Nejdojemnější český film míří na Netflix. Jeden z nejlepších scénářů, jaký jsem kdy četla, říká o něm Žilková

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Český snímek Spolu měl nedávno premiéru v kinech a v brzké době se na něj budou moci podívat i uživatelé Netflixu. Film o matce a dvou dětech, z nichž jedno má její pozornost a druhé po ní touží, se dočkal chvály nejen od kritiků, ale i od diváků. Určitě za to může i téma autismu a skvělé herecké výkony. Hodnocení na ČSFD je také skvělé. Film si vysloužil 74 %.

Pětadvacetiletá Tereza (Kamila Janovičová) se po rozchodu s přítelem vrací domů ke své mámě (Veronika Žilková) a bratrovi Michalovi (Štěpán Kozub), desetiletému klukovi zajatému v dospělém těle. Její návrat navždy změní životy všech tří.

Domácnost, do které se vrátila, se ale na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna a bratr má před sestrou ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe a také na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl.

Foto: Bontonfilm

Snímek Spolu společně napsali a režírovali Martin Müller a David Laňka podle divadelní hry francouzského herce a dramatika Fabia Marry. Film měl premiéru na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Do kin se dostal v září loňského roku.

Veronika Žilková, která svou rolí doslova žila, o snímku a jeho scénáři řekla:Tento scénář byl jedním z nejhezčích, které jsem kdy četla. Svět lidí s jakýmkoliv postižením dává možnost nového pohledu na běžný život. Situace, které řeší Michal a jemu zcela oddaná matka, jsou pro zdravého diváka běžné, ale psychické omezení Michala vyžaduje atypické řešení. Pro herce je to skvělá příležitost vyzkoušet si netradiční polohy.

Pro Štěpána Kozuba byla role autistického Michala něčím novým a neznámým. Nakonec tuto velkou výzvu přijal a prohlásil:Když mě kluci s touto rolí oslovili, stál jsem před velkým rozhodnutím, zda ji přijmout. Dělal jsem hned na několika filmech najednou a věděl jsem, že potřebuju odpočinek a taky jsem se bál, že to nezvládnu zahrát. Ale odmítnout takovou hereckou příležitost by byl hřích a každá pochybnost je navíc dobrým předpokladem pro náročnou práci a to mě baví. Pro mě je Spolu filmem o rodině. O tom, jak moc potřebujeme jeden druhého.

Spolu je film, který byste neměli vynechat. Na Netflixu si ho budete moci pustit od 11. dubna.

Zdroj: Totalfilm, ČSFD, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.