Politička Shirley Chisholm přepsala dějiny Ameriky. V novém filmu Netflixu ji ztvární oscarová herečka

Tereza Pulgretová
Regina King v seriálu Sedm sekund. Foto: Netflix

Sbírku divácky oblíbených životopisných historických filmů Netflix brzy doplní o další významné jméno. A tentokrát na seznam přidá možná jedno z těch vůbec nejdůležitějších. V čele s oscarovou herečkou Reginou King si režisér John Ridley ve snímku Shirley zopakují osud první americké kongresmanky a kandidátky na prezidentku s černou barvou pleti Shirley Chisholm.

S radostnou zprávou o natáčení nového filmu o klíčové postavě amerických dějin Shirley Chisholm přišel Netflix na konci roku 2021. Do biografického snímků o političce a spisovatelce, která zaoceánskou společnost posunula zase o kus dál, se pustil režisér slavného historického dramatu 12 let v řetězech (2013) John Ridley. Do role hlavní hrdinky si poté vybral nikoho jiného než Reginu King, jež za své herecké umění získala v roce 2018 Cenu Akademie.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Neskutečná podoba: Ana de Armas jako Marilyn Monroe v novém životopisném filmu

„Jedna z věcí, které na Regině opravdu obdivuji, je její empatie a způsob, jakým ji dokáže v ostatních lidech vyvolat. Nutno dodat, že osud Shirley Chisholm, je příběh jednoho z nejsilnějších, nejvlivnějších a nejempatičtějších lidí, které jsem měl možnost převyprávět. A to jsem měl příležitost zhostit se opravdu úžasných příběhů,“ okomentoval Ridley pro WLWT spolupráci se známou herečkou, s níž se poprvé setkal před šesti lety na natáčení filmu a minisérie American Crime.

Po boku oceňované umělkyně se v historickém dramatu podle skutečných událostí objeví také Lance Reddick známý z franšízy John Wick, Lucas Hedges, André Holland, Terrence Howard nebo Christina Jackson.

Neúspěšné testování

Děj filmu sleduje dynamický proces prezidentské kandidatury politické ikony Shirley Chisholm na začátku sedmdesátých let minulého století. Snímek se kromě veřejné sféry pouští také do intimních chvilek ze soukromí průkopnice, jež se stala první kongresmankou a kandidátkou na prezidentku černé pleti. Kromě toho byla tato žena ale také vůbec první demokratkou, která měla možnost se o roli hlavy USA ucházet.

ČTĚTE TAKÉ: Ženy slaví celý březen: 5 filmů o významných ženách, které by vám rozhodně neměly utéct

Na natáčení se filmaři vydali do Ohia do města Cincinatti, kde pracovali až do loňského dubna. Ačkoliv se o vydání dramatu mluvilo už na konci prosince 2022, prozatím se přesné datum premiéry neví. Web World of Reel navíc na začátku dubna informoval o přetáčení některých scén kvůli špatným výsledkům prvního testovacího promítání.

In case you weren't aware, the movie Shirley was at Arnold's filming all day yesterday. We are going to respect their…

Posted by Arnold's Bar and Grill on Tuesday, March 1, 2022

Přesto, že je ještě brzy na odhady, koho Netflix vyšle na příští Oscary, je možné, že mezi vybraný tituly bude figurovat právě Shirley.

Zdroje: What’s on Netflix, ČSFD, WLWT, World of Reel

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.