Hvězda nového seriálu Netflixu Idris Elba vysvětlil, proč o sobě nechce mluvit jako o „černém herci“

Foto: John Wilson/Netflix

Herec Idris Elba, který nyní míří na Netflix se svým novým filmem Luther: Pád z nebes (Luther: The Fallen Sun), učinil zásadní prohlášení, o kterém se okamžitě začalo všude diskutovat. Řekl, že se už nebude popisovat jako „černý herec“.

Na této zemi není duše, která by se mohla ptát, zda se považuji za ČERNÉHO ČLOVĚKA, nebo ne. Být ‚hercem‘ je povolání, stejně jako být ‚architektem‘, nejsou definováni rasou,“ napsal Elba na svém Twitteru. „Nicméně, pokud definujete svou práci svou rasou, je to vaše privilegium. Nebo ne?“

Tento příspěvek herec napsal pár dní poté, co byl v jarním vydání Esquire UK zveřejněn článek, kde se zabýval rasismem, který ve své kariéře zažil. Dodal, že se přestal popisovat jako černošský herec, když si uvědomil, že ho to škatulkuje.

„Musíme růst. Musíme. Naše kůže není něco víc, je to jen kůže,” řekl. Později dodal, že se nestal hercem proto, že neviděl žádné černochy dělat tuhle práci a toužil by po změně, ale spíše proto, že se o tuto profesi zajímal. „Když stoupáte v kariéře nahoru, dostanete otázku, jaké to je být prvním černochem, který udělá to či ono. No, je to stejné, jako kdybych byl bílý. Je to pro mě poprvé. Nechci být první černý. Jsem první Idris,“ vysvětluje.

Aktuálně má Idris Elba plné ruce práce s propagací filmu Luther: Pád z nebes, filmového pokračování populární série BBC One. Film dorazí 24. února na Netflix a herec si v něm zopakuje postavu DCI Johna Luthera, který se rozhodne utéct z vězení a postarat se o pár nedokončených záležitostí.

Více jsme o filmu psali zde.

Zdroje: Esquire, Twitter/Idris Elba

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.