Podvedl Backstreet Boys i NSYNC. Dokument Dirty Pop odhalí podvod boybandového magnáta, který dluží miliardy

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Dokument Špinavý pop: Podvodník s boy bandy nedávno dorazil na Netflix. Představuje světu poutavý příběh manažera Lou Pearlmana, který stál za zrodem hvězd 90. let, ale také je oškubal o miliardy v jednom z největších pyramidových podvodů v historii.

Dirty Pop: The Boyband Scam (Špinavý pop: Podvodník s boybandy) divákům dovolí nahlédnout do zákulisí popkultury devadesátek a přelomu století. Mezi nejzářivější jména v té době patřily boybandy jako NSYNC, Backstreet Boys nebo O-Town. A všechny tyto skupiny pojilo jedno jméno, Lou Pearlman.

Pop definující zábavní průmysl a celou tehdejší éru zněl po celém světě a velkou zásluhu na tom měl právě tento producent. Postupem času se však ukázalo, že vše má svoji cenu a hvězdy chlapeckých kapel si začaly uvědomovat, že něco nehraje, a to nejen na jejich výplatních páskách).

ČTĚTE TAKÉ: V DOKUMENTU NETFLIX SVĚTU UKÁŽE NÁROČNÝ PROCES TVORBY GLOBÁLNÍ HUDEBNÍ SENZACE ALA BTS. MEZI NEJVĚTŠÍMI HVĚZDAMI MĚLA BÝT I SLOVENKA

Pearlman vytvořil Backstreet Boys a NSYNC celostátním hledání talentů a ti se poté stali nejprodávanějšími chlapeckými skupinami všech dob. Dále se stal i manažerem popových hvězd umělců jako O-Town, Aaron Carter, Take 5, Brooke Hogan, Natural, LFO nebo Innosense.

Řada členů kapel však manažera později zažalovala za manipulaci s informacemi a podvody. Umělci zjistili, že je vykořisťoval a kradl většinu jejich výdělku. Za mříže ho dostalo odhalení rozsáhlého a desítky let trvajícího podvodu, který je považován za jedno z nejdéle fungujících Ponziho schémat v historii.

Navzdory úspěchu hvězd, které měl producent pod křídly, dlužil Pearlman různým bankám miliardy. Aby udržel svůj podnik nad vodou, strávil přibližně dvacet let lákáním tisíců investorů (včetně umělců, přátel a obchodních partnerů), aby mu svěřili zhruba šest miliard korun ze svých úspor na spořicí program pojištěný společnostmi, které ve skutečnosti neexistovaly.

Dokumentární seriál se skrze rozhovory s bývalými kolegy a populárními hvězdami, jako jsou AJ McLean a Howie Dorough z Backstreet Boys, Erik-Michael Estrada z O-Town nebo Chris Kirkpatrick z NSYNC, zaměřuje na jeho byznys.

Třídílná série ukáže dosud nezveřejněná soukromá videa z počátků oblíbených chlapeckých kapel, ale také poodhaluje oponu slávy, která obklopovala muže zodpovědného za nastartování kariér, ale i podvodného finančního schématu, které použil k vybudování masivního impéria.

V roce 2007 byl Pearlman obviněn z podvodu, praní špinavých peněz a nepravdivých tvrzení. Byl odsouzen k 25 letům vězení. Zemřel za mřížemi v roce 2016 ve věku 62 let a dodnes není vráceno více než deset miliard korun.

Seriál je už nyní dostupný ke zhlédnutí na Netflixu.

Zdroje: Wikipedie, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.