DC na Netflix posílá 8 filmů včetně Muže z oceli a Ligy spravedlnosti. V kinech zkusí štěstí s dalším Aquamanem

Michaela Pašková
Foto: Warner Bros.

Éra franšízy DC Extended Universe neboli DCEU se chýlí ke konci, díky čemuž se blíží restart DC Universe. Společnost Warner Bros. Discovery se snaží ze superhrdinské značky vytřískat ještě poslední kousek naděje, a proto podepsala s Netflixem novou smlouvu.

V roce 2013 společnost Warner Bros. odstartovala DCEU uvedením filmu Muž z oceli, ve kterém jako Superman zářil Henry Cavill. Superhrdinská franšíza se od té doby rychle rozrůstala, přičemž adaptovala příběhy některých nejpopulárnějších postav DC Comics do hrané podoby.

Rozdělení a fúze společností Warner Bros. a Discovery Inc. v roce 2022 vedla k dlouhému období zmatků, ve kterém bylo DC Films nahrazeno DC Studios a z režiséra Jamese Gunna a producenta Petera Safrana se stali ředitelé. Oba pánové mají za sebou úspěšné filmy o superhrdinech, takže není divu, že okamžitě spustili svůj plán na restart DC Universe, jenž by umožnil zahladit chyby minulosti novými příběhy.

Zatímco animovaným akčním seriálem Creature Commandos započne příští rok nová éra DC Universe, kdy má postupně následovat příběh o Amandě Waller a film Superman Legacy, slábnoucí franšíza DCEU potřebuje své slavnostní zakončení.

DCEU bude oficiálně ukončeno 20. prosince 2023, kdy vstoupí do kin film Aquaman a ztracené království. Přestože původní snímek z roku 2018 vydělal na pokladnách kin přes miliardu dolarů, předpovědi ohledně pokračování nejsou zrovna pozitivní, přestože se vrací většina původního obsazení.

Protože společnost Warner Bros. Discovery neváhá, podepsala s Netflixem novou dohodu. Výsledkem je, že od 1. prosince zařadí streamovací gigant do své nabídky řadu DCEU filmů. Práva na tyto filmy sice nebudou exkluzivní, protože budou stále dostupné na stávajících platformách, ale díky tomu se stanou přístupnější veřejnosti.

  • Muž o oceli (2013)
  • Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)
  • Sebevražedný oddíl (2016)
  • Wonder Woman (2016)
  • Liga spravedlnosti (2017)
  • Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020)
  • Wonder Woman 1984 (2020)
  • Sebevražedný oddíl (2021)

Součástí této dohody ovšem nejsou snímky Aquaman, Liga spravedlnosti Zacka Snydera, Shazam!, Black Adam, Shazam! Hněv bohů, Flash a Blue Beetle. Je zvláštní, že Netflix v prosinci neuvede filmy Aquaman, Shazam!, Black Adam a Flash, protože jsou v DCEU extrémně zakořeněné. Nebylo by však šokující, kdyby na Netflix dorazily někdy v příštím roce nebo ještě došlo k přepracování stávající dohody.

Zdroje: Collider, Screen Rant, The Popverse

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.