Jan Žižka je novým hitem Netflixu. Kromě bitev nabízí i Čechům dobře známá místa

Eva Lenská
Foto: J.B.J. Film

Na Nový rok jsme si na Netflixu mohli konečně pustit historický velkofilm Petra Jákla. Jan Žižka vytáhl do boje s další nabídkou Netflixu a zvítězil. Okamžitě se dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů.

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií. Jan Žižka a jeho žoldnéři jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV.

Zemi však ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan tedy dostává další úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat.

Foto: J.B.J. Film

Režisér a producent Petr Jákl však Žižku netočil jen pro české publikum. Obsadil do něj zahraniční hvězdy a udělal z něj film pro celý svět. Pracoval na něm bezmála 11 let a přiznal, že co se historie a hrdinova života týče, trochu fabuloval, neboť se toho o jednookém vojevůdci mnoho neví.

Během rozhovoru pro Novinky.cz vysvětlil, proč českého válečníka nehrál Čech, ale Američan: „Existují dva důvody, proč to nešlo. První je ten, že jsem tady v Čechách nenašel nikoho, komu bych věřil, že je Žižka. Druhý je jazykový. Bylo potřeba, aby mluvil anglicky tak, aby to bylo perfektní. Takových je málo.

Aby film zaujal, potřebujete do něj hvězdy. Máme Bena Fostera, kterému v Americe říkají podceňovaná hvězda, protože to sice nedotáhl na pozici Brada Pitta, ale má skvělou reputaci. Ztvárnil mnoho skvělých rolí, ale především vedlejších. V Žižkovi má možnost ukázat, že utáhne i velký film v hlavní roli. A já si Žižku představoval jako jeho, je pro mě uvěřitelný,“ říká režisér.

Ačkoli hlavní roli ztvárnil cizinec, snímek přesto ukazuje mnoho zajímavého a hezkého z českých luhů a hájů. Natáčel se totiž ve středních a jižních Čechách, na Křivoklátě, Zvíkově, Točníku, Orlíku nad Vltavou a pak i u Hřenska. Na ČSFD si sice vysloužil pouze 63 %, úspěch na Netflixu však ukazuje, že si své diváky našel.

Zdroj: Bioscop, ČSFD, Novinky.cz, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.