Nový český film na Netflixu zabodoval hned po vydání. Je jeden z nejlepších za poslední roky

Eva Lenská
Foto: Janova Johana, Jonatan Jan

Co na to říct jiného než: To se prostě dalo čekat! Druhý celovečerní film režiséra Adama Sedláka natočený na iPhone uživatele Netflixu ohromil stejně jako diváky v kinech a směle ovládl TOP 10 nejsledovanějších filmů. Neokoukaný, autentický, nejprogresivnější a zcela dokonalý… Přesně tak snímek Banger. popisují recenzenti na ČSFD. K tomu se však ještě vrátíme.

O čem je Banger.?

S mladým raperem Alexem (Adam Mišík) se nečekaně rozejde přítelkyně Sára (Anna Fialová). Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger neboli neotřelý hit. Naštěstí je to možné. Jeho kamarád Láďa (Marsell Bendig) totiž pro feat splašil rappera Sergeie Barracudu a to znamená vstupenku mezi top hráče. Jenže tahle vstupenka nebude levná a Alex s Láďou musí během pár hodin sehnat hromadu peněz. Vyrážejí proto na šílenou a adrenalinovou jízdu nočním městem, aby prodali všechny drogy, co doma ještě našli.

Hodnocení 76 % na ČSFD, chvála filmových kritiků i Cena české filmové kritiky dokazují, že ta zmíněná adrenalinová jízda šlape opravdu perfektně. V kinech měl film návštěvnost zhruba 60 000 osob a díky Netflixu si ho teď můžete vychutnat i vy, a to přímo ve vašem obýváku.

TAKÉ JSME PSALI: Na Netflix míří kontroverzní české drama s hodně odvážnými scénami

Jak je možné, že spojení drog a rapu tak funguje? Proč cílovým publikem nejsou jen náctileté fanynky Mišíka a mladí milovníci nočního života, ale i jejich rodiče? Možná i pro to, co o filmu právě Mišík řekl v rozhovoru pro Radiožurnál: „Je to film pro všechny. Je tam hodně kulturních referencí, které se vážou k naší generaci. Jsou tam i explicitnější části nočního pražského života, ale je to dost pravdivě vystihnutý. A myslím si, že to je důležité vidět jak pro mladé lidi, tak pro rodiče, protože to nemaže, jak se říká, med kolem úst.“

TAKÉ ČTĚTE: Jak se natáčejí erotické scény ve filmu? Herci využívají hromadu zajímavých pomůcek

A když už jsme nakousli ty bombastické recenze na ČSFD, tady hned jednu máme: „Adam Sedlák je největší talent českého filmu, což dokázal už Domestikem, a tady to potvrdil, přestože ten film je úplně jiný. Sice taky depresivní, ale mnohem naspeedovanější. Přestože téma filmu je mi velmi vzdálené a pod slovem „barracuda“ jsem si až donedávna představil pouze rybu, bavil jsem se celou dobu. Hlavní postavy svou směšností skvěle navazují na legendární roudnickou rapovou scénu. Jestli se Adam Sedlák neproslaví mezinárodně, tak už z Česka nikdo,“ hlásá jeden z recenzentů a není sám…

Pokud jste tedy film ještě neviděli, dejte mu šanci, i když zrovna nevíte o rapu a pražském nočním životě ani „ň. Uvidíte, že vás ta bláznivá jízda strhne a možná si nakonec zanotujete tenhle song:

Zdroj: ČSFD, Netflix, Radiožurnál

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Josef Divácký

    Nejlepší film za poslední roky .. jo to souhlasí, konečně pořádné tuhé lejno v průjmové českém filmbyznysu. Gratuluji

  2. Zdeněk Doubek

    No ano..nerad a málo dávám příspěvky kamkoliv na web, ale sáhodlouze komentovat film a nenapsat jeho jméno je...ne trochu, ale dost hloupé. Svoboda projevu není o tom, že kdejaké moulovno bude psát do veřejného prostoru cokoliv. Když už něco dělám, tak pořádně... Anebo vůbec... Co už.

    1. Marta Kratochvílová

      Dobrý den, omylem jsem název filmu smazala při úpravách.. Už je zpět. Děkujeme za upozornění.

  3. Josef Muller

    No to musí být nádhera. Ještě že to není povinný. Cikáni a drogy, hm.

  4. Luboš Klicpouch

    Pardon, je někde napsán název filmu, nebo jsem jen špatně četl a nevšiml si toho?

    1. Štefan Ščepko

      Benger

    2. Dagmar Plesná

      Máte pravdu, nepíšou to tam 😂🤦🏼‍♀️

    3. Dagmar Plesná

      A je to BANGER, ne Benger.