Novodobé slavnosti sněženek? Vynikající autenticitou a přirozeným humorem ohromil Karlovy Vary režijní debut Adama Martince

Eva Lenská
Foto: Breathless Films

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech zabodoval další český film. Tentokrát jde o Mord režiséra Adama Martince, který soutěží v Hlavní soutěži. Název je možná trochu zavádějící, ale thriller v něm nehledejte, spíše venkovskou zabijačku. Ačkoli jde o celovečerní režijní debut, snímek může směle konkurovat třeba populárním Pelíškům. Projekce ve Varech se dokonce zúčastnil i prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Zabijačka na staré usedlosti je pro Karla už takovou věčnou tradicí, na kterou se těší každý rok. Je to totiž jediná příležitost, aby se celá rodina sešla, rozhádala se, pobavila a taky se dobře najedla. Ale tentokrát je všechno jinak. Řezník tají, že má navlhlé náboje, děda se čerstvému vdovci Karlovi bojí říct, že tahle porážka je už poslední, dcera Lucie zas kvůli rozpadu manželství trpí depresí a vnuk Dušík radši uteče pryč, než aby čelil rodičovské hádce na téma, že je dost starý, aby se na zabijačku díval. Rozlitá čerstvá prasečí krev je pak pro Karla poslední kapkou…

ČTĚTE TAKÉ: NEJOČEKÁVANĚJŠÍ ČESKÝ FILM ROKU SKLIDIL VE VARECH POTLESK VE STOJE. SKVĚLÝ DOBOVÝ KOUSEK, KTERÝ SE U NÁS UŽ DLOUHO NEOBJEVIL, ŘÍKAJÍ DIVÁCI

Karel Martinec obsadil do svého prvního celovečerního filmu převážně neherce, což mu dodává na autentičnosti. Do scénáře zakomponoval své zážitky z dětství a dospívání na Osoblažsku v okrese Bruntál. „Ti, co s námi do filmu šli, byli úžasní svým nasazením. Dělali vše pro co nejlepší výsledek a to bylo pro naši spolupráci naprosto zásadní. Věřili mi a já jsem se na ně mohl vždy spolehnout,“ řekl o hercích i nehercích.

Na ČSFD si snímek vysloužil krásných 78 %. Diváky bezesporu nadchl. „Malá, skromná a naprosto efektivní sonda do čecháčkovské vesnické mentality, evokující československé klasiky jako jsou Slavnosti sněženek a Hoří má panenko. Adam Martinec umí vést skvěle vybrané herce i neherce k naprosté autenticitě, kterou by člověk v současném českém filmu jinak pohledal,“ uvedl jeden z recenzentů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SVĚŽÍ LETNÍ FILM, ZA KTERÝ SE DIVÁCI NEMUSÍ STYDĚT. NA NETFLIX MÍŘÍ ČESKÁ RODINNÁ KOMEDIE, KTERÁ JE KUPODIVU I VTIPNÁ

Foto: Breathless Films

„Mord je českým filmem v tom nejryzejším slova smyslu, od tvůrců, přes zabijačkový námět až po pokukování po tuzemských dílech z 60. let,“ napsal další. „Všudypřítomný odlehčený a zcela přirozený humor je účelně prokládán vážnými sekvencemi, z nichž člověka místy až zamrazí, aby se pak o scénu dál zase bavil na účet zobrazovaných postav,“ dodal.

„Klišé, které říká, ze Adam Martinec je nový Forman s Papouškem, zamlčuje, jak moc osobní je evidentně tenhle snímek a jak moc je empatický ke svým postavám. Tatínek režiséra v hlavní roli je naprostá hvězda,“ poznamenal další z diváků, který poukázal na to, že režisér obsadil i svého otce.

Tuto vydařenou konverzační komedii, ve které můžete najít sebe i své blízké, si rozhodně nenechte ujít. V kinech má premiéru 8. srpna.

Zdroj: České noviny, KVIFF, ČSFD, Breathless Films, CinemArt

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.