Bartoška ve Varech přivítal hvězdy Pána prstenů i Pirátů z Karibiku. Mezi dalšími hosty bude také oscarový režisér nebo hvězda Rivalů Daniel Brühl

Eva Lenská
Foto: Herminapress

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se každý rok může pochlubit hvězdnými hosty. Letos dorazil Viggo Mortensen alias Aragorn z Pána prstenů. Jedním hostem to však nekončí. Kdo zavítal, nebo ještě zavítá, do lázeňského města, aby podpořil 58. ročník festivalu? Mezi dalšími hosty nechybí významný režisér ani slavní herci ze zahraničí i z Čech.

První hvězdní hosté do Karlových Varů již dorazili. Herec a multitalentovaný umělec Viggo Mortensen je u nás známý především díky trilogii Pán prstenů, nicméně zazářil i ve filmech Východní přísliby, Zelená kniha a Tohle je náš svět. Kromě herectví se věnuje režii, hudbě, malování a psaní poezie. Do Varů přijel v bekovce a pruhovaném tričku, přičemž mu doprovod dělala jeho partnerka španělská herečka Ariadna Gil. Ta ihned dostala kytici od ředitele festivalu Jiřího Bartošky.

ČTĚTE TAKÉ: 7 ČESKÝCH FILMŮ VE VARECH, KTERÉ BYSTE SI NEMĚLI NECHAT UJÍT: MÁDLŮV HISTORICKÝ THRILLER, CITLIVÁ MOZAIKA ZE ŽIVOTA DÍTĚTE I MORD NA STARÉ USEDLOSTI

Mortensen ve Varech převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede film Až na konec světa, který nejen režíroval, ale také k němu napsal scénář a ztvárnil hlavní roli. Snímek líčí příběh dánského přistěhovalce Holgera, jenž je šerifem v prašném nevadském městečku. Zamiluje se do něj svobodomyslná Vivienne, která se po jeho boku se vydává půvabnou krajinou nevadských kaňonů a lesů najít svůj vysněný domov. Když Holger odchází bojovat do občanské války, přichází problémy. Vivienne musí žít sama ve světě, kterému vládne krutý starosta a jeho despotický syn Weston.

Další slavnou osobností, která dorazila do Varů, je australský herec Geoffrey Rush. Proslul jako Barbossa Pirátech z Karibiku, diváky i kritiky však ohromil také ve filmech Králova řeč, Zamilovaný Shakespeare a Královna Alžběta. Ve Varech byl již v roce 2022, tak se s Jiřím Bartoškou objímal jako se starým známým. Letos přijal roli porotce Hlavní soutěže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEDSTAVITEL LORDA DEBLINGA Z BRIDGERTONOVÝCH PROZRADIL, JAK SE PŘIPRAVUJE NA ŽHAVÉ SCÉNY A JAK SE MU TOČILO S NICOLOU COUGHLAN

Jaké další hosty můžeme v Karlových Varech v příštích dnech očekávat? Přijede významný režisér Steven Soderbergh, který má na svědomí hity Traffic – nadvláda gangů, za který dostal Oscara, Erin Brockovich a Sex, lži a video. Soderbergh na filmovém festivalu uvede své snímky Kafka a Mr. Kneff.

Dalším vzácným hostem bude herec Clive Owen, známý z filmů Knick: Doktoři bez hranic a Potomci lidí. Ve Varech převezme Cenu prezidenta MFF KV a uvede film Na dotek. Přijede také německo-španělský herec a režisér Daniel Brühl, který zazářil ve filmech Good bye, Lenin!, Rivalové, Na západní frontě klid nebo Captain America: Občanská válka. Aktuálně ho také můžeme vidět v roli návrháře Karla Lagerfelda v seriálu Becoming Karl Lagerfeld na Disney+. Na festivalu uvede film Soused a převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

NAPSALI JSME TAKÉ: DO KIN MÍŘÍ NOVÁ PŘEDĚLÁVKA SLAVNÉHO DUMASOVA ROMÁNU. ZABODOVALA NA FESTIVALU V CANNES A ZÍSKALA 20MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE

Bez dam by to nebylo ono a tak festival uvítal i slavnou castingovou režisérku Francine Maisler, která uvede film Motorkáři. Ta dorazila do Varů 28. června a také obdržela na uvítanou kytici. Dále nebude chybět ani americká režisérka a scenáristka Nicole Holofcener, která uvede svoje filmy Zraněné city, Není zač a A dost!

Mezi hosty z Čech vyniknou Ivan Trojan, jenž převezme Cenu prezidenta MFF KV a uvede snímek Karamazovi, Iva Janžurová, která uvede filmy Janžurka a Zámek, a Jiřina Bohdalová, která uvede film Vražda ing. Čerta.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Zdroj: KVIFF, ČSFD, Aerofilms, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.