Loňský filmový hit, který nadchl diváky, míří na Netflix. Je to jízda a pocta zlatému věku Hollywoodu, tvrdí v recenzích

Eva Lenská
Foto: Paramount Pictures

Netflix tentokrát potěší fanoušky Margot Robbie a Brada Pitta. Přidá totiž do své nabídky multižánrový snímek Babylon, na kterém režisér Damien Chazelle a jeho tým pracovali bezmála patnáct let. Film, jenž měl u nás premiéru v roce 2023, se může pochlubit jedním Zlatým glóbem a skvělým hodnocením diváků.

Ve 20. letech minulého století se v pouštním městečku Los Angeles mohlo lehce stát, že jste se na divoký filmařský večírek vetřeli jako absolutní nula a hned následující ráno se stali filmovou hvězdou. Přesně takovou trajektorii nabrala dráha doposud bezvýznamné herečky Nellie LaRoy (Margot Robbie), která si za poslední peníze koupila krásné šaty a rozhodla se oslnit kohokoliv, kdo by jí dal šanci. Svědkem její strmé kariéry je „holka pro všechno“ Manny Torres (Diego Calva), mexický přistěhovalec, který plní filmovým magnátům i ty nejdivočejší sny.

ČTĚTE TAKÉ: SNÍMEK SVĚTÝLKA BEATY PARKANOVÉ ZÍSKAL NOMINACI NA HLAVNÍ CENU KARLOVARSKÉHO FESTIVALU KŘIŠŤÁLOVÝ GLÓBUS

V rámci svých povinností Manny pečuje i o Jacka Conrada (Brad Pitt), nejslavnějšího herce své doby, jenž velice dobře ví, jak těžké je se na vrcholu udržet, a který dělá možné i nemožné pro to, aby na něm také zůstal. Na obzoru se však rýsuje revoluce, neboť do té doby němé filmy začínají mluvit. Na Hollywood se řítí bouře změn, která mnoho životů, nadějí a snů smete, a jen pár vyvolených vynese nahoru mezi hvězdy.

Snímek Babylon, ve kterém si dále zahráli Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, P.J. Byrne, Lukas Haas, Olivia Hamilton a Tobey Maguire, dostal na Kinoboxu skutečně vynikající hodnocení 85 %. Režisér Damien Chazelle o něm uvedl: „Chtěl jsem se podívat pod mikroskopem na raná léta filmového průmyslu, na dobu, kdy teprve hledal sám sebe. Líbila se mi neuvěřitelná dynamika té doby a to, jak rychle dokázala měnit osudy lidí.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NA NETFLIX MÍŘÍ HIT NATOČENÝ PODLE ÚSPĚŠNÉHO YOUNG ADULT ROMÁNU JOHNA GREENA. DIVÁCI HO PŘIROVNÁVAJÍ K MODERNÍ VERZI LOVE STORY

Jak na něj ale reagovali diváci na Kinoboxu? „Babylon je jako kdyby Velký Gatsby, Vlk z Wall Street a Fabelmanovi měli dítě. Naprosto jedinečné okno do starého šmrncovního Hollywoodu, které nám tohle filmové poutní místo představuje jak ve strastech, tak radostech. Babylon je zkrátka Babylon, mýtické místo, kam všichni sní se dostat. V plných třech hodinách se naplno ponoříme do jedné z největších filmových jízd, jaké jsme byli v poslední dekádě svědky,“ napsal jeden z nich.

„Babylon je nezkrotnou poctou Zlatému věku Hollywoodu, která na období nástupu zvukového filmu nevzpomíná pouze se zastoupením včeliček a králíčků, tahle audiovizuální horská dráha přesto stojí za vidění. Damien Chazelle si tak pojišťuje pozici jednoho z nejšikovnějších tvůrců své generace,“ doplnil další.

Působivý a skvěle obsazený snímek Babylon bude na Netflixu dostupný 6. července.

Zdroj: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 85 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.