Zlatý filmový poklad podle skutečnosti si podmaňuje Netflix. Na ČSFD má 90 % a někteří diváci ho považují za bezchybný

Kamila Bartošová
Foto: 20th Century Fox

Sportovní film, který byl natočen podle skutečného příběhu, stále sklízí jeden úspěch za druhým. Ne jen, že snímek Le Mans ’66 (Ford v Ferrari) získal celou řadu ocenění, ale aktuálně je jedním z nejpopulárnějších filmů na Netflixu a na ČSFD se pyšní velmi vysokým hodnocením.

Životopisný akční film Le Mans ’66, známý také pod názvem Ford v Ferrari, vyšel na konci roku 2019. Nejedná se pouze o popis skutečné události ze světa závodění, ale také o příběhy a vztahy mezi závodníky, což si mezi diváky získalo obrovskou popularitu. V čele s režisérem Jamesem Mangoldem obdržel tento sportovní snímek dva Oscary a nespočet dalších vítězství a nominací.

James Mangold řekl: „Něco jsem o historii motoristického sportu věděl, ale musím říct, že dokud jsem neslyšel tento konkrétní příběh, nikdy mě nijak zvlášť nezaujal. Když jsem vyrůstal, znal jsem ho pouze z televize. A svým způsobem mě to inspirovalo, abych vytvořil film, který by to divákům přiblížil tak, jak to dosud televize nedokázala. Aby ho diváci, kteří automaticky nepociťují nadšení ze závodění, začali milovat,” prozradil pro RadioTimes.

Film Le Mans ’66 byl natočen podle skutečné události z šedesátých let minulého století, kdy se Ford rozhodl, že překoná Ferrari ve 24 hodinovém závodě Le Mans. Tento vytrvalostní závod vznikl v roce 1923 a koná se každý rok v severozápadním francouzském městě Le Mans. Nejde jen o rychlost, ale hlavně o spolehlivost a kvalitu vozidel, která je testována brutálním způsobem a posouvá tak automobilovou technologii do krajních limitů.

Le Mans `66
Foto: 20th Century Fox

Americký herec, producent a scénárista Matt Damon ztvárnil hlavní roli Carrolla Shelbyho, průkopnického amerického závodníka a autodesignéra, kterého si společnost Ford najala k sestavení vozu Ford GT40 za účelem porazit závodní modely Enza Ferrariho a zabránil mu tak v další výhře.

Caroll Shelby k sobě přibere nového protivného a nezkrotného řidiče Kena Milese, kterého si zahrál talentovaný britský herec Christian Bale. Shelby a Miles společně překonávají fyzikální zákony, bojují s nepříjemnými firemními zásahy a potýkají se s vlastními vnitřními démony a vzájemnými problémy, za jediným cílem, a to sestavit vůz, se kterým závod vyhrají.

Krátce po té, co byl film přidán na Netflix, se probojoval do TOP 10 nejsledovanějších filmů. Aktuálně se drží na šesté příčce u nás a na čtvrté v globálním žebříčku. Na ČSFD dosahuje Le Mans ’66 neuvěřitelného hodnocení 90 % a jeho úspěch a oblíbenost mezi diváky dokazují také pozitivní recenze.

„9/10. Čekal jsem hodně… a dostal ještě víc. Film jak víno. Technicky precizní, scénářem vypiplaný, režisérky pevně uchopený a herecky přirozeně spjatý. Nic tu není navíc, nic tu není jen tak. Každý dialog rezonuje a vzájemá chemie dvou ústředních protagonistů dělá radost po celou stopáž. Závody jsou správně napínavé, plné kamerových nápadů a zvukově vytuněné do maxima. Jsou tu chvíle kdy nedýcháte, kdy se upřímně smějete a kdy nevěřícně kroutíte hlavou. Životopis, který překračuje klasické mantinely a servíruje plnohodnotný filmový zážitek. Jen by to možná chtělo sešlápnout pedál u závěrečné katarze, která mohla přijít s nosnějším završením. Ale to je čistě osobní pocit. Jinak bezchybný projekt,” uvedl jeden divák s hodnocením pěti hvězd.

„Tenhle film je na rozdíl od Rivalů pomalejší, více se v něm mluví a i ta hudba od Hanse Zimmera víc jede. Pak mi ale došlo, že Le Mans ’66 je poutavý, adrenalinový, citový a hodně se toho z něj dozvíte a nemá cenu ho s Rivaly srovnávat a já bez váhání napálil pět hvězd,” ohodnotil ho další.

Jiný divák pak uvádí: „Nejsem žádný automobilový nadšenec a přesto tento film považuji za bezchybný a váhám proto zda dílo nepřidat do své desítky top filmů. Stejně jako dokonalé auto, je i tento film tvořen jen z těch nejkvalitnějších součástek.”

Le Mans `66
Foto: 20th Century Fox

Jestli jste tento film ještě neviděli, tak neváhejte a utíkejte na Netflix. Díky skvělému ztvárnění tohoto úspěšného snímku, se budete schopni do příběhu vžít, i když třeba nejste zrovna fanoušky a znalci závodění.

Zdroje: FlixPatrol, ČSFD, RadioTimes, Time

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.