Dokument, který zobrazuje Václava Havla ve známých i veřejnosti dosud skrytých polohách, dorazí na Netflix

Eva Lenská
Foto: Endorfilm / Jiří Konečný

Nejnovější dokument o bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi měl v kinech premiéru letos v dubnu. Nyní však zajímavý snímek Tady Havel, slyšíte mě? režiséra Petra Jančárka míří na Netflix a slibuje, že nám tuto osobnost ukáže z úplně jiné stránky. Zachycuje totiž poslední roky jeho života i momenty ze soukromí.

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života. Životopisný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného v posledních letech jeho života.

Film vstoupil do kin v době, kdy Havlův myšlenkový odkaz a důraz na individuální svobodu ve společnosti rezonují silněji, než kdy dříve. Bývalý prezident Václav Havel tak k veřejnosti znovu promlouvá.

ČTĚTE TAKÉ: FANOUŠCI BRIDGERTONOVÝCH ZUŘÍ KVŮLI ZMĚNÁM V DĚJI. TVŮRCI JIM PODALI DOST NEVYHOVUJÍCÍ VYSVĚTLENÍ

Foto: Endorfilm / Jiří Konečný

Dokumentární snímek Tady Havel, slyšíte mě? si na Kinoboxu vysloužil lehce nadprůměrné hodnocení 65 % a kritici ho, na rozdíl od diváků, velmi chválili. Zjevně jim nechyběl nadhled a snažili se prvního prezidenta Česka vnímat především jako člověka. Co tedy o dokumentu a Havlovi řekli?

„Pro lidi, kteří si Havla vážili a měli jej rádi, je aktuální snímek příjemnou až dojemnou vzpomínkou na možná nejzásadnějšího Čecha druhé poloviny 20. století. Naopak jeho odpůrce dokument rozhodně o ničem nepřesvědčí – ostatně se o nic takového ani nesnaží. Leckteré scény podbarvuje symfonická hudba, ještě silněji však ve zvukové stopě přitahují pozornost protagonistovy glosy a zamyšlení. Ty společně s přece jen značně pietním naťukáváním temnějších a pesimističtějších složek Havlovy osobnosti dotvářejí bezesporu uctivý a nikterak přelomový, zato však citlivě uchopený a vtahující portrét osobnosti, kterou stále stojí za to si připomínat,“ napsal Mojmír Sedláček z Kinoboxu a filmu udělil 70 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SRDCERVOUCÍ SNÍMEK OSUDOVĚ BLÍZKO MÍŘÍ NA NETFLIX. MÁ BÝT TAK SMUTNÝ, ŽE SE DIVÁCI NEUBRÁNÍ SLZÁM

Foto: Endorfilm / Jiří Konečný

„Spíše než film je to leporelo záběrů a momentů, nutno ale říci, že záběrů opravdu zajímavých. Snad jen škoda, že snaha ukázat Václava Havla jako zajímavého, ale vlastně příjemně bezprostředního člověka, se trochu tluče s jasně patrným obdivem, který k němu režisér a scenárista v jedné osobě chová, uvedl David L. Bronštejn z Kulturio magazínu, který dokument ocenil 95 %.

„Tvůrci se netají tím, že snímek je pomníkem člověku, kterého obdivovali. Přesto v něm neváhají ukázat také jeho slabiny: určitou míru pedantství, touhu vše kolem sebe nenápadně řídit. Přednosti ovšem jednoznačně převažují. Patřily k nim: neutuchající touha naslouchat jiným, vést s nimi dialog, hledat řešení schůdná pro všechny. Což v době, kdy politici hrají běžně na sílu, sázejí na lži a polopravdy, sprostě si nadávají, kdy manipulace, délka prázdných projevů nahradily touhu domluvit se, vypadá až jako pohádka,“ prohlásila Lenka Hloušková z Novinek. Ta snímku štědře nadělila rovných 100 %.

Dokumentární film Tady Havel, slyšíte mě? bude mít na Netflixu premiéru už 28. června.

Zdroje: Continental film, Kinobox, Kultorio, Novinky

Hodnocení na Kinoboxu: 65 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.