Netflix potěšil fanoušky Hunger Games. Kromě starých dílů nabízí i novinku, která nedávno opustila kina

Tereza Pulgretová
Foto: Lionsgate

Milovníci dystopické ságy Hunger Games se po osmi letech dočkali dalšího filmu a nyní ho svým uživatelům servíruje také Netflix. Prequel s názvem Balada o ptácích a hadech vypráví příběh mladého Coriolanuse Snowa, jenž na vlastní kůži zakouší, jaké je to být součástí vražedných Hladových her. Vedle kritizované novinky streamovací platforma nyní nabízí také všechny zbylé kousky této filmové série.

Na premiéru dobrodružného sci-fi snímku Hunger Games: Balada o ptácích a hadech se fanoušci knižní série autorky Suzanne Collins těšili několik dlouhých let. Očekávaná novinka dorazila do kin sice teprve loni v listopadu, nyní už se na ní můžou podívat ale i všichni uživatelé Netflixu. Naplno si tak vychutnají podívanou na osmnáctiletého Coriolanuse Snowa, jenž se v drsných podmínkách Panemu pomalu protlouká na vrchol slávy. V cestě mu ale stojí několik zásadních rozhodnutí, při kterých musí porazit bezcitné nepřátele i některé stránky sebe samotného.

Děj filmu diváky bere do doby, kdy byly vražedné Hladové hry teprve v rozpuku. Desátého ročníku se vlastně tak trochu nedobrovolně účastní i mladý Snow (Tom Blyth), jenž veškeré naděje na záchranu svého rodu, lepší život a zářnou budoucnost vkládá do trenérské pozice, která mu byla přidělena na univerzitě v Kapitolu.

Inteligentní mladík využívá svého důvtipu a i přes nevýhodnou pozici a ne příliš dobré vyhlídky strhává pozornost celého Panemu na sebe a svoji splátkyni z Dvanáctého kraje Lucy Gray Baird (Rachel Zegler). V koloběhu neočekávaných zvratů a událostí se však po boku podoby Hladových her mění i samotný Corio, jemuž do cesty vstupují nejen strach a ambice, ale také láska.

Akční snímek vzniknul pod taktovkou režiséra Francise Lawrence, jenž natočil i tři předchozí díly série. Vedle dvojice protagonistů si v novince zahrál například Peter Dinklage (Hra o trůny), Hunter Schafer (Euforie) či filmová legenda Viola Davis.

Ačkoliv na Kinoboxu Balada o ptácích a hadech získala 74 %, od mnoha diváků se obdivu příliš netěšila. „Tom Blyth jako Snow se sice snaží, ale postava působí spíše ovládaná scénářem než vnitřním morálním kompasem. Dějové linky jsou nedokončené a pokusy o emocionální momenty často selhávají,“ uvedl jeden z recenzentů.

K nepříznivému hodnocení se na Kinoboxu připojil také filmový kritik Kamil Fila. „Celý režim podivně mixuje kapitalismus, socialismus, fašismus, feudalismus a retrofuturismus do nepoživatelného guláše náhodných motivů. Navrch druhá hlavní postava, nazvaná Lucy Gray, zpívá, čímž má dojímat davy. Fakticky se z Huger Games stává jen nepovedený muzikál a divná variace na Romea a Julii,“ napsal.

Po vzoru knihy totiž tvůrci tentokrát přidali také četné hudební prvky, v mnoha jiných momentech se ale předlohy příliš nedrželi. K výraznému vizuálu snímku přispěly především barevné a nápadité kostýmy a množství speciálních efektů, které si mezi sledujícími našly své příznivce.

Zaručeně nejlepší Hunger Games. Mladý Snow je charismatický a podmanivý, vizuál není nudný a pokud jste fanoušci předchozích filmů (nebo dokonce knih), určitě oceníte spoustu odkazů na budoucí události. Cílovkou asi stále budou spíše mladé dívky, ale tento film je přece jen o něco chytřejší, než jeho předchůdci. Nehledala bych tu kinematografický skvost, ale kvalita je vidět určitě,“ zhodnotila další divačka. Co na nedávno uvedený snímek říkáte vy?

Zdroje: ČSFD, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 74 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.