Na co v září do kina: Český filmový zážitek roku, adept na Oscara Milé laskavosti nebo nový Beetlejuice

Eva Lenská
Foto: Warner Bros.

Chodíte rádi do kina? V tom případě je letošní září ten pravý filmový měsíc pro vás, neboť je skutečně z čeho vybírat. Naše tipy se zaměřují jak na české, tak zahraniční kousky a nechybí ani několik snímků, které zabodovaly na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Světýlka

Amálka má šest let. Miluje svoji kočku, rodiče i babičku s dědou. Je léto a ona by si přála, aby den proběhl tak, jak má. Jenže něco je dnes jinak. Rodiče se schovávají v pokoji a jejich hlasy za dveřmi jsou podezřele zvýšené. Něco se děje, ale Amálka neví co. Snímek režisérky Beaty Parkanové sleduje rozpad rodiny dětskou optikou, tedy klíčovou dírkou, očima, které jsou ve výšce pasu dospělých. Každý den jednou končí, a právě tento je pro malou Amálku zlomový. Usíná zraněná, ale o něco dospělejší.

Datum premiéry 5. září

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX NAŠEL DNO LETOŠNÍHO LÉTA. NA JEHO NOVOU AKČNÍ KOMEDII NEMÁ CENU MRHAT ČASEM

Amerikánka

Vracíš se na místa. Na místa, kde jsi vyrůstala. Třeseš se. Potíš se. Polykáš. Nemůžeš se vyhnout vzpomínkám. Některý jsou jako pestrý obrazy. Některý jak rány pěstí. Děcák za komunistů. Pěstouni. Pasťák. A pak samet. A svoboda, se kterou nevíš, jak naložit. Stokrát jsi padla. Ale stokrát zase vstala. Nedostali tě. Nebyla jsi na to totiž sama. Měla jsi sebe. A taky naději. Naději, že jednou zdrhneš do Ameriky. Kde na tebe čeká táta. O Amerikánce se mluví jako filmovém zážitku roku, tak se nechme překvapit.

Datum premiéry 26. září

Influencerky (Influencer Girl)

Vycházející internetová hvězdička s profilem Just Sophie přistihne svého přítele, jak ji podvádí. Sice není jediná, komu se něco takového stalo, ale ve většině ostatních případů se nevěrou nebaví statisíce sledujících, které populární youtuber nasbíral. Po takovém „zážitku“ je ideální odjet pěkně daleko a nejlíp s kamarádkou Violou, protože od té nic nehrozí. I když ve světě influencerek si nikdo nemůže být jistý! Krajinky nikoho nezajímají. Lidi chtějí krev, tak je třeba drama. A hodně placených spoluprací – s módními řetězci, kosmetickými firmami a taky někým, kdo zasponzoruje holčičí jízdu. Záhy se ukazuje, že luxusní dovolená tak úplně zadarmo nebude. A že živit algoritmy sociálních sítí tak, aby lajky stále rostly, chce často nejen ostré lokty, ale taky dávku sebezapření. Nebo drog. Pod vrstvou filtrů se začíná odkrývat realita bez příkras a vidina dokonalého světa, do kterého chtěla Just Sophie tak moc patřit, se rozplývá…

Datum premiéry 12. září

Až na věky (Loveable)

Marie se snaží skloubit kariéru s péčí o děti a domácnost, zatímco Sigmund je neustále na cestách. Stejně jako většina jiných vztahů, i ten jejich začal naprosto bezstarostnou zamilovaností. Po letech manželství však přichází na řadu vážná krize a Marie musí čelit svým největším obavám. Vztah však nemůže zachránit, aniž by sama prošla upřímnou sebereflexí. Norská režisérka Lilja Ingolfsdottir natočila upřímné a velmi autentické vztahové drama, které si na festivalu v Karlových Varech získalo srdce diváků a obdrželo pět cen, včetně Ceny za ženský herecký výkon pro Helgu Guren.

Datum premiéry 19. září

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILMOVÁ NOVINKA O JEDNOM Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH VRAHŮ MÍŘÍ NA NETFLIX. LESNÍ VRAH MÁ PODLE DIVÁKŮ NEVYUŽITÝ POTENCIÁL

Milé laskavosti (Kinds of Kindness)

Film Yorgose Lanthimose, který loni získal nominaci na Oscara s filmem Chudáčci, divákům předkládá trojici pozoruhodných příběhů. V tom prvním se muž, jenž nemá jinou možnost, pokouší převzít kontrolu nad svým vlastním životem. Ve druhém poznáme policistu, který se znovu shledává se svou ženou, která se beze stopy ztratila na moři, ale začíná v něm narůstat podezření, že ta osoba, která se k němu vrátila, je někým docela jiným. Třetí příběh pak sleduje osudy ženy, odhodlané najít jednoho konkrétního člověka se zvláštními schopnostmi, kterému je předurčeno stát se výjimečným duchovním vůdcem. Podle zatím pozitivních ohlasů, kdy někteří tvrdí, že jsou Milé laskavosti ještě lepší než Chudáčci, se možná Yorgos Lanthimos může těšit na další oscarovou nominaci.

Datum premiéry 12. září

Janžurka

Filmový portrét sleduje role herečky Ivy Janžurové. Soustředí se jak na kousky dramatické i komediální, filmové a divadelní, tak na ty, kterých se chopila v životě rodinném a společensko-politickém. Autorka a zároveň dcera protagonistky vnáší do snímku opravdovost, upřímnost a schopnost sebereflexe ženy, která spojila svůj život s uměním. Přiznaná inscenovanost a snaha vyhnout se klišé, které se často v životopisných dokumentech objevují, pomáhají vytvořit organický celek, jenž zahrnuje jak výčet zásadních rolí, tak i velmi osobní momenty hereččina životního příběhu.

Datum premiéry 26. září

Beetlejuice Beetlejuice

Dvojka legendární komedie režiséra Tima Burtona vypráví příběh tří generací rodiny Deetzových. Ti se po nečekané tragédii vracejí domů do Winter River. Život Lydie, kterou stále pronásleduje Beetlejuice, se zcela obrátí vzhůru nohama, když její vzpurná a tvrdohlavá dospívající dcera Astrid objeví na půdě tajemný model města a omylem otevře portál do posmrtného života. Je jen otázkou času, kdy někdo třikrát vysloví jeho jméno a rozpustilý démon se vrátí, aby rozpoutal naprosto bezbřehý chaos.

Datum premiéry 5. září

NAPSALI JSME TAKÉ: JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ S VÁLEČNOU TEMATIKOU MÍŘÍ NA NETFLIX. NERVY DRÁSAJÍCÍ THRILLER S TÍSNIVOU ATMOSFÉROU, HODNOTÍ HO DIVÁCI

Zdroj: ČSFD, KVIFF, Bontonfilm, Bioscop, Aerofilms, Falcon, Vertical Entertainment

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.