Na Netflix míří český film o hokeji, šikaně a milostných trablech teenagerů. Zahrála si v něm i naše hokejová legenda

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Když chceš s Vlky být, tak je musíš porazit! Takový je úvodní slogan česko-lotyšsko-slovenského koprodukčního snímku Smečka, který se zaměřuje na náctileté hokejisty a šikanu. Objeví se v něm mladí talentovaní herci a bývalé hokejové hvězdy.

Snímek je režijním debutem režiséra, scénáristy a kameramana Tomáše Polenského, který v hokejovém světě strávil 16 let. Jeho sestra je dokonce kapitánkou české hokejové reprezentace. Není tedy divu, že si vybral téma, které je mu blízké, a spojil je se šikanou a milostnými problémy mládeže.

Opakovaně prohlásil, že o šikaně se hovoří jen v souvislosti se školstvím, nicméně on sám byl svědkem toho, že mládežnické sportovní kolektivy jsou jí plné. Mladí sportovci jsou v tomto ohledu bohužel ještě brutálnější a vynalézavější než školáci.

Foto: Bontonfilm

Šestnáctiletý David Svoboda (Tomáš Dalecký) přichází do hokejového klubu Vlci, kde jsou hoši vychováváni podle zákona síly. Ačkoli se může zdát, že má sladký život, neboť má krásnou přítelkyni (Anastázie Chocholatá) a rodiče ho ve všem podporují, dolů ho sráží cukrovka. Mezi mladé sportovce nezapadne a brzy se stane obětí drsné šikany. Zákeřní Vlci se nespokojí pouze s posměchem a bitím, začnou Davida ponižovat i na sociálních sítích.

Přestože se nováček snaží zapadnout a prorazit, komplikuje mu to fakt, že brankář Miky (Tomáš Mrvík) je synem trenéra a kapitán Jerry nemá, co se šikany týče, nikdy dost. Když se Miky začne zajímat i o jeho dívku, přeteče poslední kapka. Začíná komplikovaný boj o přežití.

Snímek měl premiéru v roce 2020 na Zlín Film Festivalu,  kde získal Zvláštní uznání mezinárodní poroty. Může se pyšnit věrohodnými dialogy, uvěřitelnými scénami a přítomností hokejových hvězd Dominika Haška a Martina Hostáka.

Foto: Bontonfilm

Pro filmaře bylo nejtěžší obsazení hlavní role. Davida měl původně hrát Tomáš Mrvík, jenže se na tu roli nehodil. Vyzkoušel si i roli vtipálka Boba, ale nakonec se z něj stal šikanátor Miky. Až několik týdnů před natáčením se podařilo najít Tomáše Daleckého, který se již osvědčil ve filmu Uzly a pomeranče. Píseň k filmu má na svědomí český rapper Renne Dang. Díky zdařilým hereckým výkonům vynikli také Vlastina Svátková, Jiří Vyorálek a Patrik Děrgel. Většinu mladých hokejistů ztvárnili skuteční hokejisté ze Zlína.

Smečku si na Netflixu budete moci pustit 2. července.

Zdroj: ČSFD, Bontonfilm, Totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.