Retro futuristické sci-fi s hvězdou Stranger Things ukáže absolutní kolaps společnosti a lidstvo ve stínu virtuální reality

Barbora Kučerová
Foto: Simon & Schuster

Okouzlující a děsivý dystopický svět švédského umělce Stålenhaga se dočká zaslouženého filmového zpracování. Herecké obsazení snímku The Electric State je navíc skutečně nabité. V příběhu o konci lidstva, který se nachází ve stínu VR a robotických strojů, se v hlavní roli ukáže Millie Bobby Brown po boku Chrise Pratta.

Začátky plánovaného natáčení filmu The Electric State nebyly jednoduché. Práva původně patřila Universal Pictures, ale po oznámení, že studio neplánuje uvedení snímku do kin, byla převedena na Netflix. První klapka pak padla v říjnu 2022, hned v listopadu ale filmaři natáčení pozastavili, aby se štáb vyrovnal se smrtí kolegy. Poslední scénu herci před kamerou předvedli letos v únoru.

Režie se ujali bratři Russoovi, kteří se proslavili 3. a 4. dílem Avengers a pro Netflix natočili nákladný akční thriller The Gray Man. Scénář pro The Electric State napsali jejich dvorní scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely. Snímek vychází ze stejnojmenné knihy Simona Stålenhaga.

PSALI JSME: V nejočekávanějším fantasy roku svede hvězda Stranger Things neúprosný boj o své království

Stålenhag je švédský výtvarník, jehož digitální díla vyobrazují švédský venkov v prostředí alternativní reality. Specializuje se na takzvaný retrofuturismus, což je umělecký směr, jenž spojuje retro design s futuristickou vizí. V nakladatelství Argo vyšla v českém překladu Smyčka, na Slovensku Praživot a Pasáž s podtitulem Osamělá cesta postapokalyptickou krajinou. Film nejvíce čerpá z poslední zmíněné.

Zajímavé je také herecké obsazení chystaného trháku. Millie Bobby Brown (Stranger Things) si zahraje dívku Michelle, jež s roztomilým žlutým robotem Skipem cestuje dystopickou americkou krajinou a hledá svého bratra. Po jejím boku se objeví Chris Pratt (Strážci galaxie) v roli pašeráka. Robotické hrozbě propůjčí hlas Giancarlo Esposito (Perníkový táta). V dalších rolích se ukáže Brian Cox (Boj o moc), Anthony Mackie (Avengers), Stanley Tucci (Hunger Games) a Ke Huy Quan (Všechno, všude, najednou).

Příběh se odehrává ve Spojených státech v alternativních 90. letech, kdy došlo k absolutnímu kolapsu společnosti. Vzpoura robotů obrátila svět vzhůru nohama. Lidstvo přežilo, ale pozůstatky války jsou vidět na každém kroku. Přeživší se stali závislými na technologii podobné VR, s níž se mohou „odhlásit“ ze skutečného světa a napojit se na globální vědomí, hrát hry a pilotovat obří roboty.

Film i kniha sledují Michelle, ozbrojenou devatenáctiletou dívku s ukradeným autem a robotím kamarádem, o kterém si myslí, že ho poslal její ztracený bratr. Tak začíná cesta pustým poválečným americkým západem.

S uvedením filmu na Netflix se počítá na rok 2024, ačkoliv byl původně plánován na letošní říjen.

Zdroje: IMDb, ČSFD, Deadline, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.