Do kin míří nová předělávka slavného Dumasova románu. Zabodovala na festivalu v Cannes a získala 20minutový potlesk ve stoje

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Na začátku letních prázdnin má v tuzemsku premiéru dlouho očekávaný výpravný snímek Hrabě Monte Christo, který byl na prestižním filmovém festivalu v Cannes odměněn více než dvanáctiminutovým potleskem. Milovníci filmu jsou jistě zvědaví, jak si nejnovější adaptace Dumasova románu, kterou mají na svědomí Alexandre de La Patellière a Matthieu Delaporte, povede.

Je rok 1815 a mladý lodní důstojník Edmond Dantes v Marseilles zažívá nejšťastnější obdobní svého života. Má se stát kapitánem a konečně se oženit s životní láskou, krásnou Mercedes. Jeho úspěch ale u mnohých vzbuzuje žárlivost. Edmond se stává obětí zákeřného plánu. Ze dne na den je bez soudu uvězněn v pevnosti If bez naděje na propuštění.

Jediný, s kým může Edmond mluvit, je Abbé Faria, vězeň z vedlejší kobky. Abbé se stává Edmondovým přítelem a učitelem a před smrtí mu svěří tajemství o ztraceném pokladu. Po dlouhých čtrnácti letech utrpení a zoufalství se Edmondovi podaří uprchnout a najít poklad ukrytý na ostrově Monte Christo. Jediné, po čem touží, je zúčtovat se všemi, kteří ho zradili. Nyní, vyzbrojen obrovským majetkem, se bez slitování vydává na cestu pomsty. 

ČTĚTE TAKÉ: SKVĚLÁ AKČNÍ ODDECHOVKA, KTERÁ MÁ SPÁD I VTIP. NA NETFLIX MÍŘÍ LEGENDÁRNÍ TRHÁK S BRADEM PITTEM A ANGELINOU JOLIE

Do našich kin se snímek dostane 4. července jak v originální verzi s titulky, tak i v českém dabingu. Titulní postavu Edmonda Dantèse / hraběte Monte Christa nadaboval Ondřej Gregor Brzobohatý, jeho životní lásku Mercédès Herreru Tereza Bebarová, pomocnici hraběte Haydée Berenika Kohoutová a Monte Christova nepřítele Gérarda de Villeforta Ondřej Brousek.
 
Pro Ondřeje Brouska měl dabing skoro až osudový nádech. Zápornou postavu totiž už ve dřívějších zpracováních namluvili v roce 1966 nejprve jeho dědeček Otakar Brousek st. a v roce 2002 jeho otec Otakar Brousek ml. „Nová verze Monte Christa je, si myslím, velice poctivě natočená. Hraju de Villeforta a je to shodou okolností role, kterou daboval jak můj dědeček, tak můj tatínek v různých filmových zpracováních, takže Brouskovic padouši, my jsme jedna rodina!,“ řekl v dabingovém studiu.

I v dalších rolích pod vedením režiséra Jiřího Sádka čeští diváci uslyší zkušené dabéry a dabérky, kteří mají k literární Dumasově klasice i filmům s hrabětem Monte Christo vřelý vztah. „Mercédès je milá hraběte Monte Christa, kdy ještě nebyl hrabě. Líbí se mi, že je nejprve velmi mladinká a potom je tam po patnácti letech. Já mám ráda, když se úplně z mladé romantické rozevláté dívky stane taková usedlejší žena s určitým traumatem a tajemstvím, které se zase otvírá s příchodem hraběte Monte Christo. Je to pestré, krásné, výpravné. Francouzi už ve Třech mušketýrech ukázali, že tyto klasiky opravdu umí,“ řekla ke své roli Mercédès Tereza Bebarová, která minulý rok nadabovala i Evu Green v již zmíněných Třech mušketýrech od stejných tvůrců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DOKUMENT, KTERÝ ZOBRAZUJE VÁCLAVA HAVLA VE ZNÁMÝCH I VEŘEJNOSTI DOSUD SKRYTÝCH POLOHÁCH, DORAZÍ NA NETFLIX

I Berenika Kohoutová ocenila mnohovrstevnatost své postavy. „Já dabuji postavu Haydée, která je pomocnice hraběte Monte Christa. Drsná holka, co je ale v jádru samozřejmě naprosto citlivá, což se ve finále stejně vždycky projeví. Myslím si, že je to moc hezký, tak se přijďte podívat!“

Snímek Hrabě Monte Christo bude mít v kinech premiéru už 4. července. Distributorem je společnost Bioscop.

Zdroje: Tisková zpráva Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.