Příběh největšího slovenského sériového vraha brzy vstoupí do kin. Ještě před uvedením film MIKI vzbudil velké kontroverze

Eva Lenská
Foto: Joseph Marčinský/PubRes

Divoká 90. léta přinesla množství příležitostí, a to zejména těm, kteří se v chaosu změn zorientovali nejrychleji a s rostoucím úspěchem ztráceli poslední zábrany. Jak se říká, pravdu má ten, kdo má moc, ale bez ohledu na to, jak ji získal. Film MIKI režiséra Jakuba Kronera vznikl podle skutečného příběhu nechvalně známého mafiánského bosse Mikuláše Černáka.

Mikuláš Černák, který v devadesátkách vybudoval jednu z největších a nejobávanějších mafiánských skupin v zemi, byl poprvé zatčen v roce 1997 za hospodářské delikty, po pěti letech se dostal podmínečně na svobodu, ale v roce 2003 byl znovu zadržen v Praze zásahovou jednotkou, a to i pro podezření, že je ve spojení s ruskojazyčným organizovaným zločinem. U soudu se nakonec přiznal ke spáchání čtrnácti vražd.

ČTĚTE TAKÉ: GLADIÁTOR 2 SE PŘEDSTAVIL V PLNÉ PARÁDĚ. NEJOČEKÁVANĚJŠÍ HISTORICKÝ EPOS MÁ EPICKÝ TRAILER A SLIBUJE VELKOLEPOU PODÍVANOU

MIKI
Foto: Joseph Marčinský/PubRes

V hlavních rolích filmu se jako členové této nejslavnější skupiny slovenského podsvětí představí Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka a Michal Kubovčík. Milan Ondrík (Úsvit, Bod obnovy) jako protagonista filmu uvedl, že s režisérem nekopírovali skutečného Mikuláše Černáka, ale snažili se zachovat některé jeho charakteristické rysy.

Jeho dva nejbližší přátele a partnery si zahráli Dušan Cinkota (Love, Válka policajtů) a Gregor Hološka (Amnestie, Invalida). „O přípravě se mluví snadno, protože všichni známe tuto nedávnou historii,” řekl Cinkota. „Dokonce jsem ji zažil, protože revoluce mě zastihla ve druhém ročníku na vysoké škole, navíc pocházím z Banské Bystrice, takže jsem byl v docela těsné blízkosti těchto chlapíků. Ale minulo mě to díky tomu, že jsem odešel na vysokou školu do Bratislavy a za to jsem opravdu vděčný,” dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NESKUTEČNÁ VIKINGSKÁ ŘEŽBA NEBO MYSTERIÓZNÍ THRILLER, VE KTERÉM JDE O MINUTY ANEB 7 NOVINEK NETFLIXU, KTERÉ STOJÍ ZA POZORNOST

Gregor Hološka neměl k Horehroní tak blízko, takže práce na postavě pro něj byla o to zajímavější. „Je to nový a překvapivý žánr a jsem rád, že jsem se díky tomuto filmu mohl zúčastnit a objevit novou oblast svého herectví,” řekl. Ve filmu MIKI budou mít diváci možnost poznat vynikající herce v nových a nečekaných polohách. Ukázku jejich hereckého mistrovství můžete vidět v traileru.

Natáčení filmu MIKI vzbudilo velké kontroverze, zejména kvůli hlavní postavě, několikanásobnému vrahovi, jehož reálný předobraz stále vyvolává silné emoce. To ukázal i současný soudní proces, v kterém se projednává Černákovo možné podmínečné propuštění po odpykání 25 let z jeho doživotního trestu. Tvůrci filmu se domnívají, že vyprávění tohoto příběhu je zásadní protože „…morální rozklad společnosti, k němuž došlo v 90. letech, má dodnes své dozvuky.”

Foto: Joseph Marčinský/PubRes

Jasný názor na význam filmu má i Cinkota. „Poselství tohoto filmu je velmi důležité, zejména proto, aby film neinspiroval mladé lidi k něčemu podobnému a takové party aby věděly, že mají krátký život a na tento svět nepatří. Podstatné je hlavně to, aby se to už neopakovalo,” vysvětlil.

Scénář dostal do rukou Miro Šifra (Úsvit, Rédl, Rudý kapitán), uznávaný scenárista, který musel pro potřeby projektu nastudovat obrovské množství spisů, historických faktů, informací z médií a osobních svědectví. Velký kus práce však odvedli i méně viditelní členové štábu.

NAPSALI JSME TAKÉ: LUKE THOMPSON ALIAS BENEDICT BRIDGERTON SE VYJÁDŘIL K VÁŠNIVÝM SCÉNÁM S TILLEY A PAULEM I QUEER ZÁPLETCE FRANCESCY

Například maskérka Andrea Štrbová už před začátkem natáčení tušila, že při maskování násilných činů se pěkně zapotí. „Výzvou byly všechny ty mrtvoly, na kterých jsem během natáčení dělala, museli jsme se věnovat každé postavě, masky byly pracné,” řekla a dodala, že náročná byla na tomto filmu i příprava, inscenace a následné vycházení ze skutečných činů. Podobně velký kus práce odvedla také kostýmní výtvarnice Sandra Žigová, která pro snímek připravila více než osm set dobových kostýmů.

Ve filmu si zahrálo více než sto herců. Diváci se můžou například těšit na Matěje Hádka, Annu Javorkovou, Martina Nahálku, Rebeku Polákovou a řadu dalších.

Snímek vstoupí do kin 22. srpna 2024 pod hlavičkou distribuční společnosti CinemArt.

Zdroje: CinemArt

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Josef Volfík

    Podstatné je hlavně to, aby se to už neopakovalo. Mne z takovýchto mouder klepne pepka. Zničila se a diskreditovala naděje, že "bude líp": Komunistické lotry nahradila sorta vrahů , násilníků a zlodějů desetkrát horší. A s posvěcením a krytím od policie, soudců a politiků. Nikdy "nebude líp": Zločinci a zloději budou vesele pokračovat dál, sem tam nechají odstřelit nějakého toho nepohodlného, třeba i novináře. I to jim projde.