7 českých filmů, které jsou nově dostupné na Netflixu: Bizarní pohádka, propadák i držitel Českého lva

Eva Lenská
Foto: Vojtěch Resler

Českých filmů není nikdy dost, a jak je vidět, platí to i na Netflixu. Ten přidává jeden český snímek za druhým. Některé jsou kapánek starší a jiné zase skoro nové. Některé dostaly Českého lva a další se zas řadí mezi propadáky. Vkus diváků je však různý, a tak si vybere úplně každý.

Ztraceni v ráji

Evžen se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale protože byl vždycky tak trochu bohém, rozhodl se opustit tamější buržoazní svět, kam moc nezapadal. Po třicítce se přestěhoval do Prahy, odkud jeho otec naopak v roce 1968 emigroval a už se tam nikdy nevrátil. Evžen se i přes dospělý věk stále není zcela schopen postavit svému dominantnímu otci. Pro toho je Česko a Praha dávno zapomenutá minulost a jediné, na čem mu záleží, je dobrá pověst a slušně vydělávající soukromá zubařská praxe ve švýcarském Bernu. Evžen naopak v Praze provozuje vysněný hudební klub, zažívá tu osudovou lásku, ale i osudové neštěstí. Nakonec to ale vypadá, že se bude muset do Švýcarska přece jen na chvíli vrátit…

Hodnocení na ČSFD 34 %

Ubal a zmiz

Dva kamarádi, Mireček a Vilém, se živí pěstováním trávy. Jednoho dne dostanou nabídku, která se neodmítá. Mohou prodat veškeré zásoby trávy za jednu noc. Jenže když uzavřou obchod s nebezpečným Bulharem, zjistí, že jim někdo vykradl pěstírnu. Mají pár hodin na to, aby zachránili nejen kšeft roku, ale taky vlastní malíčky.

Dva policisté ze staré školy byli suspendováni. První z nich se chová jako psychopat a druhý je vyhořelý, takže když přijdou se žádostí o návrat do útvaru, jsou odmítnuti. Aby získali zpět svoji práci i čest, rozhodnou se na vlastní pěst pátrat po kufru plném vzácného zboží a rozhodně si při tom neberou servítky.

André S. je rocker. Ale má problém. Podepsal smlouvu, ve které se zavazuje k natočení třech popových alb pro teenagery. Na veřejnosti se tváří jako hvězda, jenže uvnitř šílí. Celý svůj byt, auto i slávu by vyměnil za jednu pořádnou rockerskou noc. A přesně to se mu splní, když si na letišti omylem vezme cizí kufr.

Hodnocení na ČSFD 54 %

Banger.

S mladým raperem Alexem se nečekaně rozejde přítelkyně Sára. Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger neboli neotřelý hit. Naštěstí je to možné. Jeho kamarád Láďa totiž jako feat splašil rappera Sergeie Barracudu, což znamená vstupenku mezi top hráče. Jenže tahle vstupenka nebude levná a Alex s Láďou musí během pár hodin sehnat hromadu peněz. Vyrážejí proto na šílenou adrenalinovou jízdu nočním městem, aby prodali všechny drogy, co doma ještě našli.

Hodnocení na ČSFD 70 %

Il Boemo

Josef Mysliveček nebo také Giuseppe Misliweczek byl český hudební skladatel, kterého proslavily především opery. Syn obyčejného pražského mlynáře se navzdory přání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla v druhé polovině 18. století světovým centrem opery, a na rozdíl od mnoha jiných se tam dokázal prosadit a stát se hvězdou. Jeho sláva však netrvala věčně. Rozmařilý způsob života ho nakonec stál zdraví. Ačkoli jeho plodnou tvorbu obdivoval i samotný Mozart, jehož životní příběh zná každý školák, Mysliveček upadl v zapomnění. Jak je to možné, když svého času pobýval v paláci a sklízel úspěch v každém městě, do kterého zavítal?

Hodnocení na ČSFD 66 %

Princ Mamánek

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže už je poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím četl jen v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt… a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno ale řekne maminka? A bude spokojený otec král? 

Hodnocení na ČSFD 52 %

V létě ti řeknu, jak se mám

Těsně před Vánocemi oznámí Ivaně, která žije jen pro rodinu, její manžel Martin věc, která jí zničí svátky a o které ví jen jejich kamarádka Adriana, rozvodová právnička. Ta se jako jediná z party nevdala a nemá děti. Žije sama, ale udržuje poměr se svým šéfem Filipem. Další z party Ela je známá televizní moderátorka, která vede harmonický život s překladatelem knih Andrejem a jejich dvojčaty. Tedy jen do doby, než se objeví její bývalá láska David. Partu uzavírá majitel restaurace Vláďa, který se po rozvodu s Věrou podruhé oženil s mladší Broňou. Po zkušenostech z minulého vztahu si nepřeje, aby jeho žena pracovala, tak Broňa dělá všechno pro to, aby se o jejích pracovních aktivitách nedozvěděl. Ela jí v tom pomáhá. Spleť tajemství, které mají mezi sebou nejen páry, ale i samotní přátelé, se začnou ještě víc zamotávat, když se na Adrianu obrátí manželka premiéra a chce svého muže opustit v čase předvolební kampaně…

Hodnocení na ČSFD 32 %

Párty Hárd

Středoškoláci Péťa Král, Miky Novotný a Tomáš Jánský jsou v kolektivu outsidery. Tomáš zažívá šikanu od svého despotického otce do té míry, že trpí inkontinencí, a Péťu zase sužuje vědomí, že je stále panicem – což je fakt, který mu neustále předhazuje jak třídní král Pája Poulíček, tak jeho vlastní táta. Péťa je navíc silně zamilovaný do krásné spolužačky Lindy, jenže vůbec neví, jak na ni. Chlapci se rozhodnou změnit status quo, a vyšplhat v žebříčku školní hierarchie až nahoru. Docílit toho chtějí tím, že uspořádají exkluzivní večírek. Povede se jim to?

Hodnocení na ČSFD 61 %

Na Netflixu je i pokračování Párty Hárder: Summer Massacre

Zdroj: ČSFD, autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.