Skvělé hlášky, akční scény i překvapivá třešnička na dortu. Diváci chválí nostalgickou novinku s Eddie Murphym. Nejvíc vše prý kazí Dejdar

Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix © 2024

Eddie Murphy se po 31 letech vrátil jako Axel Foley – Policajt z Beverly Hills. Jde o první projekt o Policajtovi v Beverly Hills (Beverly Hills Cop) od uvedení posledního třetího dílu (1994), který u diváků však příliš nezabodoval, na rozdíl od dvou předchozích z let 1984 a 1987. Novinka od Netflixu však neúspěšnou trojku slušně předčila.

Pokračování Netflixu s názvem Policajt z Beverly Hills: Axel Foley, které nyní vyšlo na Netflixu, u diváků celkem boduje a někteří si ho nemohou dokonce vynachválit. Podle mnohých se nejvíce přibližuje prvním dvěma ikonickým filmům a také na ně v mnoha scénách a dialozích odkazuje. Nová akční komedie znovu spojuje Murphyho s kolegy Judgem Reinholdem, Johnem Ashtonem, Paulem Reiserem a Bronsonem Pinchotem.

V novém díle se detektiv Axel Foley (Eddie Murphy) vrací na služebnu v Beverly Hills poté, co je ohrožen život jeho dcery (Taylour Paige), právničky, která se pustila do obhajování muže, který byl neprávem obviněn z vraždy. To se ale někomu nelíbí. Axel Foley se vydá na stopu zločinecké bandě a zároveň se pokusí urovnat rodinné vazby. Jedno se bude zdát složitější než druhé. Foley se také spojí s novým parťákem (Joseph Gordon-Levitt) a starými kamarády Billym Rosewoodem (Judge Reinhold) a Johnem Taggartem (John Ashton), aby společně všemu přišli na kloub a odhalili spiknutí.

ČTĚTE TAKÉ: NOVÝ MYSTERIÓZNÍ THRILLER NETFLIXU SLIBUJE SPOUSTU NAPĚTÍ. UKÁŽE, KAM AŽ JSOU LIDÉ SCHOPNI ZAJÍT, ABY SI SPLNILI SVÉ TOUHY

Pokračování režíruje nováček Mark Molloy a napsal ho Will Beall, který má na svědomí prvního Aquamana. Projekt se v roce 2019 přesunul z Paramountu, který film vyvíjel několik let, k Netflixu. Díky covidu se vše ale posunulo. Nyní se však fanoušci této akční komedie dočkali, a i přes své obavy jsou celkem nadšení, i když je jasné, že s prvními dvěma díly se to srovnávat nedá a Eddie Murphy už holt v 63 letech nemá takovou energii, jakou míval za mlada. Ačkoliv to vypadá, že oproti svým kolegům vůbec nezestárl.

Obvykle se návraty legendárních filmů po letech příliš nezdaří a diváci bývají zklamaní. Někteří se dokonce báli toho, co s filmem udělá Netflix. Policajt z Beverly Hills: Axel Foley ale příjemně překvapil. Podle některých je dokonce škoda, že nešel do kin, protože je rozhodně lepší než trojka. Na ČSFD má aktuálně (v době psaní článku) pěkných 72 %.

TAKÉ JSME PSALI: AKČNÍ FILM S HALLE BERRY A MARKEM WAHLBERGEM SE ŘÍTÍ NA NETFLIX. JEŠTĚ NEVYŠEL A DIVÁCI UŽ JSOU Z NĚJ NADŠENÍ PŘEJÍ SI POKRAČOVÁNÍ 

Policajt z Beverly Hills: Axel Foley
Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix © 2024

„Murphy hláškuje a role ho evidentně baví, dočkáme se tuny odkazů, u kterých se vám pravidelně vykouzlí úsměv na tváři. Já nejvíc ocenil ikonickou hudbu, hlavně z druhého dílu. Jakmile začala hrát ta melodie z dvojky, měl sem naprosto dementní spokojený úsměv. Několikrát sem vyprsknul smíchy, příběh je rutina, ale neurazí, akce i když jí je málo je slušná a u scény v helikoptéře jsem brečel smíchy,“ uvádí zde jeden z recenzentů.

„Jednak respekt před Murphym a Bruckhaimerem, že to po tolika letech opravdu dotáhli do konce. Nakonec je velká škoda, že to nešlo do kin. Zápletka 30 let stará i tak baví, chemie mezi postavami funguje, hlášky ostrý a vtipný, ale pecka je, že to Murphy utáhne i po šedesátce. Za kameru by to chtělo ale jen někoho ostříleného,“ uvádí další a jiný píše: „Super návrat starého dobrého Axela Foleyho, ve svěží akční krimi komedii… Čekal jsem, že to bude jen nostalgie, ale je to super celkově, nevím, proč to nešlo do kin?! Každopádně zábava od začátku až do konce, zajímavý příběh a Eddie Murphy zpět ve své nejladnější roli (možná druhé nejslavnější po Cestě do Ameriky).“

TAKÉ BY VUÁS MOHLO ZAJÍMAT: 7 ČESKÝCH FILMŮ VE VARECH, KTERÉ BYSTE SI NEMĚLI NECHAT UJÍT: MÁDLŮV HISTORICKÝ THRILLER, CITLIVÁ MOZAIKA ZE ŽIVOTA DÍTĚTE I MORD NA STARÉ USEDLOSTI

Policajt z Beverly Hills: Axel Foley
Foto: Netflix

Na co si čeští diváci ale nejvíc stěžovali a nemohli to překousnout, je Martin Dejdar. Ten totiž Murphyho nadaboval do češtiny a neexistuje snad jediná recenze, ve které by to někdo ocenil. Naopak spousta diváků uvádí, že to nevydrželi a po deseti minulých museli přepnout na originál s titulky. Hlas Martina Dejdara byl podle nich až moc Bártovský (Dejdar dabuje Barta Simpsona), což se k Murphymu nehodilo.

Diváci jsou nadšení i v zahraničí. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má aktuálně Eddie Murpohy se svým novým filmem 78 %. Podle některých recenzí jde dokonce o nejlepší film, jaký za poslední dobu viděli, další chválí hlášky, humor a nostalgii, kterou film přináší. Všichni se pak shodují, že třešničkou na dortu je původní hudba.

Policajt z Beverly Hills: Axel Foley
Foto: Andrew Cooper/Netflix © 2024

Filmoví kritici jsou sice trochu přísnější, ale ani 67 % není špatné. „Axel F je mnohem lepším závěrem ságy než nechvalně známý třetí díl, což samo o sobě ospravedlňuje existenci nového dílu. Pokud na Axela Foleyho vzpomínáte v dobrém, u tohoto filmu se dobře pobavíte,“ píše Sebastian Zavala Kahn z Cinencuentro.

„Policajt z Beverly Hills: Axel Foley je slušným pokračováním, které ví, jak zasáhnou u srdce. U dlouholetých fanoušků původních filmů hraje na tu správnou strunu, zejména díky své partituře a soundtracku z 80. let,“ uvádí pak ve své recenzi Jonathan Sim z ComingSoon.

Pokud vám novinka Policajt z Beverly Hills: Axel Foley jako nostalgie nestačí, na Netflixu nyní můžete sledovat všechny předchozí díly Policajt z Beverly Hills.

Zdroje: Film, ČSFD, Rotten Tomatoes, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Petr Jarský

    Škoda že nepremluvili.k dabingu Oldu Kaisera. To byl nejlepší Murphy