Gotický horor, který to od diváků i kritiků pořádně schytal, teď míří na Netflix. Nenechte se napálit trailerem, varují

Michaela Pašková
Foto: Sony Pictures

Netflix do své nabídky zařadí gotický horor Pozvánka do pekla (The Invitation), který je navzdory ambiciózní snaze režisérky Jessicy M. Thompson udělat z něj něco víc, tak příšerným, že se stává až komickým. Zápletka se velmi brzy proměňuje ve známou nudu, kdy hlavní hrdinka činí jedno špatné rozhodnutí za druhým. Zarytým fanouškům filmové série Stmívání by se to však mohlo líbit.

Ačkoli je hororový snímek Pozvánka do pekla inspirován románem Dracula irského spisovatele Brama Stokera, před jeho zhlédnutím se budou muset i největší fanoušci vampyrismu rozmyslet, zda mu opravdu dají šanci. Film, který byl ve Spojených státech uveden do kin v srpnu 2022, se dočkal vesměs smíšených, až negativních recenzí. Přestože se kritikům ani divákům nezamlouval příběh, scénář ani hororové prvky, povedlo se mu při rozpočtu 10 milionů dolarů celosvětově vydělat 38 milionů dolarů.

Příběh se zaměřuje na Evelyn, svobodomyslnou dvacetiletou mladou ženu, která trvá na tom, aby jí všichni, dokonce i úplně cizí lidé, říkali Evie. Když objeví test DNA, rozhodne se prozkoumat svůj rodokmen, což je pouze první z jejich mnoha omylů. Zanedlouho ji kontaktuje bratranec, který si během služební cesty udělá čas na to, aby jí sdělil radostnou novinku – je vzdáleným příbuzným starobylé rodiny. Nabídne jí plně hrazený výlet na staleté rodinné sídlo v Británii, kde se společně s ním zúčastní okázalé svatby a setká se s nově s objevenými příbuznými.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: OD INTERVIEW S UPÍREM PO STMÍVÁNÍ: 10 FILMŮ O UPÍRECH, KTERÉ SE ŘADÍ MEZI KLASIKU

Přestože Evie zaujímá vůči nečekané novince spíše skeptický postoj, tak se i přes varování své nejlepší kamarádky na sídlo snobských bělochů vydává, a to i přesto, že ona je černoška. K jejímu rozhodnutí jí stačí, když jí vtíravý příbuzný řekne, že jeden z jejích předků byl zplozencem tehdy skandální aféry a rodina nyní jen touží po tom, aby se s ní setkala. Další chyba. Je až vtipné, jak dlouho Evie trvá, než zjistí, že uvízla uprostřed upířího setkání.

Pozvánka do pekla
Foto: Sony Pictures

Na světové hodnotící platformě Rotten Tomatoes kritici filmu udělili ubohých 31 %, přičemž pozitivní slova pronášejí snad jen na herecký výkon herečky Nathalie Emmanuel, představitelky Evie. Znát ji převážně můžete z hitu Hra o trůny. I tak se ovšem shodli na tom, že Pozvánka do pekla rozhodně nepatří k jejím nejlepším projektům.

„Co je děsivější, rasismus nebo zjištění, že vaše rodina není úplně taková, jak si myslíte? Nejsem si jistý, jestli samotný film vůbec zná odpověď,” uvádí jeden z nich, kdy další dodává: „Upírský horor jak podle šablony. Trailer prozrazuje celý děj tohoto zatraceného filmu.”

Diváci byli se svými 59 % přívětivější. Můžeme mezi nimi nalézt i takové, kterým se film líbil. „Je to trochu jako Purpurový vrch. Líbila se mi každá minuta,” píše jeden z nich, kdy další je rád, že tento styl „hororu“ může pustit i svým dětem.

Jiní jsou však opačného názoru. „Začíná to zábavně. Upírské filmy mám opravdu rád. Ale ten konec, co to je? Vážně nedává žádný smysl.” Anebo: „Příšerný příběh, příšerné herecké výkony, příšerný film.”

Pozvánka do pekla
Foto: Sony Pictures

Pokud se podíváme na Česko-Slovenskou filmovou databázi, uviděli bychom hodnocení 45 %. Hodnotící se shodli na tom, že pokud se ostatní nepodívají na trailer, udělají lépe. V recenzích zaznívá, že je to horor pro holky a několikrát je zmíněn film Krvavá nevěsta (Ready or Not). Ovšem v tom smyslu, že Pozvánka do pekla je jeho vykradačkou.

„Taková upíří kopie Krvavé nevěsty, ale o dost horší. Pěkně jsem se nechal napálit trailerem. Očekával jsem tedy slušnou gotickou podívanou a místo toho jsem dostal dost velkou nudu. Velké zklamání,” píše jeden z hodnotících, kdy jiný dodává, že kdyby nebylo přitažlivé Nathalie Emmanuel, asi by tuto upírskou slátaninu nedokoukal.

ČTĚTE TAKÉ: TEMNÉ MYSTERIÓZNÍ SCI-FI PLNÉ ZÁHAD A NADPŘIROZENÝCH BYTOSTÍ SE ŘÍTÍ NA NETFLIX. MÁ POTENCIÁL STÁT SE CELOSVĚTOVÝM HITEM

„Náctiletá hýkající twilightová fanynka by to možná ocenila víc. Co nabídl The Invitation mně? Anglický venkov a starodávné sídlo, i když jsem čekala víc ponurosti. Starodávný rodinný klan, zastoupený hlavně muži stejných zálib a různých charakterů. Vyčníval hlavně hezounký (pro mě spíš odpuzující) upírský metrosexuál. A protože po těch staletích potřebovali očistit zdegenerovanou krev, povolali čokoládovou krásku (ta č*ža byla dost otravná a nesympatická) až z daleké Ameriky,” uvádí další.

Gotický horor Pozvánka do pekla, v němž hlavní hrdinka zapomíná myslet na své blaho, Netflix uvede 25. června.


Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, Variety, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.