Český film, který balancuje na hraně bizáru, absurdna a tragikomedie, nadchl diváky. Označují ho za zoufalý i nadějný zároveň

Eva Lenská
Foto: Donart Film

Kromě Zápisníku alkoholičky v momentálně kinech boduje i další český snímek, jenž se představil na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v sekci Zvláštní uvedení. Jde o film Zahradníkův rok režiséra Jiřího Havelky, ve kterém září svým emotivním němým herectvím vynikající Oldřich Kaiser.

Na úpatí malebného kopečku žije postarší zahradník (Oldřich Kaiser) se svojí ženou (Dáša Vokatá), kteří se spolu starají o své maličké zahradnictví. Jejich téměř idylický život je narušen, když se v nedalekém zámku hodlá usadit nový majitel, jenž chce přetvořit krajinu dle svých představ. Když zahradnictví brání jeho plánům, spustí se sled bizarních událostí.

ČTĚTE TAKÉ: ČTVRTÁ ŘADA EMILY V PAŘÍŽI VYJDE UŽ V SRPNU. MEZI NOVÝMI POSTAVAMI BUDE ŠARMANTNÍ ITAL I MLADŠÍ VERZE EMILY

Nový majitel nejdříve vytvoří plot s žiletkovým drátem a uzavře příjezdovou cestu. Postupně přidává ve svých podlých činech na intenzitě, aby dosáhl svých cílů. Málomluvný zahradník se ale nevzdává a snaží se bránit svůj domov. Když se policie i starostka (Alena Mihulová) postupně utápí ve své vlastní byrokracii, zahradník se rozhodne vzít osud do vlastních rukou.

Nejnovější film Jiřího Havelky, který balancuje na hraně bizáru, absurdna a tragikomedie, je inspirován skutečným příběhem a stejnojmenným literárním dílem Karla Čapka. Na ČSFD si tento kousek vysloužil slušné hodnocení 68 %. Zejména díky skvělému hereckému výkonu Oldřicha Kaisera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z KOPCE: NOVÝ ROMANTICKÝ FILM NETFIXU PŘINÁŠÍ LETNÍ ATMOSFÉRU A KRÁSY STŘEDOMOŘSKÉHO OSTROVA KYPRU

„Krásný a smutný zároveň! Zoufalý i nadějný! Malý velký film! Konečně dva herci z Čech, na který se dá koukat jen tak. Nadzvukově plíživé tempo a roztodivné obrázky. Příběh o téměř vyhynulém lidském druhu. Uspokojení a radost ze smysluplné lidské činnosti. Pocta jednoduchosti a soběstačnosti obyčejného života uprostřed systémového bludiště. A sveřepé odhodlání nenechat si svůj svět nikým ukrást,“ vychválil snímek jeden z diváků.

„Óda na lidskou vytrvalost a houževnatost. Hořce poetická tragikomedie střídá nativní motivy s groteskní místy cynickou satirou. Specifický způsob vyprávění a Kaiserovo němé expresivní herectví doplňují cílené promluvy ostatních postav. Bizarnost a absurdita je velmi vhodně podpořena čtenými úryvky z knihy Karla Čapka Zahradníkův rok,“ pokračoval další.

NAPSALI JSME TAKÉ: OSCAROVÉ SCI-FI, KTERÉ CHYTNE ZA SRDCE, MÍŘÍ NA NETFLIX. DOKONALE PROKRESLENÉ POSTAVY A UVĚŘITELNÝ PŘÍBĚH, HODNOTÍ HO DIVÁCI

„Obdivuhodná je odvaha natočit český film, ve kterém hlavní protagonista za celou dobu nepromluví. Není to na škodu, Kaiser hraje skvěle a třeba jeho vztah s manželkou je ve filmu beze slov vykreslený neskutečně cituplně. Kdo nepůjde do kina v očekávání lehké letní komedie, ale připraví se na film k zamyšlení o absurditě a bezmoci, ale i síle lidského ducha a vlastních hodnot, bude, myslím, spokojen,“ napsala také spokojená divačka.

Snímek se hraje v kinech od 18. července a trvá 103 minut.

Zdroj: ČSFD, Donart Film

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.