflix, Film, FlixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes, Variety, Empire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.