Nejlepší dokument o Apollu 13, jaký kdy vznikl, chválí historik NASA novinku Netflixu. Obsahuje i dosud neviděné záběry

Foto: Netflix/dcdoxfest

Na Netflix v září dorazí dokumentární film Apollo 13: Boj o přežití (Apollo 13: Survival), který se ponoří do jedné z největších krizí v historii NASA. Slibuje nikdy předtím neviděné filmové materiály, kompletní zvukové záznamy z mise i archivní rozhovory s posádkou. Historik NASA o něm říká, že jde o zdaleka nejlepší dokument o Apollu 13, jaký kdy vznikl.

Všichni ten příběh známe! Let Apollo 13 byl sedmým pilotovaným letem programu Apollo, jehož cílem bylo uskutečnění třetího přistání lidí na Měsíci. Během letu, který odstartoval 13. dubna 1970, však došlo k explozi jedné z kyslíkových nádrží, což ohrozilo nejen životy všech členů posádky. Naštěstí vše dobře dopadlo a astronauti byli schopni podniknout úspěšnou cestu zpět na Zemi.

Nyní na Netflix míří dokumentární film Apollo 13: Boj o přežití, který se ponoří do lunární mise, od událostí, které vedly k explozi, jež ohrozila životy členů posádky Jamese Lovella (po matce českého původu), Freda Haise a Johna „Jacka“ Swigerta, až po jejich návrat na Zemi.

Převyprávění tohoto hrůzostrašného příběhu, který naštěstí díky řídícímu středisku v Houstonu, které muselo v průběhu následujících čtyř dnů vynaložit hromadu úsilí k tomu, aby dopravili posádku zpět na zem, obsahuje zvukové záznamy z mise, nikdy dříve neviděné filmové materiály, archivní i nové rozhovory s posádkou, jejich rodinami a týmem v Ground Control.

Apollo 13: Boj o přežití
Foto: Netflix/dcdoxfest

 „Více než 50 let po misi mě film vrátil zpět do kapitánského křesla. To byly časy! Vidět historické záběry a slyšet pohledy rodiny a přátel přímo na Zemi ve mně skutečně vzbudilo emoce,“ řekl Netflixu James Lovell. „Jsem vděčný, že má nyní svět tento vynikající dokument, který ukazuje syrové emoce a triumf, který jsme tehdy cítili. Doufám, že naše zkušenosti ve vesmíru budou i nadále inspirovat nové výšky průzkumu na mnoho dalších let,“ dodal.

Hlavní historik NASA Roger D. Launius pak o dokumentu Apollo 13: Boj o přežití režírovaném britským dokumentaristou Peterem Middletonem uvádí: „Možná si myslíme, že známe příběh Apolla 13, ale tento dokument nabízí mnohem víc, než jsme kdy viděli. Je to vynikající dílo, zdaleka nejlepší dokument o Apollu 13, jaký byl kdy natočen.“

„Mise byla prozkoumána kinematograficky již dříve, zejména ve filmu Roda Howarda Apollo 13 s Tomem Hanksem v roli velitele Jamese Lovella a prostřednictvím řady dokumentů v různých formátech. Tento nejnovější film však těží z přístupu k množství dříve málo vídaného materiálu, včetně domácích videí rodiny Lovellových, která je do filmu se silným efektem začleněna,“ píše ve své recenzi o dokumentu Apollo 13: Boj o přežití Wendy Ide ze Screen Daily.

Očekávaný dokument Apollo 13: Boj o přežití dorazí na Netflix už 5. září.  

Apollo 13: Boj o přežití
Foto: Netflix/dcdoxfest

Zdroje: Tiskové materiály Netflixu, Screen Daily, Whats On Netflix, National Archives, DC/Dox Fest

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.