7 českých filmů ve Varech, které byste si neměli nechat ujít: Mádlův historický thriller, citlivá mozaika ze života dítěte i mord na staré usedlosti

Eva Lenská
Foto: Dawson Films

Rok se s rokem sešel a milovníci filmů si opět mohou užívat Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech (KVIFF). Letošní 58. ročník se může pochlubit nejen hvězdnými hosty, ale také několika zajímavými českými filmy, které se vyplatí vidět. Diváci se můžou těšit na historii nebo rodinné drama.

Světýlka

Amálka má šest let. Miluje svoji kočku, rodiče i babičku s dědou. Je léto a ona by si přála, aby den proběhl tak, jak má. Jenže něco je dnes jinak. Rodiče se schovávají v pokoji a jejich hlasy za dveřmi jsou podezřele zvýšené. Něco se děje, ale Amálka neví co. Snímek režisérky Beaty Parkanové sleduje rozpad rodiny dětskou optikou, tedy klíčovou dírkou, očima, které jsou ve výšce pasu dospělých. Každý den jednou končí a právě tento je pro malou Amálku zlomový. Usíná zraněná, ale o něco dospělejší.

Film soutěží v Hlavní soutěži a hrají v něm Mia Bankó, Elizaveta Maximová, Marek Geišberg, Veronika Žilková a Martin Finger. Více jsme psali zde

ČTĚTE TAKÉ: DOKUMENT, KTERÝ ZOBRAZUJE VÁCLAVA HAVLA VE ZNÁMÝCH I VEŘEJNOSTI DOSUD SKRYTÝCH POLOHÁCH, DORAZÍ NA NETFLIX

Světýlka
Foto: Bontonfilm

Vlny

Snímek pojednává o reálných lidech a skutečných událostech z let 1967 a 1968. Středobodem je Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, místo plné nadaných osobností se širokým rozhledem, jazykovou výbavou, ale hlavně snahou o poctivou novinářskou práci, která musí stát vždy na pravdě. Epický a dynamicky natočený film o vzedmutí nevšedního heroismu tváří v tvář opresivnímu režimu je prodchnutý jedním bratrským poutem a věčnými tématy lásky, zrady, morálky a naděje.

Film režiséra Jiřího Mádla bude uveden v sekci Zvláštní uvedení. Hrají v něm Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Ondřej Stupka, Martin Hofmann, Petr Lněnička, Marika Šoposká, Tomáš Maštalír, Igor Bareš a Vojtěch Kotek. Více jsem psali zde.

Nový historický snímek Vlny pojednává o dění v letech 1967 a 1968.
Foto: Dawson Productions

Mord

Zabijačka na staré usedlosti je pro Karla už takovou věčnou tradicí, na kterou se těší každý rok. Je to totiž jediná příležitost, aby se celá rodina sešla, rozhádala se, pobavila a taky se dobře najedla. Ale tentokrát je všechno jinak. Řezník tají, že má navlhlé náboje, děda se čerstvému vdovci Karlovi bojí říct, že tahle porážka je už poslední, dcera Lucie zas kvůli rozpadu manželství trpí depresí a vnuk Dušík radši uteče pryč, než aby čelil rodičovské hádce na téma, že je dost starý, aby se na zabijačku díval. Rozlitá čerstvá prasečí krev je pak pro Karla poslední kapkou.

Film režiséra Adama Martince soutěží v Hlavní soutěži. Hrají v něm Karel Martinec, Miloslav Čížek, Pavlína Balner, Aleš Bilík, Albert Čuba, Karin Bilíková, Antonín Budínský, Kristina Kaniová, Jan Koloničný a Zdeněk Pecháček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DO KIN MÍŘÍ NOVÁ PŘEDĚLÁVKA SLAVNÉHO DUMASOVA ROMÁNU. ZABODOVALA NA FESTIVALU V CANNES A ZÍSKALA 20MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE

Foto: Breathless Films

Od marca do mája

Pod střechou stařičkého venkovského domku žije pětičlenná rodina. Zatímco rodiče pomalu stárnou, děti dospívají a je jisté, že se brzy vydají vlastní cestou. Do neměnného rytmu každodenního života však vstoupí nečekaná zpráva o mámině těhotenství a myšlenka na nového sourozence nějakým způsobem zasáhne všechny obyvatele domu. Snímek režiséra Martina Pavola Repky nabízí intimní portrét lidské soudržnosti často vyjádřený těmi nejmenšími projevy. Mimořádně autentický příběh je natočený se stejnou něhou a trpělivostí, s jakou příroda pomalu probouzí své smysly v jarních měsících.

Film soutěží v soutěži Proxima. Hrají v něm Zuzana Fialová, Jozef Abafi, Natália Fašánková, Jana Markovičová a Damián Humaj.

Foto: Perfilm

Zahradníkův rok

Skutečný příběh bezpráví páchaného na mírumilovném zahradníkovi bohatým sousedem restituentem se schází se stejnojmenným dílem spisovatele Karla Čapka o trampotách i úspěších zahrádkářových po dobu čtyř ročních období. Film je o zarputilém boji za právo na důstojný život.

Film režiséra Jiřího Havelky bude uveden v sekci Zvláštní uvedení. Hrají v něm Oldřich Kaiser, Dagmar Vokatá, Michal Isteník a Štěpán Kozub.

Foto: Donart Film

Janžurka

Filmový portrét sleduje role herečky Ivy Janžurové. Soustředí se jak na kousky dramatické i komediální, filmové a divadelní, tak na ty, kterých se chopila v životě rodinném a společensko-politickém. Autorka a zároveň dcera protagonistky vnáší do snímku opravdovost, upřímnost a schopnost sebereflexe ženy, která spojila svůj život s uměním. Přiznaná inscenovanost a snaha vyhnout se klišé, které se často v životopisných dokumentech objevují, pomáhají vytvořit organický celek, jenž zahrnuje jak výčet zásadních rolí, tak i velmi osobní momenty hereččina životního příběhu.

Dokumentární film Theodory Remundové bude uveden v sekci Návraty k pramenům. Účinkuje v něm především Iva Janžurová.

NAPSALI JSME TAKÉ: KVÍZ: VYZNÁTE SE VE FILMOVÝCH ROLÍCH WALDEMARA MATUŠKY?

Foto: Cinepoint

Baroko

Krátký snímek přináší unikátní vhled do života Jonáše Vdolečka, jenž je příslušníkem zatím téměř neznámé barokoamorní menšiny. Pro barokoamoriky je baroko objektem touhy, lásky i vzrušení. A právě Jonáš se o tom všem jako první odvážil promluvit na kameru.

Krátkometrážní film, který mají na svědomí Tomáš Navrátil a David Payne, bude uveden v sekci Pragueshorts ve Varech. Hrají v něm Josef Holeček, Vojtěch Vávra a Adam Skala.

Foto: David Payne

Zdroje: ČSFD, KVIFF

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.